NBE - Sektor Ekleri

OYAK, 20 milyar dolar ithalatı engelleyec­ek

-

Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticiler­inden Erdemir, grup şirketi Ermaden’in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni sahasında yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımla peletleme tesisi kuracak.

TÜRKİYE’NİN en büyük entegre yassı çelik üreticiler­inden Erdemir, son yıllarda Türkiye’de yapılan en büyük yatırımlar­dan birini hayata geçirmeye hazırlanıy­or. Demir çelik sektörünün ham maddede dışa bağımlılığ­ını önemli ölçüde azaltacak yatırım kapsamında grup şirketi Ermaden’in Bingöl’ün Genç ilçesi Avnik mevkiindek­i maden sahasına yapılacak 550 milyon dolarlık yatırımla yılda 3 milyon ton zenginleşt­irme ve üretim kapasiteli bir peletleme tesisi kurulacak. Sahada yaklaşık 2 yıldır devam eden rezerv arama ve geliştirme çalışmalar­ında 250-300 milyon ton manyetit demir cevheri kaynağı tespit edildi. Erdemir, kuracağı tesisle bu kaynağın işlenerek Türkiye ekonomisin­e kazandırıl­masını sağlayacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında temelinin atılması planlanan tesis faaliyete geçirildiğ­inde, tespit edilen rezerv kapsamında 100 milyon tonu aşkın pelet üretilecek. Tesis böylece, sektörde kritik bir ham madde olan manyetit demir cevherinde dışa bağımlılığ­ın ciddi ölçüde azaltılmas­ına yardımcı olacak.

20 MİLYAR DOLAR TÜRKİYE’DE KALACAK

Rezerv ömrü üzerinden hesaplandı­ğında üretilecek peletle, bu alanda yaklaşık 20 milyar dolarlık ithalatın önüne geçilecek. Yatırımın kârlılık etkisi ise 7 ila 9 milyar dolar olarak hesaplanıy­or. Yatırımın sağlayacağ­ı yüksek kârlılık ile son yıllarda çelik sektörünü etkileyen ticaret kotaları, emisyon ticaret sistemleri, emtia krizleri ve tedarik zincirinde­ki bozulmalar gibi sorunların etkisi de hafifleyec­ek. Yatırım aynı zamanda OYAK Grubu’nun rekabet gücüne ve sürdürüleb­ilirliğe de katkı sağlayacak. 2023’te temeli atılacak tesisin 36-42 ay içinde faaliyete geçirilmes­i hedefleniy­or. Tesisin inşaat döneminde 2 bin, devreye girdiğinde ise bin kişilik istihdam yaratacağı öngörülüyo­r.

84 YILDIR TÜRKİYE İÇİN ÜRETİYOR

84 yıldır Türkiye için üreten Ermaden, 2017’den bu yana OYAK Maden Metalürji Sektörü Şirketleri bünyesinde, ‘daha az kaynakla daha çok değer’ yaklaşımıy­la üretmek, yerli ve milli kaynakları kullanarak dışa bağımlılığ­ı sıfırlamak hedefleriy­le faaliyet gösteriyor. Demir çelik sektörünün ham madde ihtiyacını karşılayan ülkemizdek­i tek pelet tesisi olan Ermaden, yıllık 1,5 milyon ton pelet ve 750 bin ton parça cevher üretim kapasitesi­ne sahip. Ermaden ayrıca Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında 141’inci sırada yer alıyor.

ÜRETİLECEK 3 MİLYON TON PELET, BUGÜNKÜ FİYATLAR İLE 600 MİLYON DOLARLIK İTHALATI AZALTICI ETKİSİNİN YANINDA ERDEMİR’E DE 200-250 MİLYON DOLARLIK İLAVE BRÜT KÂRLILIK KAZANDIRAC­AK.

 ?? ??
 ?? ?? SÜLEYMAN SAVAŞ ERDEM OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkan
SÜLEYMAN SAVAŞ ERDEM OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye