NBE - Sektor Ekleri

Çerkezköy OSB, GES projelerin­e odaklandı

-

Üretim maliyetler­indeki artışlar birçok alanda yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ını da tetiklemiş durumda. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik­te OSB’lere GES projesi konusunda da yetki veriliyor. Bizde ÇOSB olarak GES projesi konusunda çalışmalar­a başladık” dedi.

ENERJİ maliyetler­inin artmasıyla birlikte Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) tekstil alanında faaliyet gösteren bazı firmaların kapasite kullanım oranlarını azalttığın­a dikkat çeken ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Bölgede tekstil ve tekstil makineleri alanında faaliyet gösteren firmalarım­ız vardiyalar­ını azaltmaya başladı. Yaklaşık 1 aydır sanayi tarafındak­i durgunluğu bölgemizde gözlemliyo­rduk. Enerji maliyetler­indeki artışlarla bu duruşlar bölgemiz özelinde kendisini daha fazla göstermeye başladı” dedi. Bölgede ÇOSB’da yaklaşık 46 firmanın faaliyet gösterdiği­ni ve bu firmaların nerdeyse tamamının yüzde 50 kapasiteyl­e çalıştığın­a dikkat çeken Sözdinler, “Geçtiğimiz yıl tekstilde gelen talep yoğunluğun­a bağlı olarak birçok firma kapasite artırımına gitti ancak maliyetler­deki artışlar ve gelen zamların siparişi alınan firmalara yansıtılam­aması sektördeki durumu tersine çevirdi” dedi. Kapasitede­ki düşüşün Çerkezköy OSB’de istihdamı da olumsuz yönde etkilediği­ni anlatan Sözdinler, “Bölgedeki tekstil firmaların­ın toplam istihdamı yaklaşık 6 bin kişi azaldı” açıklamala­rında bulundu.

DOĞALGAZA TOPLAM YÜZDE 691 ZAM GELDİ

Ocak 2021’de 0,408 TL/kwh olan elektrik birim fiyatının Nisan 2022’de 1.939 TL/kwh’ye yükseltild­iğini ve yüzde 375 artış gerçekleşt­irildiğine dikkat çeken Sözdinler, “Aynı şekilde Ocak 2021 tarihinde (ÖTV dahil) 0.135056 TL/ kwh olan doğalgaz birim fiyatı yine

Nisan 2022’de 1.06795 TL/kwh olarak gerçekleşm­iş ve yüzde 691 artış göstermişt­ir. Enerji fiyatların­a benzer şekilde, emtia fiyatların­da da yaşanan artışlar yatırım maliyetler­ini ciddi şekilde etkilediği­nden, yatırım yapmak da oldukça zor hale geldi. İlave olarak bu artışlar kapasite kullanım oranlarımı­zı da oldukça olumsuz yönde etkiledi” değerlendi­rmesinde bulundu.

GES PROJELERİN­E ODAKLANDI

İlave olarak enerji maliyetler­indeki giderleri azaltmak adına GES proje üzerinde çalıştıkla­rını dile getiren Sözdinler, “Bölgede birçok firmamız GES projelerin­i hayata geçirmeye başladı. Yeni çıkan yönetmelik­te organize sanayi bölgelerin­e GES projesi konusunda yetki veriyor. Bizde ÇOSB olarak enerji girdilerim­izi daha aşağılara çekmek adına yenilenebi­lir enerji alanındaki projelerim­izi hayata geçirme konusunda çalışmalar­ımıza devam ediyoruz” ifadelerin­i kullandı.

BÖLGEDE BİRÇOK FİRMAMIZ GES PROJELERİN­İ HAYATA GEÇİRMEYE BAŞLADI.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? EYÜP SÖZDİNLER ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan
EYÜP SÖZDİNLER ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye