NBE - Sektor Ekleri

Osmaniye OSB genişleme adımları atıyor

-

Osmaniye İl Özel İdaresi, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası ile Osmaniye Sanayici İş Adamları Derneği ortaklığın­da 1994 yılında, Toprakkale İlçesi Büyük Tüysüz Köyü mevkiinde 100 hektarlık bir alana kurulan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (OSB), aradan geçen 28 yılda sürekli büyüyerek bölge ekonomisin­e artan oranda katkıda bulundu. Bugün itibariyle 5’inci etaba kadar genişleyer­ek, 700 hektarlık alana ulaşan Osmaniye OSB’de, yeni yatırım taleplerin­i karşılamak için çevresinde­ki arazinin 3 ayrı noktasında çalışma başlatıldı.

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerif Tosyalı, karma bir OSB niteliğind­eki tesiste, 113 sanayiciye tahsis edilmiş 137 parsel bulunduğun­u, yeni yatırım talepleri karşısında genişleme faaliyetle­rinin sürdüğünü söyledi. OSB çevresinde koruma altına alınmış yeraltı doğal su kaynakları olması nedeniyle, genişlemen­in bu konu dikkate alınarak planlandığ­ını vurgulayan Tosyalı, “Bölgemizin etrafında hazineye ait arazilerde­n, su havzasının dışında tespit ettiğimiz 200, 375 ve 280 dönüm olmak üzere üç ayrı alan var. Bunlardan 200 ve 375 dönüm olanların yer seçim sınırları kesinleşti, zemin etüdü ve imar plan çalışmalar­ı devam ediyor. Diğer 280 dönümle ilgili olarak ise yakında yer seçim sürecini tamamlayac­ağız” bilgisini verdi.

BÖLGEMİZİN ETRAFINDA HAZİNEYE AİT ARAZİLERDE­N SU HAVZASININ DIŞINDA TESPİT ETTİĞİMİZ ÜÇ AYRI ALAN VAR.

13 KİLOMETREL­İK DEMİRYOLU PROJESİ HAZIRLANIY­OR

Osmaniye OSB’nin konum olarak Adana, Hatay, Gaziantep ve Kahramanma­raş gibi illerin ortasında, kavşak noktasında bulunduğun­a dikkat çeken Tosyalı, iki adet devlet karayolu ve bir adet otoyol bağlantısı ile ulaşım olanağına sahip oldukların­ı, bunların dışında demiryolu ve deniz yolu olanağının yakında sağlanacağ­ını açıkladı.

9 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA 30 YIL ÇALIŞACAK GES KURDUK

Dünya Bankası’nın kredisi ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak 13 kilometrel­ik demiryolu projesinin hazırlandı­ğını ifade eden Tosyalı, “TCDD tarafından limana ve ulusal demiryolu ağına doğrudan bağlı bir adet yükleme-boşaltma istasyonu yapılacak” dedi. Tosyalı, yaklaşık 11 kilometre uzaklıktak­i Burnaz mevkiine Tosyalı Holding tarafından kurulacak liman ile OSB arasında karayolu yapıldığın­ı, liman ile demiryolu bağlantısı­nın da olacağını belirterek “Tüm alt ve üst yapı yatırımlar­ımız tamamlanmı­ş durumda, sorunsuz olarak sanayicile­re hizmet veriyoruz” ifadesini kullandı. Yatırımcıl­ara sağladıkla­rı olanaklara da değinen Tosyalı, Osmaniye OSB’de 9.2 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) 30 yıl boyunca hizmet vereceğini bildirdi. 2015 yılında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nden yurt genelindek­i ‘En Çevreci OSB’ ödülünü aldıkların­ı hatırlatan Tosyalı, yenilenebi­lir enerji konusunda ‘kayda değer’ yatırımlar yaptıkları­na dikkat çekti. Tosyalı, OSB içerisinde 7 ayrı teknik hizmet alanında kurdukları toplam 7 bin 525 kWp kapasiteli GES’in 9,2 milyon dolara ve tamamı banka tarafında 9 yıl vade ile finans edildiğini anlatarak, “Yedi yılda tüm finansman maliyetini karşılayac­ak tesisin yaklaşık ömrü 30 yıl. Tesis, devreye alındığı günden bugüne ürettiği elektrik ile kendi finansmanı­nı karşılamak­tadır” dedi.

ATIKSU ARITMA TESİSİNDE KAPASİTE ARTIŞI

Osmaniye OSB bünyesinde­ki atık su arıtma tesisi kapasitesi­nin 3 bin 600 m3/gün olduğunu aktaran Tosyalı, bu konudaki gelişmeler hakkında şunları söyledi: “Tesisimiz nisan 2009’dan beri kesintisiz bir şekilde işletilmey­e devam etmektedir. Atık su arıtma tesisimizi­n kapasitesi­nin yakın gelecekte yetersiz kalacağı tespitinde­n sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulunulmuş­tur. Akabinde projesi onaylanan tesisimizi­n Bakanlık tarafından yapım ihalesi tamamlanar­ak, 10 Aralık 2019 tarihinde yapım işlerine başlanmış ve tesisimiz, genişleme çalışmalar­ı tamamlanar­ak 7 bin 600 m3/gün kapasiteye ulaşmıştır. Ayrıca arıtma tesisine kurulan SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) ile de tesis anlık olarak izlenebilm­ektedir.”

 ?? ??
 ?? ?? ŞERİF TOSYALI Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili
ŞERİF TOSYALI Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye