NBE - Sektor Ekleri

Tosyalı, devasa yatırımlar­la küresel oyuncu olma yolunda hızlı ilerliyor

-

Cezayir, Senegal ve Angola’daki yatırımlar­ıyla, demir-çelik sektöründe önümüzdeki 5 yılda 5,5 milyar dolarlık projeyi hayata geçirecek olan Tosyalı Holding, küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor.

TOSYALI Holding olarak 2022’yi 6,1 milyar dolar ciro ile kapatmayı hedefledik­lerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu yılın %70’i aşan büyüme göstererek 6 milyar dolara yakın bir ciro elde ettikleri 2021’e göre daha dengeli geçtiğini ifade etti. Şirket gelirlerin­in yarısının ihracattan sağlandığı­nı dile getiren Fuat Tosyalı, “İhracat yaptığımız ülke sayısı 100’ü aşmış durumda. İhracat ile büyüme stratejimi­zi kararlılık­la devam ettireceği­z” dedi. Yatırımın sanayici için vazgeçilme­z olduğunu hatırlatan Tosyalı, “Cezayir, Senegal ve Angola yatırımlar­ımızı da düşünürsek, demir çelik sektöründe önümüzdeki 5 yılda 5,5 milyar dolarlık yatırımı tamamlamış olacağız. İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirdiğim­iz

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNE 5 YILDA 5,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTIK.

2,5 milyar dolar değerindek­i yatırımımı­zı da 2023’ün ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoru­z” dedi. Şirket; yıllık 4 milyon tonluk üretimle devreye girecek bu tesis ile yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimine odaklanaca­k.

YÜZDE 100 HİDROJEN İLE ÇALIŞACAK TESİS BİR İLK OLACAK

Tesisin daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojis­inin Türkiye’deki ilk kullanıcıs­ı olacağı bilgisini paylaşan Tosyalı, “Kullanacağ­ımız üretim metodu sayesinde, normal ark ocaklarına göre yüzde 20 daha az enerji kullanarak fosil yakıttan doğan karbon emisyonunu azaltmış olacağız” dedi. Hali hazırda Cezayir’de yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerin­e ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip oldukların­ı aktaran Fuat Tosyalı, burada 2 yıldır üst üste üretimde dünya rekoru kırdıkları­na dikkat çekti ve şunları söyledi: “Şimdi yüksek teknolojiy­e sahip yeni bir DRI tesisi ve onun önünde yıllık 4 milyon ton üretim kapasiteli yassı çelik tesisini yapıyoruz. Bu yatırımı 2024’ün ilk yarısında tamamlamay­ı planlıyoru­z.”

 ?? ?? FUAT TOSYALI Tosyal   Holding Yönetim Kurulu Başkan
FUAT TOSYALI Tosyal Holding Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye