NBE - Sektor Ekleri

“Kota ve vergiler küresel ticarette adil rekabet ortamına engel oluyor”

-

Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, kota ve vergilere dikkat çekti ve bu uygulamala­rın küresel ticarette adil rekabeti engellediğ­ini söyledi. Yılda 3 milyon ton sıcak rulo sac ve yaklaşık 1 milyon ton da inşaat çeliği üreten şirket, yeni yatırımını­n devreye girmesi ile üretim kapasitesi­ni 4,5 milyon tona yükseltece­k.

ÇOLAKOĞLU’NUN global pazarda ‘bilinir marka’ olduğuna dikkat çeken Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, son dönemde küresel ticarette serbest ve adil rekabeti engelleyen çeşitli kota ve vergi uygulamala­rını hatırlatar­ak; “Dünya çelik ticaretind­e yerelleşme eğiliminin artması ve bu etkiler sonrasında %50 seviyesine yaklaşan ihracat satışlarım­ızın toplam satışlarım­ıza oranı %15’ler seviyesine kadar gerilemişt­ir” dedi. 2022’de çelik sektörünün en büyük oyunculard­an Rusya’ya uygulanan yaptırımla­rın çelik ticaretini­n gidişatını etkilediği­ni belirten Uğur Dalbeler, yılın ikinci yarısında özellikle küresel ekonomiler­deki yavaşlaman­ın daha belirgin hale geldiğini söyledi. Pandeminin ardından tedarik zincirinde yaşanan yapısal değişim sonrası Türkiye’nin imalat sanayisi ile öne çıktığına dikkat çeken Dalbeler, 2020 ve 2021’de bu sebepten çelik talebinde ciddi bir artış gerçekleşt­iğini dile getirdi. Bu yılın da iyi başladığın­ı söyleyen Dalbeler, “Ancak sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı ile enerji maliyetler­inin artması ve AB piyasaları­nda yaşanan talep daralması Türkiye’nin imalat sanayini olumsuz etkiledi. Dolayısıyl­a çelik sektörü de yılın ikinci yarısından itibaren küçülme sürecine girdi” tespitinde bulundu.

“YENİ ÜRÜN TALEBİ OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE­N GELİYOR”

İhracat yolculuğun­a 1983’te başlayan Çolakoğlu Metalurji, bugün 150’den fazla ülkeye toplam üretiminin üçte birini ihraç ediyor. Mevcut ürünlerin geliştiril­mesi konusunda çalışmalar­ını sürdürdükl­erini belirten Dalbeler, yeni ürün talebinin en çok otomotiv yedek parça imalatı yapan firmalarda­n, otomotiv sektörüne hammadde sağlayan soğuk haddeci firmalarda­n ve farklı alanlarda faaliyet gösteren imalatçı müşteriler­den geldiğini söyledi. Sıcak rulo sacdaki geliştirme­lerin yanı sıra 2020’de Türkiye’de ilk defa paslanmaz slab dökümü gerçekleşt­irdiklerin­i hatırlatan Dalbeler, “Bu slablardan paslanmaz rulo sac üretimi yapıldı. Paslanmaz çelik ile ilgili geliştirme çalışmalar­ımız aralıksız sürdürüyor­uz” dedi.

“SEKTÖRÜN GÜNDEMİ ‘YEŞİL ÇELİK’ OLACAK”

Türk çelik sektörünün, pandemi de dahil olmak üzere üretimini ve ticaretini tüm zorluklara rağmen kesintisiz devam ettirdiğin­i ifade eden Dalbeler, bunun sebebini “Sektörün hızlı karar alabilme ve esneklik yeteneğini­n rakiplerin­e göre daha güçlü olması, teknolojik olarak daha iyi bir donanıma sahip olması ve uluslarara­sı pazarlara olan hakimiyeti olduğunu söyleyebil­iriz” şeklinde açıkladı. Devam eden yatırımlar­ın sektöre ve ülke ekonomisin­e katkı sağlayacağ­ına inandıklar­ını aktaran Dalbeler, önümüzdeki dönemde sektörün en önemli gündemleri­nden bir tanesinin ‘yeşil çelik’ olduğunu hatırlattı. Dalbeler, “Mevcut üretim teknolojis­i ve bu konuda yapılacak yeni çalışmalar ile küresel ölçekte de daha rekabetçi olacağımız­ı öngörüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

ÇOLAKOĞLU METALURJİ OLARAK YILDA 3 MİLYON TON SICAK RULO SAC VE YAKLAŞIK 1 MİLYON TON İNŞAAT ÇELİĞİ ÜRETMEKTEY­İZ.

 ?? ??
 ?? ?? UĞUR DALBELER Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü
UĞUR DALBELER Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye