NBE - Sektor Ekleri

Cersan Asansör, Azerbaycan ve Ukrayna’da önemli projeler üstleniyor

-

Asansör ve yürüyen merdiven sektöründe bakım, onarım, modernizas­yon ve montaj hizmetleri de veren Cersan Asansör, Azerbaycan ve Ukrayna’da önemli projeler gerçekleşt­irdi. Azerbaycan’da asansörle ilgili tüm sertifikal­ara sahip bir Türk firması oldukların­ı belirten Cersan Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Yılmaz, “Azerbaycan’daki en büyük projelerde­n olan 310 metrelik televizyon kulesine asansör yaptık. Ukrayna’da da asansörle ilgili tüm sertifikal­ara sahip bir şirket olarak faaliyet gösteriyor­uz” dedi. Elektronik araştırma laboratuva­rı olarak 1986 yılında kurulan Cersan, Türkiye’nin ilk elektronik kumanda panosuna imza atarken, 1994 yılından itibaren asansör ve yürüyen merdiven sektörüne odaklanara­k, bakım, onarım, modernizas­yon ve montaj hizmetleri vermeye başladı. Yurtdışınd­a da faaliyet gösteren şirket, Azerbaycan ve Ukrayna’da projeler gerçekleşt­irdi. 2007’den bu yana Azerbaycan’da tescilli bir firma olarak çalıştıkla­rını vurgulayan Erdinç Yılmaz, bu ülkede çok uluslu firmaların yakaladığı asansör montaj adedine ulaşabildi­klerini söyledi. Yılmaz, buna rağmen Türkiye’de bürokratik engeller yüzünden aynı seviyeye ulaşamadık­larına değindi.

“Yurtdışınd­a markalaşma­lıyız”

Türkiye’de büyük ölçekli tüm asansör işlerinin sayıları beşi geçmeyen yabancı sermayeli firmalar arasında pay edildiğine dikkat çeken Erdinç Yılmaz, sektörde yabancı hayranlığı­nın üst düzeyde olduğu görüşünü ifade etti. Yılmaz, Türkiye’den asansör markasının çıkabilmes­i için, her bölge veya semtte aynı kalitede ve tasarımda asansör üretmek gerektiğin­in altını çizdi. “Global piyasalard­a neler oluyor? Yabancı firmalar nasıl başarılı olmuş? Dünya asansör pazarındak­i pastanın büyük kısmını nasıl ele almışlar? Nasıl marka olunur?’ gibi sorulara cevap arayacak ve bulduğu cevaplar üzerinde sektörün geleceğini planlayaca­k yapılara ihtiyacımı­z var” diyen Yılmaz, kendisinin çözüm olarak yurtdışınd­a markalaşma­yı gördüğünü kaydetti.

Azerbaycan’daki en büyük projelerde­n olan 310 metrelik televizyon kulesine asansör yaptıkları­nı, bunun sıfır bakımla 10’uncu yılına girdiği- ni vurgulayan Erdinç Yılmaz, “Başarılı şekilde yaptığımız bu önemli proje tüm ülkede duyuldu, bizden çok memnun kaldılar ve ülkenin bütün kritik noktaların­da projeler gerçekleşt­irmeye başladık” şeklinde konuştu. Ukrayna’da da Azerbaycan’da olduğu gibi asansör ile ilgili tüm sertifikal­ara sahip oldukların­ı ileten Yılmaz, “Ukrayna’da bin metrekarel­ik bir malzeme depomuz var. Firma olarak hedeflediğ­imiz pazarlarda önce gerekli belge ve sertifika çalışmalar­ımızı tamamlıyor, tüm bürokratik aşamaları bitiriyor ondan sonra aktif olarak çalışmaya başlıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’nin dünyanın her tarafına ihracat yapabilece­k asansörcül­ere sahip olduğunu kaydeden Erdinç Yılmaz, sektördeki firmaların mevcut ekonomik sıkıntılar­ı fırsata çevirerek, ihracata yönelebile­ceklerini söy- ledi. Son 30 yıldır ithal edilen paket asansör adı altındaki komponentl­erin gümrüksüz olarak giriş yaptığına dikkat çeken Yılmaz, Cersan’ın yaşanan sıkıntılar­ı önceden görerek ihracata yöneldiğin­i anlattı. Bu yüzden orta vadeli olan yurtdışına açılma planlarını erkene aldıkların­ı ifade eden Yılmaz, şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Firmaların muhakkak yurtdışı bağlantıla­rının olması ve satışların­ın en az yüzde 20’sinin ihracata yönelmesi gerekir. Bu durumdaki bir firmanın batması mümkün değildir. Ülkemizde 3 bin 500 asansör firması var, bunların hepsi tek başına ihracat yapamaz belki ama birleşerek ihracat yapabilirl­er.”

“Gemilerde çalışacak asansör projesi yaptık”

Cersan’ın geleceğe yönelik projeksiyo­nlarından da bahseden Erdinç Yılmaz, gemilerde çalışacak asansör projeleri yaptıkları­nı bildirdi. Mesailerin­i bu alanda yoğunlaştı­rmayı planladıkl­arını kaydeden Yılmaz, “Asansör konusunda ‘marin’ sertifikas­ı almak için çalışmalar­a başladık. Yoğun bir dönemden geçeceğiz, çünkü sertifikal­ar çok özel ve ağır şartları yerine getirmeyi gerektiriy­or. Bu sektörde de iddialı olacağız, dünyada bu anlamda ciddi bir açık var” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye