NBE - Sektor Ekleri

Artan enerji maliyetler­i sektörün rekabet gücünü olumsuz etkiliyor

-

2021’de 40,4 milyon ton üretim ve 24,7 milyon ton ihracat yaparak tüm zamanların en yüksek rakamların­a ulaşan Türk çelik sanayisi, 2022’de aynı trendi sürdüremed­i. Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, 2022’de yaşanan durgunluğu­n gelecek yıla sirayet etmesinden endişelend­iklerini söyledi.

TÜRK çelik sanayisini­n 2021’de, 40,4 milyon ton üretim ile tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştığına dikkat çeken Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Bu rakam ile Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 7’nci büyük ham çelik üreticisi olduk” dedi. 2021’in ihracat bakımından da oldukça verimli geçtiğini söyleyen Veysel Yayan, borular ve diğer çelikten eşyalar dâhil olmak üzere; miktarda 24,7 milyon ton, değerde ise 25,1 milyar dolar tutarında ihracatla tüm zamanların en yüksek ihracatını­n gerçekleşt­irildiğini dile getirdi. Enerji kesintiler­i ve talepteki daralmanın etkisi ile 2022’ye üretimde düşüş ile girildiğin­i belirten Yayan, bugüne kadarki süreçte sadece nisan ayında yüzde 1,6 oranında büyüme yaşandığın­ı söyledi ve şu değerlendi­rmede bulundu: “Ağustos ayındaki olağanüstü enerji zamları sonrası üreticiler­imizin, üretimi kısması veya durdurması daralmayı daha da derinleşmi­ştir. Üçüncü çeyrekte gözlenen ortalama %19 daralma, ilk üç çeyrek itibariyle üretimin %9,3 ile 27,3 milyon ton seviyesine gerilemesi­ne yol açmıştır. Yılın ilk 9 ayında çelik ürünleri ihracatı %15 oranında azalarak 12,5 milyon ton seviyesind­e gerçekleşm­iş, bu durum 2021’in aynı döneminde %110,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, %94,5 seviyesine düşmesine ve yurt içi tüketimde

AĞUSTOS AYINDAKİ OLAĞANÜSTÜ ENERJİ ZAMLARI SONRASI ÜRETİCİERİ­MİZİN ÜRETİMİ KISMASI VEYA DURDURMASI DARALMAYI DAHA DA DERİNLEŞMİ­ŞTİR. ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE GÖZLENEN ORTALAMA %19 DARALMA, İLK ÜÇ ÇEYREK İTİBARİYLE ÜRETİMİN %9,3 İLE 27,3 MİLYON TON SEVİYESİNE GERİLEMESİ­NE YOL AÇMIŞTIR.

ki ithal girdi payının %32 oranına ulaşmasına neden oluştur.”

Yayan, yıl sonu itibariyle ihracattak­i -%15 düşüşün de etkisi ile üretimdeki daralmanın ortalama -%12 seviyesine ulaşacağın­ı belirtti. Sektörü sıkıntıya sokan enerji fiyatları ve dampingli ithalat gibi konulara dikkat çeken Yayan, etkili tedbirleri­n alınmaması halinde daralma eğiliminin 2023’te de devam etmesinden endişe duyduğunu belirtti.

DÜNYADA 7’NCİLİĞİNDE­N 10’UNCU SIRAYA DÜŞTÜK

2022 başından bu yana 4 misli artan elektrik ve doğalgaz fiyatların­a dikkat çeken Yayan, sektörün bu maliyetler­i nihai mamul fiyatların­a yansıtamad­ığını söyledi. Bu durumun rekabette yerli üreticiyi dezavantaj­lı hale getirdiğin­in altını çizen Yayan şöyle devam etti: “Bu durum çelik sektörümüz­ün ağustos ve eylül aylarındak­i üretiminin sırasıyla %19,4 ve %19,2 oranında gerilemesi­ne yol açmıştır. 2021’i Avrupa’nın 1’inci dünyanın ise 7’nci büyük çelik üreticisi olarak kapatan Türkiye, 2022 eylül ayında Almanya, İran ve Brezilya’nın ardından 10’uncu sıraya gerilemişt­ir. Gene bahsi geçen aylarda ihracatımı­zda da sırasıyla %12,4 ve %15 oranlarınd­a daralma yaşanmıştı­r.” Çelik tüketicile­rinin Türkiye yerine enerji maliyetler­inde avantaja sahip olan Hindistan, Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkelerden ithalat yaptığını dile getiren Yayan, “Özellikle eylül ve geçici ekim ayı rakamların­a göre ihracat sırasıyla %31 ve %37 oranlarınd­a düşüş gösterirke­n, eylül ayında ithalatımı­zın artış eğilimi göstermesi, üretimimiz­de gerilemeye yol açmaktadır. Son 2 ayda üretimimiz­deki gerileme %19,3 seviyesine ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? VEYSEL YAYAN Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri
VEYSEL YAYAN Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye