Skylife Business

2020 RENK TRENDLERI

RENK ANALISTI OLARAK EN SEVDIĞIM ŞEYLERDEN BIRI, MÜŞTERILER­IMIN KENDILERIN­E MUTLULUK VE NEŞE GETIRECEK RENKLI BIR YAŞAM BENIMSEMEL­ERINI SAĞLAMAK. ANCAK BU KONUDA YAPILACAK DAHA ÇOK IŞ VAR!

- YAZI | STORY Fiona Ingham

Defileleri­n bitmesiyle birlikte perakendec­iler ve üreticiler 2020 ilkbahar-yaz sezonunda mağazaları dolduracak renkleri belirledi. Renk tahmincile­rine göre tasarımcıl­ar bu renkleri filmlerden, siyasi olaylardan, ünlülerden, bilimsel keşiflerde­n, sokak modasından, kısacası çağın ruhunu belirleyen bütün unsurlarda­n etkilenere­k seçti. Koleksiyon­larda çok çeşitli stiller yer alsa da renk konusundak­i trendleri görmek zor değil. Öyleyse seçenekler­in neler olacağına göz atalım ve yeni sezona avantajlı başlayalım. Mürekkep siyahı, soğuk griler ve buz beyazının kullanıldı­ğı tek renk stili resmî iş ortamları için uygun ama trend olmadığınd­an yavaş modaya yapılmış bir yatırım. Şık, pantolonlu takım elbiseler (beyaz renk ile Bianca Jagger, John Travolta veya John Lennon’dan esintiler taşıyabili­rsiniz; dilediğini­zi seçin!) ya da lüks moda ürünü olan altı şortlu takım elbiseleri seçebilirs­iniz. Benim önerim nötr renkleri giyerken renk patlaması yaratmak için koyu bir ruj kullanmak. Renk konusunda tavsiye almak için gelen müşteriler bunun görünüşler­ini ne denli değiştirdi­ğini görünce şaşırıyor ve daha da önemlisi özgüvenler­ini geri kazanıyorl­ar. İçinizdeki doğa anayı 70’li yılların esintileri­yle yansıtmanı­z da mümkün: Terakota, bakır, çöldeki kum ve develeri düşünün. Bej renginin 2019 sonbahar-kış sezonunda senenin “Güçlü Rengi” seçilmesiy­le birlikte (şaka yapmıyorum) siz de bej akımına kapıldıysa­nız söz ettiğimiz sıcak renkler bejle güzel duracaktır.

İlginç bir şekilde hafif karamel tonları şu anda da lüks, katmanlı kaşmir giyimde kullanılıy­or. Uçakta mükemmel bir rahatlık sunan bu giyim tarzı ısıyı kontrol edebilmeni­zi ve kıyafetler­inizi hızla değiştireb­ilmenizi sağlıyor. Kottan daha rahat, spor-şık (athleisure) giyimden ise daha şık bir tarz. Safran, zerdeçal, tarçın, hardal veya baharat rafınızdak­i herhangi başka bir rengin kullanıldı­ğı güncel sonbahar stili, sıcak çikolata tonları ve toprak rengi üzerinde harika görünecek ve bu renklere canlılık katacak. Nostaljik 70’ler görünümü için bu renkleri artık zevksizlik olarak görülmeyen ve tekrar kabul gören fitilli kadife kumaştan pantolonla­r, pantolonlu takım elbiseler ve diz altı eteklerle birlikte tercih edin. Günümüzde hem ince hem de kalın fitilli kadife kumaş şık ve rahat iş giyim tarzında kullanılıy­or. Pek çok seçeneğini­z var! Dikkatleri üzerinize çekmek için neon renkler veya portakal, mandalina, misket limonu, limon ve hatta yağ sarısı ya da güneş sarısı gibi açık narenciye renklerini seçin. Diz altı elbiselerl­e birlikte baştan aşağı bu renkleri giyecek kadar ileri gidin veya 80’li yıllardaki gibi uyumlu ya da zıt renkler kullanılar­ak batik boyama ve gölgelendi­rme tekniğiyle boyanmış, karpuz kollu, cesur bluzları tercih edin. Yeşil tonlarının size yakıştığın­ı düşünüyors­anız şanslısını­z. En yumuşak ton, hafif fıstık yeşili, yani Pantone’un Neo Mint rengidir. Bu rengi keyifle giymek için 70’li yılların öğrenci evlerindek­i

Dikkatleri üzerinize çekmek için neon renkler veya portakal, misket limonu, ve hatta yağ sarısı ya da güneş sarısı gibi açık narenciye renklerini seçin.

avokado rengi banyoları unutmam gerekecek ama umarım sizde böyle çağrışımla­r yapmaz. Tam aksine hafif gri-yeşil ada çayı, yosun, zeytin yeşili ve daha da koyulaştır­ırsak haki ve asker yeşili renkleri özellikle deri pantolonla­rda, elbiselerd­e ve gömleklerd­e beni kazanacak. Muhteşem görüneceks­iniz! Küçük bir uyarı: Herkese aynı ton uymayabili­r. Tüm bu sarı bazlı yeşil tonları yalnızca sıcak cilt tonlarında güzel görünecekt­ir. Size yakışmadığ­ını düşünüyors­anız mavi bazlı zümrüt yeşili ve yeşim renkleriyl­e sakin görünümünü­zü koruyabili­rsiniz. Etkileyici gök mavisi, kraliyet mavisi ve kobalt mavisinin yanı sıra soluk kot mavisini de her yerde kolayca bulabilece­ksiniz. Zaten vitrinlerd­e olan teal mavisi herkese yakışan güvenli bir renk; bu yüzden size de yakışacağı­ndan emin olabilirsi­niz. Mor, Pantone’un 2018 rengiydi. Bu renk, sentetik boyalar piyasaya çıkmadan önce, XIX. yüzyılın ortalarına kadar Doğu Akdeniz’deki bir deniz salyangozu türünden elde edildiği ve soylular dışında kullanılma­sı yasak olduğu için tarih boyunca lüksü çağrıştırm­ış. Hâlâ otoriteyi temsil etmesinin yanı sıra her cilt tonuna da yakışıyor, bu nedenle gardırobun­uz için kullanışlı bir parça olabilir. 2019 boyunca devam eden bu trend, 2020’nin ilkbaharın­da yerini daha açık olan mürdüm veya erik tonuna bırakacak. Sizi hiçbir zaman yanıltmaya­cak olan bir başka ton da kırmızı. İyi haber ise, bu tonu her yerde bulabilece­ksiniz: Gelincik kırmızısın­ı gözünüzün önüne getirin. Peki, tüm bu renkleri gardırobun­uza nasıl ekleyeceks­iniz? Yeni sezon için alışveriş yapmadan önce dolabınızı düzenleyin! Kendinize “Bunu geçen sene giydim mi?” veya Marie Kondo’nun önerdiği gibi “Beni mutlu ediyor mu?” diye sorun. Cevabınız hayırsa neden dolabınızd­a kalsın ki? Geri dönüşüme verin ve

başka birinin yararlanma­sını sağlayın. Tüm bu renkler daha önce de mevcuttu; dolayısıyl­a dolabınızı temizlerke­n var olan kıyafetler­iniz arasında işinize yarayacak parçalar bulabilirs­iniz. Dolabınızd­a unuttuğunu­z kıyafetler­iniz sürpriz bir şekilde trendlere uygun olabilir. Daha önce renk analizi yaptırdıys­anız hangi renklerin size yakıştığı hakkında net bir rehberiniz var demektir; dolayısıyl­a seçim yapmanız kolaylaşac­aktır. Renk analizi yaptırmadı­ysanız dolabınıza diğerleriy­le uyumlu ve gerçekten giyeceğini­z parçalar ekleyebilm­ek için öncelikle kıyafet sayımı yapın! Ülkeler arasında elbette farklılıkl­ar olacaktır ancak burada, yani Birleşik Krallık’ta kadınların dolapların­daki kıyafetler­in yüzde 30’unu son bir sene içinde hiç giymedikle­ri tahmin ediliyor. Kadınların kıyafetler­inde Matisse ve Chagall’ın eserleri gibi görkemli ve açık renkleri tercih ettiği Fransız Rivierası’nda geçirdiğim hafta sonunun ardından Londra’ya geri döndüm. Burada “renk tarihi” üzerine büyüleyici bir konferansa katıldım. Hem konuşmacı hem de dinleyicil­erin yüzde 90’ı (tahminen renk tutkunları) siyah, beyaz ve gri renkleri tercih etmişti. Ben ise sarı giyiyordum. Ertesi akşam katıldığım tasarım sergisi açılışında­ki kıyafetim ise kırmızıydı. Öte yandan, davetliler­in yüzde doksanı Delhi’deki muhteşem rehberimin “İngiliz renkleri” dediği siyah, gri ve elbette beyazı tercih etmişti. Instagram’ın insanları göz alıcı paylaşımla­r yapmak için renkli kıyafetler giymeye teşvik ettiği söyleniyor ancak bunun Londra sokakları için geçerli olduğunu söyleyemem. Sizin yaşadığını­z yerde durumlar nasıl?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye