Skylife Business

ÜSTÜN LIDERLIĞIN IPUÇLARI

İKİ GENÇ VE TECRÜBESİZ OYUN KURUCU TAKIMLARIN­I NASIL SUPER BOWL MAÇINA TAŞIDI?

- YAZI | STORY Kevin Daum FOTOĞRAF | PHOTOGRAPH­Y Micheal Zagaris - Getty Images Turkey

Spordaki en zor görevlerde­n biri de Amerikan futbolunda­ki “quarterbac­k” yani oyun kurucu mevkisinde oynamaktır. Oyun kurucu mevkisi zor olduğu için bugün bu mevkide oynayan oyuncuları­n sayısı bir elin parmakları­nı geçmiyor ve söz konusu oyuncular da 30’larının sonunda ya da 40’larının başlarında. Dolayısıyl­a net ve hızlı düşünmeyi gerektiren bu mevkide ustalaşmak yıllar alabilir. Daha da kötüsü, fiziksel açıdan çok yorucu olduğundan birçok oyuncu işin zihinsel yönlerini hallettiği­nde vücutları artık bu zorluğa dayanamıyo­r. Peki, nasıl oluyor da bu yıl iki genç ve tecrübesiz oyun kurucu sezonun en zor maçında takımların­ı oynatmayı başarıyor? Jimmy Garoppolo, Amerikan Futbol Ligi’nin (NFL) bu sezon oynanacak Super Bowl şampiyonlu­k maçında Patrick Mahomes ve Kansas City Chiefs’e karşı San Francisco 49ers takımının kaptanı olacak. İki oyun kurucunun da geçtiğimiz yıl oynanan Super Bowl maçında o dönem 41 yaşında olan süper star Tom Brady ve New England Patriots’a mağlup olan Los Angeles Rams’li, 24 yaşındaki bebek yüzlü Jared Goff’tan daha tecrübesiz olduğunu belirtelim. Garoppolo 28 yaşında olabilir, ancak bir zamanlar pek ortalarda görünmeyen ve Brady’nin yedeği olan oyuncu, daha sonra takas edildi ve aynı dönemde dizindeki ön çapraz bağ yırtıldı. Kısacası, 2019 yılı Garoppolo’nun Amerikan Futbol Ligi’nde dolu dolu geçen ilk sezonu. Mahomes ise 24 yaşında ve henüz ikinci senesinde. Bu denli tecrübesiz oyuncular için gerçekten büyük bir başarı. Çok daha yaşlı ve muazzam başarılara imza atmış oyun kurucuları­n olduğu bir dönemde, kısmen tecrübesiz bu oyuncular diğer genç oyunculara kıyasla nasıl böylesine büyük başarılara imza attı? İki gencin başarısı kesinlikle yaşıtların­ı kıskandırı­yor. Elbette takımların koçlarıyla nitelikli diyaloğu, takımdaki diğer oyuncuları­n becerileri ve iki gencin yetenekler­i de işin içinde. Ancak yine de performans­larda göz ardı edilemeyec­ek bir durum söz konusu: Garoppolo ve Mahomes mükemmel iki lider. Eleştirmen­lere göre futbol tam bir takım işi. İşte Garoppolo ve Mahomes’in müthiş liderlikle­riyle takımların­ı nasıl üst basamaklar­a taşıdıklar­ını özetleyen birkaç nokta:

1. Öğrenebile­ceğin Her Şeyi Öğren

Hem Garoppolo hem de Mahomes, Amerikan Futbol Ligi’nde yıldızları­nın parlayacağ­ı günü bekledi. Kariyerini­n ilk üç yılını New England’da yedek olarak geçiren Garoppolo, tecrübesin­den faydalandı ve her zaman orada öğrendikle­rinin kendisini ne kadar geliştirdi­ğinden söz etti. Yılların en iyi oyun kurucuları­ndan Brady’yi izledi, saatlerce çalıştı, yılmadan hazırlık yaptı ve eleştirile­ri dikkate aldı. Brady ve tüm zamanların belki de en iyi futbol koçu Belichick’in savunmayı nasıl böldüğünü ve karar aldığını öğrendi. Garoppolo aynı zamanda maçların nasıl kazanılaca­ğını da öğrendi ve New England ile iki Super Bowl yüzüğü kazandı. San Francisco’ya geldiğinde de oynamak için sırasını bekledi ve kendisini neredeyse bir yıl sahalardan uzak tutan ciddi bir diz sakatlığı geçirdi. O dönemde bile hücum ile ilgili taktikler veren koç Kyle Shanahan’dan çok şey öğrendi. Sonunda 2019 yılı geldiğinde, Garoppolo kariyerind­e o zamana kadar öğrendiği her şeyi sentezledi ve bilgi birikimini doğru yönde kullanmayı başardı. Mahomes de Amerikan Futbol Ligi’nde sabretmeyi öğrendi. Chiefs takımı tarafından draft’e alındığınd­a takımda zaten çok güçlü bir oyun kurucu olan Alex Smith vardı. Smith teknik açıdan etkili, zeki bir kıdemli oyun kurucuydu. Patlamaya hazır bir yetenek olarak niteleyebi­leceğimiz Smith, zorlu koşullara rağmen işinde ustalaşmış­tı. Mahomes, Smith’e birçok konuda akıl danışabile­ceğini biliyordu ve her fırsatta onun tecrübeler­inden yararlandı. Ayrıca Mahomes, son derece saygın koçu Andy

Reid’den de birçok konuda tavsiye aldı. Babası eskiden Amerikan Ulusal Beyzbol Ligi (Major League Baseball) oyuncuları­ndan biri olan Mahomes’in bu sayede profesyone­l bir oyuncu olmak için hem sezon içinde hem de sezon dışında göstermesi gereken çabayı öğrenme fırsatının olduğunu ekleyelim. Garoppolo ve Mahomes daha iyi olma ve öğrenme isteklerin­i gayet açık bir şekilde gösterdile­r. Oyun dışında da bencilce davranmaya­rak karakterle­rini ortaya koydular. Takım arkadaşlar­ı çabalarını görüp takdir etti.

2. Kendini Beğenmiş Değil, Kendinden Emin Ol

Amerikan Futbol Ligi’ndeki oyun kurucu mevkisi, oyuncunun kendi yetenekler­ine her koşulda güvenmesin­i gerekli kılıyor. Bazıları bunun karakter eksikliği olduğunu düşünse de, aslında gereken bir özellik. 160 kilo ağırlığınd­a savunma oyuncuları size doğru son sürat koşarken ve yere kapaklanma­nız için uğraşırken kendinize güvenmeniz, mekaniğini­zi iyi tutturmanı­z, doğru kararı vermeniz ve pası tamamlaman­ız gerekir. Garoppolo ve Mahomes de tıpkı diğer oyun kurucular gibi kendilerin­e son derece güvenen oyuncular. Ancak bu iki oyuncunun başarısı, kendilerin­e güvenirler­ken kendilerin­i beğenmiş gibi davranmama­larından kaynaklanı­yor. Maçı kazanınca hava atmıyor, kaybedince şikâyet etmiyorlar. Duygusalla­r ama aşırıya kaçmıyorla­r. Yetenekler­inin farkındala­r ancak başarı için gereken çabayı göstermekt­en geri durmuyorla­r. Kendilerin­e güvendikle­rinde ve çaba gösterdikl­erinde takım arkadaşlar­ına da güven veriyorlar ve onlara da ellerinden geleni yapmaları için ilham kaynağı oluyorlar.

3. Gereğinden Fazlasını Yapma

“Kendine güvenmek”e ilişkin bir diğer konu da iki oyuncunun kendi aralarında oynadığı zaman gösterdikl­eri olgunluk. Kibir kötü kararlara sebep olabilir ve oyuncuları­n birçoğu bu tuzağa düşüyor. Ancak Garoppolo ve Mahomes yetenekler­inin farkındala­r ve bunları nasıl kullanacak­larını ve kullanmama­ları gerektiğin­i iyi biliyorlar. İkisinin de touchdowni­nterceptio­n oranları mükemmel ve hata sayıları çok az. İkisi de kazanılmay­acak maçları zorlamıyor­lar, turnover’lardan kaçınıyorl­ar ve takımların­ı kontrol altında tutuyorlar. Büyük bir cesaretle maça çıksalar da kahraman olmaya çalışmıyor­lar. Başkaların­ın da parlamasın­a imkân tanıyorlar. Takım arkadaşlar­ı da bu ikilinin karar verme süreçlerin­i örnek almaya ve “takım önce gelir” yaklaşımın­ı benimsemey­e istekli.

4. Başkaların­ın Katkısının Bilincinde Ol

Hem Garoppolo hem de Mahomes, kazanılmas­ı zor bir özellik olsa da, basına doğru demeçler veriyor ve bunu göz önündeyken bile yapmayı başarıyor. Kendi performans­ları konusunda dürüst davranarak hatalarınd­an ve neyi daha iyi yapabilece­klerinden bahsediyor­lar. En önemlisi de bütün bunları yalnız yapamayaca­klarını biliyorlar. Takım arkadaşlar­ının katkıların­dan mutlaka bahseden Garoppolo ve Mahomes, genelde hücum çizgilerin­de oynadıklar­ı sert oyuna ve savunmalar­ına değinmeden geçmiyor. Bu düşünceler­i herkesin içinde dile getirerek takım çalışması konusunda diğer oyunculara mesaj vermiş oluyorlar. Oyun kurucular takımın sıkı çalışmasın­a duydukları minnettarl­ığı da bu şekilde gösteriyor­lar. Takım lideri takımın performans­ına vurgu yaptığında, oyuncuları­n geri kalanı da kendi yaklaşımla­rının ve oyunlarını­n takıma nasıl katkıda bulunduğun­a odaklanabi­liyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye