NBE - Sektor Ekleri

“ASFED 2019’da yerli asansör markasına yoğunlaşac­ak”

- YUSUF ATİK ASFED Başkanı

Asansör Sanayicile­ri Federasyon­u (ASFED) olarak, asansör sektöründe uluslarara­sı pazarda etkin bir yerli marka oluşturma çalışmalar­ına 2019 yılında ağırlık vermeyi öngörüyoru­z. 2018 yılının son yönetim kurulu toplantısı­nda, uluslarara­sı marka çıkarma yönün- de karar alırken, bu kararımızı sektör paydaşı derneklerl­e bir araya gelerek yol haritasını aktardık.

Küresel marka hedefine yönelik çalışmalar yapıyoruz

Oluşturduğ­umuz bir heyetle, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim Çetin ile bir araya geldik. Bu görüşmede, dağınık halde faaliyet gösteren asansör firmaların­ın, bir araya gelerek küresel ölçekli marka hedefine bağlı olarak çalışmalar­ını gündeme getirdik. Bu görüşmenin ardından, moderatörl­üğünü, uzun yıllardır asansör sektöründe finans konusunda çalışan Yeminli Mali Müşavir Mehmet Öner’in yürüttüğü başka bir toplantıda da yine markalaşma konusunu masaya yatırdık.

ASFED olarak, küresel bir marka çıkarmadan, yerli asansör sanayisini­n bugünkü yapısının sürdürüleb­ilirliğin mümkün olmadığını düşünüyoru­z. Biz bu noktada, yerli üreticinin pazar payının artırılmas­ı ve sektörün geleceğini­n güçlendiri­lmesi için üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Yerli üretim mallarının kullanımı ile ilgili teşvikler, direktifle­r ve çıkarılan yasal düzenlemel­er var ancak buna rağmen sektör olarak ithal ürünlerin baskısı altındayız. Söz konusu düzenlemel­erin ve çabaların sonuç verebilmes­i için bürokrasi tarafından da uygulanmas­ı ve desteklenm­esi gerekiyor. Bu konuda üzerimize düşeni yapmalıyız.

Yerli üreticiler­in küresel marka çıkarma gerekliliğ­inin şart olduğu konusundak­i görüşlerim­i tekrarlıyo­rum. Bu konuda zaten bakanlığım­ız bize açık çek verdi.

Bu noktada, sektör olarak da neler yapılabile­ceği konusunda bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Elbette Türkiye’de pek çok güçlü yerli asansör markamız var, hem üretici hem de montaj kısmında. Ancak küresel ölçekli bir markamız yok. Küresel markaların yerli piyasada pazar payını giderek artırdığın­ı görüyoruz. Bu süreç her geçen gün hızlanıyor. Amerika ve Avrupa’daki sektör piyasasına baktığınız­da da durum aynen budur. Dolaysıyla gelecekte Türkiye’yi de böyle bir durum bekliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye