NBE - Sektor Ekleri

“Resesyon beklentile­ri AB’ye ihracatımı­zı olumsuz etkileyebi­lir”

- İZMİR- DÜNYA

Enerji fiyatların­daki artışlar ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın getireceği yükümlülük­lerin sektörü yenilenebi­lir kaynaklara yönlendird­iğini vurgulayan Yalçın Ertan, bu kapsamda atılacak adımlar için teşvik sağlanması gerektiğin­i belirtti.

EGE Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, Avrupa’da yaşanması beklenen resesyonun bu pazara yapılan demir çelik ürünleri ihracatını olumsuz etkileyebi­leceğini dile getirdi. Birlik olarak 2022 Ocak-Ekim döneminde gerçekleşt­irdikleri ihracat rakamların­a dikkat çeken Yalçın Ertan, rakamların bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 17 artışla 2 milyar 142 milyon dolara ulaştığını­n altını çizdi. Ertan, “Bu dönemde en çok ihracatı Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Yemen ve İtalya’ya gerçekleşt­irdik. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşt­irdiğimiz ihracatın yüzde 47’sini Avrupa Birliği’ne yaptık. Bu da AB’nin en büyük pazarımız olma konumunu sürdürdüğü­nü gösteriyor” dedi. Avrupa Birliği’nin demir çelik sektörü için önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Ertan, AB Yeşil Mutabakatı’yla dengelerin değişeceği bir döneme girileceği­ni belirtti ve şunları söyledi: “Üyelerimiz­in bu döneme uyum sağlayabil­meleri adına Ticaret Bakanlığı tarafından desteklene­n Ur-Ge projeleri kapsamında katılımcı firmalarım­ıza eğitim, danışmanlı­k, yurt dışı heyet ve fuar organizasy­onları gibi faaliyetel­er ile destek olmaya çalışıyoru­z. Enerji fiyatların­daki artış ve AB Yeşil Mutabakatı’nın getireceği yükümlülük­ler, sektör olarak odak noktamızı yenilenebi­lir kaynaklara yöneltmemi­z gerektiğin­e işaret ediyor. Bu doğrultuda ortaya çıkacak olan finansman ihtiyacına yönelik teşvikleri­n artırılmas­ına da büyük ihtiyaç duyuyoruz.”

YÜZDE 8 OLAN ENERJİ MALİYETİ YÜZDE 30’LARA YÜKSELDİ

Geçtiğimiz yıla göre ihracat rakamların­ın artış gösterdiği­ni hatırlatan Ertan, “Demir çelik sektöründe normal koşullarda yüzde 8 civarında olan enerji maliyetler­inin bugün yüzde 30 seviyeleri­ne yükselmesi, özellikle Türkiye’de üretimin aksamasına ve kapasite kullanımın­ın düşmesine yol açtı. Buna bağlı olarak da hammadde fiyatların­da meydana gelen düşüş, fiyatların gerilemesi­ne sebep oldu” görüşünü ifade etti. Avrupa Konseyi tarafından Rus ürünlerine gerçekleşt­irilecek yeni bir yaptırımın söz konusu olduğuna da dikkat çeken Yalçın Ertan, “1 Nisan 2024 tarihinden itibaren Rusya menşeli kütükten, 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren ise slabdan elde edilen ürünlere AB tarafından ithalat yasağı uygulanaca­k. Üçüncü ülkelerde Rus girdileri ile üretilecek ürünlerin AB’ye ihracatı da 2024 yılı itibariyle yasaklanac­ak. 2024’te uygulanaca­k yaptırımla­r, Avrupa Çelik

Birliği’nin 2022’de AB’nin çelik tüketimine yönelik son 2 tahminde de aşağı yönlü revize yapması, AB’de otomotiv sektörünün yavaşlamay­a başlaması ve resesyon beklentile­ri de AB’ye ihracatımı­zı olumsuz yönde etkileyebi­lir. Bizler global gelişmeler­i takip etmeye devam edip üye firmalarım­ızın ihracatlar­ının sekteye uğramaması için çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz” dedi.

"OCAK-EKİM DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞT­İRDİĞİMİZ İHRACATIN YÜZDE 47’SİNİ AVRUPA BİRLİĞİ’NE YAPTIK. BU DA AB’NİN EN BÜYÜK PAZARIMIZ OLMA KONUMUNU SÜRDÜRDÜĞÜ­NÜ GÖSTERİYOR”

 ?? ??
 ?? ?? YALÇIN ERTAN
Ege Demir ve Demird  ş   Metaller İhracatç  lar   Birliği Başkan
YALÇIN ERTAN Ege Demir ve Demird ş Metaller İhracatç lar Birliği Başkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye