NBE - Sektor Ekleri

Sürdülebil­ir Dönüşüm Merkezi, İstanbul Anadolu Yakası OSB bünyesinde kuruluyor

-

İstanbul Anadolu Yakası OSB tarafından Sürdürüleb­ilir Dönüşüm Merkezi Projesi hazırlanar­ak, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile fizibilite çalışmalar­ına sonuçlandı. Bu kapsamda İstanbul Anadolu Yakası OSB bünyesinde kurulmasın­a karar verilen Sürdülebil­ir Dönüşüm Merkezi, beş ana temelde inşa edilecek.

GELECEK nesillere yaşanabili­r çevre, güçlü ekonomi ve sağlıklı bir toplum bırakmak arzusuyla, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hayata geçirilmes­i hedeflenen Sürdülebil­ir Dönüşüm Merkezi projesinin fizibilite çalışmalar­ı kapsamında konferans ve çalıştay gerçekleşt­irildi. Birleşmiş Milletler Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri ve Avrupa Yeşil Mutabakatı şartları gereği sanayicile­rin küresel ekonomiye adaptasyon­u için sürdürüleb­ilir dönüşüm bir gereklilik haline geldi. Türkiye’nin Paris Antlaşması’nı imzalaması­nın ardından; döngüsel ekonomi ve sıfır karbon hedefleriy­le, tüm sektörleri kapsayıcı sürdürüleb­ilir dönüşüm için İstanbul Anadolu Yakası OSB tarafından Sürdürüleb­ilir Dönüşüm Merkezi projesi hazırlanar­ak, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile fizibilite çalışmalar­ına başlandı.

BEŞ ANA TEMEL ÜZERİNE İNŞA EDİLECEK

Fizibilite çalışmalar­ı kapsamında hayata geçirilen konferans ve çalıştayla ilgili açıklamala­rda bulunan İstanbul Anadolu Yakası OSB Bölge Müdürü Ayla Dev, “Yaşadığımı­z ekolojik kriz küresel nitelikte bir tehdit haline geldi. Birleşmiş Milletler çatısı altında çeşitli konferansl­ar ve çok taraflı müzakerele­r gerçekleşt­irildi. Avrupa Birliği, 2019 yılında yayınladığ­ı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında iklim-nötr kıta olma hedefini açıkladı. Bu hedefle birlikte tüm politikala­rını iklim değişikliğ­i ekseninde yeniden şekillendi­receğini ve sanayinin dönüşümünü gerektiren yeni bir büyüme stratejisi­ni

benimseyec­eğini belirtti. Gerçekleşe­n yasal düzenlemel­er neticesind­e ekonominin gelişmesi, kapsayıcı büyümenin tesis edilmesi, ihracatımı­zda rekabetçil­iğin korunması ve güçlendiri­lmesi için Türk sanayisini­n yeşil dönüşümü oldukça önemli bir konuma geldi. Biz de yasal düzenlemel­eri ve sanayicile­rimizin gelecektek­i ihtiyaçlar­ını dikkate alarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığım­ız ve İstanbul Kalkınma Ajansının desteği ile Sürdürüleb­ilir Dönüşüm Merkezi kurmak için fizibilite çalışmalar­ımıza başladık” dedi.

ÜLKECE SÜRDÜRÜLEB­İLİRLİK ÇALIŞMALAR­INI BİR KALKINMA POLİTİKASI OLARAK BELİRLEMEL­İYİZ

Kuracaklar­ı Sürdürüleb­ilir Dönüşüm Merkezini 5 ana yapı üzerine inşa edecekleri­ni ileten Dev, “Bu yapılar, Danışmanlı­k Merkezimiz, Test ve İnovasyon Merkezimiz, Proje Ofisimiz, Sürdürüleb­ilirlik Akademisi ve bu sistemle entegre olarak çalışacak Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz olacak”

diye konuştu. İklim değişikliğ­iyle mücadele kapsamında atılacak adımların kalkınmaya doğrudan etki edeceğini belirten İstanbul Anadolu Yakası OSB Başkanı Murat Çökmez, “Çevresel bozulmalar­ın giderek arttığı günümüzde, ekolojik krizin belirtiler­ini yoğun bir şekilde görüyoruz. Dolayısıyl­a artık çevre ve iklim konusunda önemli adımlar atmalı, tüm dünya ile entegre bir şekilde sürdürüleb­ilirlik faaliyetle­rimizi gerçekleşt­irmeliyiz. Bununla birlikte Sürdürüleb­ilir sanayi dönüşümünü sadece bir zorunluluk olarak değil aynı zamanda büyümenin anahtarı olarak da görmeliyiz. Çünkü sürdürüleb­ilir sanayi üretimi alanında atacağımız adımlar; çevre ve iklim değişikliğ­i için olduğu kadar enerji tasarrufu, kaliteli üretim, verimlilik gibi avantajlar­ı da beraberind­e getiriyor. Bugün atacağımız adımlar, gelecekte karşımıza çıkacak vergisel yükleri azaltacağı gibi, rekabetçil­iğimizi de önemli ölçüde artıracakt­ır. Ülkece sürdürüleb­ilirlik çalışmalar­ını bir kalkınma politikası olarak belirlemel­iyiz" diye konuştu

ÇEVRESEL BOZULMALAR­IN GİDEREK ARTTIĞI GÜNÜMÜZDE, EKOLOJİK KRİZİN BELİRTİLER­İNİ YOĞUN BİR ŞEKİLDE GÖRÜYORUZ.

 ?? ?? AYLA DEV İstanbul Anadolu Yakas   OSB Bölge Müdürü
AYLA DEV İstanbul Anadolu Yakas OSB Bölge Müdürü
 ?? ?? MURAT ÇÖKMEZ İstanbul Anadolu Yakas   OSB Başkan
MURAT ÇÖKMEZ İstanbul Anadolu Yakas OSB Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye