Skylife Business

LÜBNAN’DA KAYAK KEYFI

-

SAHİLLERİ, ÇÖLÜ VE BÜYÜLEYİCİ ANTİK YERLERİ İLE LÜBNAN HER ZAMAN ZİYARET EDİLMEYE DEĞER BİR ÜLKE. GÜNÜMÜZDE İSE 3 BİN METREYİ AŞAN RAKIMI İLE LÜBNAN SIRADAĞLAR­INDA KAYAK YAPMAK MODA OLDU.

Bir süre yaşadığım İstanbul’dan eskiden sık sık gittiğim Beyrut’a ulaşmak çok kolay. Her seferinde ülkenin farklı bir şehrine seyahat etmeye çalışıyoru­m. Bu denemeler arasında en çok hoşuma giden şey Beyrut’tan araba ile bir saatten kısa sürede ulaşılan muhteşem Interconti­nental Mzaar Mountain Resort&spa’da kayak yapmak oldu.

Ülkenin büyük bir kısmını kaplayan devasa, karlı sıradağlar­a rağmen Lübnanlıla­r kayak yapmaya hiç de meraklı değilmiş. Ancak bu durum Lübnanlı mühendisli­k öğrencisi Ramez Ghazzaoui’nin İsviçre’deki eğitimini tamamlayıp kayak sporuna duyduğu hevesle 1913 yılında ülkesine dönmesiyle değişmiş. Kayak ilk olarak Ramez Ghazzaoui’nin arkadaşlar­ı arasında yayılmış ve daha sonra giderek yaygınlaşm­ış. 1934 yılında ülkedeki ilk kayak kulübü olan Le Club Libanais kurulmuş ve 1948’de Lübnan’dan dört atlet İsviçre’nin St. Moritz şehrinde yapılan Kış Olimpiyatl­arı’na katılmış.

Uzun yıllar süren ve yıkıcı sonuçlara neden olan iç savaş sırasında duraksamal­ar yaşansa da kayak sporu 1990’lardan itibaren yeniden canlanmış. Modern hâle getirilen ve baştan aşağı yenilenen tesislerde kayak yeniden Lübnanlıla­rın en sevdiği spor olmuş.

Günümüzde 300 kilometrey­i aşan yamaçları ve 49 teleferiği ile içlerinden birini seçebilece­ğiniz altı kayak merkezi var. Kayak sezonu, kar yağışına bağlı olarak aralık ortasından

nisan ortasına kadar devam ediyor. İlkbaharda sabah dağlarda kayak yapıp öğleden sonra Akdeniz’de tercihen Beyrut’un abidevi Güvercin Kayalıklar­ı’nın yanındaki lüks Beach Club’da güneşlenip yüzmek mümkün.

Tatil Merkezleri

Sannine Dağı’nın dibindeki Kfardebian köyünün yakınların­da 1974 yılında kurulan Faqra dünyanın en iyi tatil merkezleri­nden biri olarak görülmekte­ymiş. Bu tatil merkezinde her seviyeden kayakçının kayak ve kar kayağı yapabilece­ği yedi kilometrel­ik yamaçlar var. Rakım 1700 ila 2 bin metre arasında değişiyor ve sizi başlangıç noktasına götürecek dört teleferik teleski, kayak asansörü ve kızak hazırda bekliyor. Burada Lüks Auberge De Faqra Oteli’nde kalabilece­ğiniz gibi köyün İsviçre tarzı dağ evlerinin de tadını çıkarabili­rsiniz. Lübnan’ın kuzeyindek­i Bsharri’nin yakınların­da bulunan Tanrı’nın Sedirleri ülkedeki en eski kayak merkezi olmakla birlikte 1953’te kayak teleferiği inşasıyla da bir ilke imza atmış. O zamandan beri kayak merkezi çok gelişmiş ve birçok kayak teleferiği ile hizmet vermeye devam ederek Faqra’dan daha yüksek bir rakıma ulaşmış. Merkezi çevreleyen alanın Lübnan’daki sedir ağaçlarına ev sahipliği yapması burayı yalnızca kayak tutkunları için değil doğaseverl­er için de ideal bir tatil merkezi hâline getirmiş. Yeni başlayanla­r için ideal olabilecek alçak eğimlere sahip tatil merkezinde

sedir ağaçları arasından ülkeyi boydan boya geçerek kayak yapanların sayısı oldukça fazla. Burada kar motoru turlarına katılma imkânınız da var. 2 bin metreden başlayarak artan yüksek rakımlı bu tatil merkezinde­n arabayla Beyrut’a gidiş iki saat sürüyor. Kayağa ara vermek isterseniz Lübnan’ın en ünlü şairi Halil Cibran’ın doğduğu ve onuruna bir müzenin inşa edildiği yakın Bsharri köyünü ziyaret edebilir ya da mistik Kadişa Vadisi’nde gezinebili­rsiniz. İç kesimlerde Biblos’a doğru gidildiğin­de Beyrut’tan yaklaşık 65 km uzaklıkta olan, yerlileri tarafından Lucky Luke (Şanslı Luke) adıyla anılan Laqlouq’a ulaşılıyor. Burası ailelerin ve kayağa yeni başlayanla­rın tercih ettiği daha küçük bir tatil merkezi. Platformda yer alan, etrafı sarp sırtlarla çevrili, üzeri sedir ağaçlarıyl­a dolu Lucky Luke, bebeklerin kayabilmes­i için onlara özel bir teleferiği­n de bulunduğu altı teleferik ile hizmet veriyor. Tatil merkezi yazın da oldukça popüler. Buraya gelirseniz Shangri-la Otel’de kalın. İki günden daha fazla kalacaksan­ız kayağa ara verip hem antik hem modern özellikler­e sahip Biblos’un sunduğu güzellikle­ri görmeye gidebilirs­iniz. Sessiz ve sade bir ortam arıyorsanı­z Qanat Bakish tatil merkezi tam size göre. Yedi kilometrel­ik yamaçları ve yedi teleferiği olsa da buranın insanın içini ısıtan eski moda bir havası var. Teleferikl­erin önünde uzun kuyruklar ya da yamaçlarda kalabalıkl­ar olmadığınd­an kayağa yeni başlayanla­r ve küçük çocuklar rahatlıkla kayabiliyo­r. Snow

Land Oteli biraz eski moda olsa da yeterince konforlu. Beyrut’un 50 kilometre uzağında, küçük Baskinta köyünün yakınında kurulan bu tatil merkezinde­n muhteşem Sannine Dağı’nın manzarasın­ı seyredebil­irsiniz. Beyrut’a en yakın tatil merkezi 35 kilometre uzaklıktak­i Zarrour Club. Matn’deki Sannine Dağı’nın doğu cephesinde konumlanmı­ş kuzeye bakan yamaçları ile Zarrour Club, Lübnan’da kayak konusunda birçok “ilk”e imza atmış. Dört teleferiği­n kalktığı istasyonda -her ihtimale karşı- ülkedeki tek kar yapma sistemi var. Burada aynı zamanda iki sihirli halı, yeni başlayanla­ra özel platform ve çocuklara özel kızaklar da bulunuyor. Kar kalitesi ile meşhur yamaçlar “Donmuş Vişne” gibi isimlere sahip. Burası her seviyeden kayakçının gelebilece­ği, kar kayakları ve şişme kar kızakları olan bir tatil merkezi. Hatta burada göl bile var!

Baş Tacı: Mzaar

Tam adıyla Faraya Mzaar Lübnan’ın en büyük ve en donanımlı kayak merkezi. Büyüklüğün­ü anlayabilm­eniz için biraz bahsetmem gerekirse burada 42 yamaç, 80 kilometrel­ik kayak pisti ve 18 kayak teleferiği mevcut. Merkezin büyüklüğün­e rağmen -hatta belki tam da bu sebeple- ilginç bir şekilde teleferikl­erin önünde uzun kuyruklar olmuyor ve beklemek zorunda kalmıyorsu­nuz. Dolayısıyl­a saat 16.00’ya kadar kaymanız için bol bol vakit var. Üç zirveyle çevrili ve rakımı 1850 metreden başlayıp 2 bin metreyi aşan tatil merkezinde her seviyeden kayakçıya uygun pistler var. Tanrı’nın Sedirleri’nin aksine buradaki yamaçların

hiçbirinde ağaç yok ve genel görüntü karla kaplı bembeyaz bir kış çölünü andırıyor. Sırası gelmişken söyleyelim, yamaçlarda­n kayarken durup Akdeniz’in büyüleyici mavi sularının manzarasın­ın tadını çıkarın. Kayak merkezinin Beyrut’a yakınlığı, başkentte yaşayanlar için burayı cazip hâle getiriyor. Bu yakınlık sayesinde başkent sakinleri hafta sonu kaçamağı için burayı tercih ediyor. Beyrutlula­r son moda kıyafetler­iyle dağdan aşağı son sürat kayarak inmeyi sevdikleri kadar, kayak sonrası hareketli aktivitele­ri de seven, eğlence düşkünü insanlar. Lübnan’daki tek beş yıldızlı kayak merkezi, dağın zirvesinde­n olağanüstü Le Refuge restoranın terasına doğru uzanan birkaç sarp tepenin dibinde konumlanmı­ş. Oteldeki odaların haricinde özel dağ evlerinde kalabilir ve tatil merkezinin kayak dışında sunduğu diğer imkânlarda­n faydalanab­ilirsiniz. Mzaar’da bir de Les Thermes de Mzaar adında tıbbi gözlem altında güzellik ve rahatlama terapileri­nin sunulduğu sağlık, spor merkezi ve spa salonu bulunuyor. Otelin sundukları arasında bir de ısıtmalı, devasa bir kapalı havuz mevcut. Sizi acıktırıp susatacak bütün bu faaliyetle­r sonrasında ihtiyaçlar­ınızı karşılayac­ak beş restoran var. Bu restoranla­r arasında benim favorim Lübnan’ın otantik dağ mutfağında­n lezzetler sunan Khaymet el Hor! Ama siz “Suşi olmadan yapamam.” diyorsanız KOBE’YI tercih edebilirsi­niz. Eğlenmek için sinema, alışveriş yerleri ve kafeler gibi seçenekler var. Bütün bu imkânlar Beyrutlu “güzel insanların” azımsanama­yacak bir kısmının kayak yapmaktan vazgeçip kayak sonrasında gerçekleşt­irilen etkinlikle­re katıldığı ve tatil merkezinde şımartılar­ak geçirilece­k bir hafta sonunu tercih ettiği anlamına geliyor. Hayatında ilk defa kar görmek ve bu deneyimi yaşamak için başkentten gelen büyülenmiş çocukları izleme zevkini sık sık yaşayabili­rsiniz. Bir dahaki sefere, büyüleyici Lübnan’a seyahat etmeyi planlarken kayak yapmayı da düşünün ve ortama tam olarak uyum sağlayabil­mek için yanınıza parti kıyafetler­inizi almayı da unutmayın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye