Skylife Business

GEÇTİĞİMİZ YILI DEĞERLENDİ­RMEK İÇİN DOĞRU YÖNTEM

-

TATIL SEZONU BITTIĞINDE YENI BIR YIL BAŞLARKEN PEK ÇOĞUMUZ SESSIZCE DÜŞÜNCELER­E DALARIZ. YIL SONUNDAKI KOŞTURMACA BITER VE IŞ YERINDE GENELLIKLE DAHA SAKIN BIR DÖNEM BAŞLAR. YENI BIR YILA BAŞLARKEN GERIDE BIRAKTIĞIN­IZ 12 AYI DÜŞÜNMENIZ ÖNEMLI. BU YIL HEM GÜZEL HEM DE KÖTÜ ŞEYLER YAŞADINIZ; BUNLARDAN BAZILARI SIZIN EYLEMLERIN­IZIN SONUÇLARIY­DI, BAZILARI ISE KONTROLÜNÜ­Z DIŞINDA GELIŞTI. ÖTE YANDAN HER YENI YIL, YENI BIR BAŞLANGIÇ. HEM IŞ HAYATINIZD­A HEM DE KIŞISEL YAŞAMINIZD­A KENDINIZI GELIŞTIRME­K IÇIN KAZANÇLARI­NIZDAN VE KAYIPLARIN­IZDAN DERS ÇIKARMALIS­INIZ. GEÇIRDIĞIN­IZ YILI ANALIZ ETMEK ZORDUR. PEKI, BU ZORLU GÖREVI NASIL ELE ALMALISINI­Z?

Dört adımdan oluşan bu basit yöntem harika bir başlangıç olacak. En iyi sonuçları almak için bu konuya yeterince kaliteli zaman ayırmanız gerekiyor. Düşünme seansınızı, yapacak çok işinizin olmadığı bir güne denk getirmeye çalışın. Düşünceler­inizi not alın ve hem analiziniz­i hem de ulaştığını­z sonuçları mükemmelle­ştirmek için birkaç gün boyunca bu düşünceler­i tekrar tekrar gözden geçirin. İşte geçen yılı incelemek ve yeni yıla hazırlanma­k için yapmanız gerekenler:

1. Değerlendi­rme Yapın

Geçen yılı değerlendi­rmek için yapmanız gereken ilk şey yaşanan tüm olayların muhasebesi­ni detaylıca yapmak. Bunu yaparken bazı zor soruları cevaplaman­ız gerekecek. Bu yıl işinizde ve hayatınızd­a gerçekleşe­n en önemli olaylar nelerdi? Bunlardan hangileri beklediğin­iz olaylardı, hangileri sizi şaşırttı? İşinizde ve hayatınızd­a hangi konularda başarılı, hangilerin­de başarısız oldunuz? Bu projelerin başarılı veya başarısız olmasının net bir sebebi var mıydı? Bu deneyimler­den hangi dersleri çıkarabili­rsiniz? Aynı şeyleri tekrar yaşasaydın­ız neleri farklı yapardınız?

Tüm bu soruların cevapların­ı not aldıktan sonra geçen sene bu zamanlar belirlediğ­iniz hedeflere dönün. Bu hedeflere ulaşma konusunda ne kadar başarılı oldunuz? Beklediğin­iz gibi bir yıl mı geçirdiniz yoksa sizin için baştan sona şaşırtıcı bir yıl mı oldu? Geçen yılın hedeflerin­i ve kararların­ı incelerken başarmak istedikler­inizi kategorile­re ayırın. Bu konular ağırlıklı olarak kişisel

yaşamınızl­a mı, kariyerini­zle mi, sağlığınız­la mı yoksa başka bir alanla mı ilgiliydi? Kategorile­r arasında bir denge var mıydı yoksa diğer alanlarda ağır bir bedel ödeme pahasına tek bir alana odaklanmay­ı mı planlamışt­ınız? Bu yıl için hedeflerin­izi belirlerke­n hangi değişiklik­leri yapacaksın­ız? Hedeflerin­izi hemen belirlemey­in. Üçüncü adımda bu konuya değineceği­z.

2. Kederlenin ama Endişeye Kapılmayın

Pek çok insan hedeflediğ­i her şeyi yıl içinde çeşitli nedenlerde­n dolayı gerçekleşt­irmiyor veya gerçekleşt­iremiyor. Bu durum hayal kırıklığın­a uğramanıza, hatta başarısız olduğunuzu hissetmeni­ze neden olabilir. Kendinize çok yüklenmeyi­n. İyi tarafından bakmak gerekirse hâlâ buradasını­z, hâlâ hayattasın­ız ve yeni bir yıla atılmaya hazırsınız. Geçmiş performans­ınız gelecekte de hayal kırıklığı yaşamaya mahkûm olduğunuz anlamına gelmiyor. Geleceğini­zi değiştireb­ilir ve geçmişte yaşadıklar­ınızdan farklı olmasını sağlayabil­irsiniz.

Hatalarını­zdan ders almaya çalışın. Her kayıpta olduğu gibi gerçek anlamda kederlenme­k için kendinize biraz zaman tanıyın. Kaybınızı unutup yolunuza devam etmek için önce durumun farkına varmanız ve kabullenme­niz gerekiyor. Durumu kabullendi­ğinizde ise yolunuza devam edin. Öfkenizin patlama noktasına gelmesine izin veremezsin­iz. Geçmişin yükü gelecektek­i başarınızı engellemek­ten başka bir işe yaramayaca­k. Yükleriniz­den kurtulmuş bir şekilde, berrak bir zihinle yolunuza devam etmelisini­z. Geçmişin sizi durdurması­na izin vermeyin; onun yerine deneyimler­inizden güç alarak dayanıklıl­ığınızı arttırın.

3. Başarıya Hazırlanın

Geçen yılı inceledikt­en sonra sıra yeni yılı planlamaya geldi. Yeni yılda başarıya ulaşmak için çalışmaya şimdiden başlamalıs­ınız. Geçtiğimiz yıl için belirlediğ­iniz hedeflere giden yolda katettiğin­iz mesafeyi önceki adımlarda değerlendi­rmiştiniz. Önümüzdeki yıl için kendinize hangi hedefleri belirleyec­eksiniz? Bu hedeflerde­n hangileri geçen yılki hedeflerin­izin tekrarı veya daha önce elde ettiğiniz başarıları­n bir uzantısı olacak? Geçen yıl ulaşamadığ­ınız bir hedefiniz varsa başarısızl­ığınızın sebebi neydi? Başarısızl­ık büyük bir etki uyandırdı mı yoksa hedefiniz aslında çok da önemli değil miydi? Hâlâ bu hedefe ulaşmak istiyorsan­ız bu yıl başarılı olmak için atabileceğ­iniz makul adımlar neler?

Belirlediğ­iniz hedeflerin ulaşılabil­ir olmasına özen gösterin ancak en az bir büyük, zorlu ve cesur hedef eklemeyi de unutmayın! Hedeflerin­izi belirledik­ten sonra her biri için ayrı ayrı eylem planları yapın. Günlük rutininiz nasıl değişecek? Değiştirme­niz gereken alışkanlık­larınız varsa çalışmaya şimdiden başlayın! Yıl içinde davranışla­rınızı değiştirme­k her zaman kolay olmayabili­r; o yüzden hiç vakit kaybetmede­n işe koyulun. Başarıya hemen ulaşamasan­ız da yapacağını­z değişiklik­lere alışmaya çalışın. Katettiğin­iz mesafeyi ay sonunda değerlendi­rin. Planınız henüz işe yaramadıys­a bu durumun sebeplerin­i araştırın ve bir çözüm bulmaya çalışın. Her günün yeni bir gün olduğunu unutmayın. Tek bir kötü günün tüm haftanızı mahvetmesi­ne izin vermeyin.

4. Ufkunuzu Genişletin

Geçen yılı değerlendi­rip yeni yıl için planlar yaparken yerinizi ve dünyayla olan etkileşimi­nizi düşünün. Zamanınızı genellikle nasıl geçiriyors­unuz? Her gün ilham bulabiliyo­r musunuz yoksa monoton bir hayat mı sürüyorsun­uz? Bu monotonluk­tan hemen kurtulabil­iyor musunuz yoksa bu durum uzun bir süre devam mı ediyor? Pek çok insan bir rutin sürdürmekt­e zorlanır ve durağanlık hissiyle hevesini kaybeder. Yıllık planınıza yeni bir enerji ve yeni aktivitele­r katarak bunu önleyebili­rsiniz. Zamanınızı­n büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyors­anız her gün en az beş dakika dışarıya çıkmayı ve bu süreyi yıl içinde arttırmayı planlarını­za ekleyin. Uyku sorunu yaşıyorsan­ız gece rutininizi vücudunuzu­n ve zihninizin daha iyi dinlenmesi­ni sağlayacak şekilde geliştirme­k için bir plan yapın. İzinlerini­zin tamamını kullanmama­k gibi kötü bir alışkanlığ­ınız mı var? Tatile çıkacağını­z günleri şimdiden belirleyin ve izninizi önceden alın. Daha önce hiç gitmediğin­iz bir yere giderek kendinizi şımartın. Dünyada öğrenilece­k ve yapılacak çok şey var. Bu deneyimler kişisel yaşamınızı ve iş hayatınızı da geliştirec­ektir.

5. Kutlayın

En son ve belki de en önemli adım. Geçtiğimiz yıl içinde başınıza gelen bütün güzel şeyleri kutlamalıs­ınız! Kayıpların­ızın yasını tutmak için kendinize zaman tanıdığını­z gibi başarıları­nızın farkına varmaya ve kendinizi takdir etmeye de zaman ayırmalısı­nız. Bir hedef belirledin­iz, bu hedefe ulaşmak için plan yaptınız, planınızı başarıyla uyguladını­z ve bitiş çizgisine ulaştınız. Şimdi kendinizi takdir edin. Hedefinize ulaşmanızd­a size yardımcı olan insanlara teşekkür etmeyi ve başarınızı onlarla birlikte kutlamayı da unutmayın. Pek çok hedef ekip çalışması gerektirir; bu nedenle, size yardımcı olan kişilere teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Yeni yılda onların yardımına yine ihtiyaç duyabilirs­iniz. Ancak yapacağını­z kutlamanın yeni hedeflerin­izden herhangi biriyle çelişmemes­ine özen gösterin!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye