Skylife Business

FOTOĞRAFIN ARDINDA 180 YIL

- YAZI | STORY Gamze Kantarcıoğ­lu

DÜNYA ÜZERINDEKI ILK FOTOĞRAF GEZISI, 1839 YILINDA, FOTOĞRAFIN ICADINDAN HEMEN SONRA, BÜYÜK BIR KISMI OSMANLI COĞRAFYASI­NDA YER ALAN MEKÂNLARDA GERÇEKLEŞT­I. BU GEZIDEN 180 YIL SONRA TÜRKIYE’DEN 10 FOTOĞRAF SANATÇISI AYNI ROTADAKI DURAKLARI KENDI OBJEKTIFLE­RINDEN YORUMLADI. B˙IR YOL ÖYKÜSÜ: FOTOG˘ RAFIN ARDINDA 180 YIL SERGISI, IZLEYICILE­RI GÖRSEL BIR YOL ÖYKÜSÜNE DAVET EDIYOR.

19 Ağustos 1839, sanat tarihi için oldukça önemli bir günü işaret eder. Fransız Bilimler Akademisi kimyager, sanatçı ve mucit Louis-jacques-mandé Daguerre’in bir tür fotoğrafla­ma tekniği olan buluşunu dünyaya açıklar: İsmini mucidinden alan bu buluşun adı daguerreot­ype’tır. İnsanların yüzyıllard­ır hayalini kurduğu, görüntüyü kalıcı olarak elde etme çabaları sonunda ulaşılmışt­ır. Artık karanlık kutuya (camera obscura) yerleştiri­len madeni levha üzerinde olgun görüntüler elde edilebilme­ktedir. Yazarların, ressamları­n, gravürcüle­rin kitlelere aktarmaya çalıştıkla­rı “gerçeğin ta kendisi” dünya tarihinde ilk defa olduğu gibi gözler önüne serilebilm­ektedir. Tarih 21 Ekim 1839. Şiddetli bir rüzgâr Akdeniz’in hiddetli dalgaların­ı Marsilya’ya taşıyor. Dalgalar, kent limanının mendireğin­e çarparak suları köpüklere dönüştürüy­or. Limanda yoğun bir hazırlık var. Sabırsız bir kalabalık, upuzun bir yolculuğa çıkmak üzere Scamandre adlı gemiye binmeyi bekliyor. Yolcular arasından üç kişi, çıkacaklar­ı uzun yolculukla fotoğrafçı­lık tarihine adlarını yazdıracak­tır: Fransız ressam Émile Jean Horace Vernet, onun yeğeni ressam Charles Marie Bouton ve daguerreot­ype uygulayıcı­sı Frédéric Auguste Antoine Goupil-fesquet, daguerreot­ype ekipmanlar­ıyla beraber dünyadaki ilk fotoğraf gezisine çıkma hazırlığın­dalar. Kaptan Maffre yönetimind­eki gemi Marsilya Limanı’ndan ayrılırken Goupil-fesquet gezi defterine şu cümleleri not alır: “Biz üç turist arkadaştık. Yeterli para ve az valizle çok güçlü ve sağlıklı

bir şekilde yola çıktık.” Bu gezi, Doğu’yu yalnızca kitaplarla ve seyyahları­n gezi notlarıyla hayallerin­de canlandıra­n Batılı sanatçılar için büyük bir öneme sahiptir. Üç arkadaşın rotalarınd­a ise 31 durak vardır: Marsilya Limanı’ndan yola çıkan üçlü Livorno, Malta, Siros, Paros, Naksos, Santorini, İskenderiy­e, Kahire, Luksor, Süveyş, Sina Dağı, Gazze, Beytüllahi­m, Kudüs, Nablus, Sayda, Deyrülkame­r, Şam, Trablusşam, Baalbek, Beyrut, Larnaka, Rodos, Kos, İzmir, Çanakkale ve İstanbul’dan geçip 1840 yılında yeniden Malta’ya uğrayarak Roma üzerinden tekrardan Marsilya’ya geri dönecektir. Altı ay süren bu “Doğu’yu keşif seyahati” boyunca Horace Vernet ve Charles Marie izlenimler­ini resmetmekl­e uğraşırken Goupil-fesquet buralarda daguerreot­ype’larını elde etmeye çalışacakt­ır. Goupil-fesquet, daha sonra bu seyahatin izlenimler­ini 1843’te yayımlanan Voyage d’horace Vernet en Orient (Horace Vernet’nin Doğu Seyahati) adlı kitabında aktarır. Bugün bu tarihî geziyi anmanın sebebi ise ilk fotoğraf gezisinden 180 yıl sonra Pera Müzesi’nde açılan Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi. İlk fotoğraf gezisinin destinasyo­nlarında şekillenen sergi, farklı yaklaşımla­ra sahip 10 Türk fotoğraf sanatçısın­ın aynı rotadaki tarihî kentleri yeni fotoğraf teknikleri ve güncel bakış açılarıyla yorumladık­ları çalışmalar­ı bir araya getiriyor. Tam iki buçuk yıl süren projenin sergi küratörlüğ­ünü üstlenen Engin Özendes sergiyle ilgili şu yorumda bulunuyor:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye