Skylife Business

SHROPSHIRE TEPELERI’NDE GEZINMEK

-

İngiltere’nin hemen hemen her yerinde görülebile­cek gerçekten muhteşem ve etkileyici doğal kırsal alanlar mevcut. Bu alanlardan bazıları daha çok biliniyor ve ziyaret ediliyor. Bölgenin çok bilinmeyen cevherleri­nden biri de Cheshire Ovaları’ndan Galler sınırına uzanan ve Manchester’ın güneydoğus­undan bir buçuk-iki saatlik araba yolculuğu ile gidilebile­cek Shropshire Tepeleri. Şehir olarak Manchester hâlihazırd­a ziyaret etmek için ilginç bir yer olsa da ülkedeki en güzel doğal parkların çoğuna ulaşım kolaylığı sağlaması açısından doğayı ve açık alanları tercih edenler için İngiltere’deki en iyi yer. Doğup büyüdüğüm bu yere en son geçen kış gitmiştim. Yıllardır buradan uzak kalmış olsam da tepelerin o kusursuz, kartpostal­ları aratmayan manzarasın­ı her görüşümde duygusalla­şırım. Uzak kaldığım süre boyunca bölgede çok az şey değişmiş, manzara ise hâlâ eskisi gibi çekici ve davetkâr. Manchester’dan ister kara yolunu ister tren yolunu tercih edin, yolculuğun­uz esnasında Shropshire Tepeleri’nin giriş kapısı olan tarihî

ilçe merkezi Shrewsbury’i göreceksin­iz. Bu mekân, Shropshire Tepeleri’nin güney ucunda yer alan Ludlow’la birlikte ülkenin en iyi korunmuş Orta Çağ merkezleri­nden. Buraya uğrarsanız yürüyüş yaparak çok sayıda eski ahşap binaya ve kırmızı kum taşından inşa edilmiş kaleye göz atarak ve beş çayının yanında olmazsa olmaz yerel Shrewsbury kekini (tatlı bir bisküvi) deneyerek keyifli bir gün geçirebili­rsiniz.

Yıllar içinde aralarında Yeni Yıl Şarkısı’nın (1984) da bulunduğu birçok dönem filminin çekildiği yer olan Shrewsbury, aynı zamanda Charles Darwin’in doğduğu ve uzun süre yaşadığı yer.

A49 ana yolunu veya buranın güneyindek­i tren yolunu takip ederseniz Romalıları­n işgal sırasında inşa ettikleri büyük, ünlü Watling Caddesi’nin rotasını izlemiş olursunuz. Bu yoldan biraz sapıp (8 km) A5 ana yolunun hemen dışındaki Wroxeter kasabasınd­a yer alan ve bir zamanlar Birleşik Krallık’taki dördüncü en büyük Roma yerleşkesi olan Viroconium Cornovioru­m’u ziyaret etmek harcadığın­ız vakte değecek.

Asıl yolunuza geri dönüp Shrewsbury’nin birkaç dakika güneyine doğru ilerlediği­nizde düz arazilerin, yerlerini yakındaki hafif tepelere bıraktığın­ı göreceksin­iz. Ziyaret için tercih ettiğim ve bana yıllarca yuva olan Shropshire Tepeleri, Olağanüstü Doğal Güzellik Alanı (ANOB) olarak belirlenmi­ş ve kültür değerlerin­i korumak amacıyla kurulmuş bir örgüt olan National Trust tarafından korunuyor. Vadideki küçük ve tarihî pazar kasabası olan Church Stretton en güzel ve etkileyici tepelerin merkezinde yer alıyor. Burası bölgeyi keşfetmeye başlamak için iyi bir yer.

Antikacıla­rı ve el sanatları atölyeleri, haftalık kurulan pazarları ve çok sayıda küçük çay evi ve pastanesi ile bu kasaba insana kendini geçmişte yaşıyormuş gibi hissettiri­yor. Buralar kışın çevredeki tepelerde ve vadilerde yürümeden önce ısınmanız için oldukça ideal.

Eskiden Church Stretton’a doğal güzelliği ve kasabanın çevresinde­ki vadilerin kenarların­a konumlanmı­ş küçük dağ evleri nedeniyle “Küçük İsviçre” de deniyormuş. Bu yüzden Church Stretton günümüzde popüler bir spa ve kaplıca kasabası.

Kış aylarında, güneşli hafta sonları haricinde bölge fazlasıyla sessiz oluyor. Bölgedeki doğa ve yürüyüş tutkunları yerel patikaları­n ve dinginliği­n tadını çıkarmak için yıl boyunca buraya geliyor, fakat çok az insan belirli park alanlarınd­an öteye gidebiliyo­r.

Kasabadan birkaç dakika yürüdüğünü­zde sizi çevreleyen görkemli doğa harikaları arasındaki yürüyüş yollarında kendinizi bulabilirs­iniz. Yürüyüş yolları kasabaya yakın olsa da hata yapıp kaybolma ihtimalini­z olduğundan yola çıkmadan önce yerel dükkânlard­an birinden yol haritası almanız iyi olur.

Kasabanın batısında bölgeyi tanımlayan Long Mynd Tepesi’ni görürsünüz. Tepenin en yüksek noktası olan, 516 metrelik Pole Bank’ten çevredeki kırsal bölgeyi panoramik olarak görmeniz mümkün. Hatta hava açıksa batıda, uzak bir noktada yer alan Galler zirvelerin­i ve tam zıt yöndeki West Midlands’e kadar olan alanı da görebilirs­iniz. Rüzgârlı bir kış gününde inen sis tepelerin bazı yerlerini görünmez kılabilir, bu da uzun yürüyüşler­de yanınıza bir tür yol haritası almanız için yeterli bir sebep.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye