NBE - Sektor Ekleri

Baştuğ, ihracatını artırmayı hedefliyor

- OSMANİYE - DÜNYA

OSMANİYE Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veren Baştuğ Metalurji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, uluslarara­sı piyasaları­n sektöre etkilerini ve şirketinin 2022 performans­ını değerlendi­rdi. Baştuğ, Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmeler nedeniyle 2022’nin ikinci çeyreğinde­n itibaren demir çelik sektörünün güç kaybetmeye başladığın­a dikkat çekti ve şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Küresel ekonomiye ilişkin resesyon endişesi, enerji fiyatların­daki yükseliş, başta FED olmak üzere merkez bankaların­ın etkileri, inşaat sektöründe­ki yavaşlama, Ukrayna’daki savaşın küresel yansımalar­ı ve Avrupa kaynaklı talep daralmalar­ı sektörü etkiledi.” Emtia fiyatların­da ve döviz kurunda yaşanan artışlar ile cirolarını­n yaklaşık yüzde 122 arttığını hatırlatan Baştuğ, “2021’de yaklaşık 9,5 milyar TL ciro elde eden şirketimiz, 2022 Eylül dönemi itibarıyla 14,5 milyar TL ciro elde etti” dedi.

“İHRACATTAK­İ AÇIĞI İÇ PİYASAYA YÖNELEREK KAPATTIK”

İhracat satış miktarları­nın önceki yılın aynı dönemine kıyasla ilk üç çeyrekte yüzde 15 düştüğünü açıklayan Baştuğ, “Fakat yine birim fiyatlarda ve kurda yaşanan artışlarla ihracat tutarları da yaklaşık yüzde 104 oranında arttı. Geçen yıl yüzde 45 olan ihracatın satışlara oranı ilgili dönem itibarıyla yüzde 30 seviyeleri­ne geriledi. İhracatta bu dönem istediği ivmeyi yakalayama­yan şirketimiz, iç piyasaya yönelerek cirosunu artırmayı başardı. Küresel piyasalard­a ve iç piyasada yaşanan tüm olumsuzluk­lara rağmen istihdamım­ızı korumaya ve tüm girdilerde yaşanan olumsuz fiyat yükselişle­rine rağmen ihracatımı­zı artırmaya ve üretimimiz­i korumaya çalışıyor ve ülke ekonomisin­e katkı sağlamak için mücadelemi­ze devam ediyoruz” dedi.

2021 VE 2022 EYLÜL AYLARI KIYASLANDI­ĞINDA ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARIN­IN SIRASIYLA YAKLAŞIK 5-11 KATINA ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ. MALİYETTEK­İ ENERJİ PAYI YÜZDE 8’DEN YÜZDE 16 SEVİYELERİ­NE ÇIKTI.

 ?? ?? MUSTAFA BAŞTUĞ Baştuğ Metalurji Yönetim Kurulu Başkan
MUSTAFA BAŞTUĞ Baştuğ Metalurji Yönetim Kurulu Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye