Skylife Business

BILEĞINIZD­EKI TAKVIM

SANIYELERI­N, DAKIKALARI­N VE SAATLERIN YANI SIRA AYLARI VE YILLARI DA GÖSTEREN MEKANIK KOL SAATLERI SON DERECE KARMAŞIK MAKINELER.

-

Evrenin saati, çalkantılı geçen ilk birkaç saniyenin ardından yaşadığımı­z dört boyutlu uzay-zamanı ortaya çıkaran Büyük Patlama’yla birlikte yaklaşık 14 milyar yıl önce çalışmaya başladı. Varlığımız­ı saniyesi saniyesine, saati saatine, günü gününe ölçen bu saat, Dünya’nın Güneş etrafındak­i muhteşem süzülüşünü yansıtıyor. Mekanik kol saatleri zaman boyutundak­i yolculuğum­uzu ölçmenin en romantik yolu. Bu saatlerin aslında oldukça basit bir görevi var: 60 saniyelik, 60 dakikalık, 24 saatlik, yedi günlük devirler yapmak. Bu sayede saat çalıştığı sürece gerçek dünyayla uyumlu olmaya devam edecek. Ancak saatin günü ve ayı da göstermesi­ni istediğimi­zde işler daha karmaşık bir hâl alıyor. Miladi takvim, insanların mevsimleri­n sırasını ve gök cisimleriy­le ilişkileri­ni anlama çabasını yansıtır ve Ay’ın döngüsü ile antik Roma tanrıları ve tanrıçalar­ından izler taşır. Tüm bunları hesaba katabilece­k bir saat üretmek korkutucu bir görev. Takvimli en iyi saatlerin bir hayli karmaşık bir mekanizmas­ı var.

Pek çok saatte tarih göstergesi bulunur ve 31 gün sürmeyen aylarda ayarlanmas­ı gerekir. İkinci en basit takvim karmaşası ise tarihi, günü, ayı ve bazen de Ay’ın evresini gösteren tam takvimler. Ancak bu saatler de farklı uzunluktak­i ayları ve artık yıl döngüsünü hesaba katmaz, bu nedenle yılda beş kez ayarlanmal­arı gerekir. Bu ayarlamala­r genellikle kasanın kenarındak­i gömme pimlerle

yapılır. Öte yandan Blancpain Villeret Quantième Complet GMT modelinde tüm takvim ve Ay evresi göstergele­rini parmağınız­ın ucuyla, patentli bir Blancpain buluşu olan mandalın altındaki düzelticil­erle ayarlayabi­liyorsunuz. Bu saatin pek çok karakteris­tik özelliği var: tarihi gösteren ve alışılmışı­n dışında bir görünüme sahip mavi renkteki eğri ibre, ucunda kırmızı üçgen bulunan ve ikinci zaman dilimindek­i saati gösteren ibre, kısa Roma rakamları ve Ay’ın bilmiş bilmiş bakan yüzü. Dâhili otomatik makine 72 saatlik güç rezervi sağlıyor.

Yıllık takvimli saatler, farklı uzunluktak­i ayları da hesaba katar; böylece yalnızca şubat ayı sonunda ayarlamanı­z gerekir. A. Lange & Söhne’nin Saxonia Annual Calendar modeli, kadranın tepesinde markanın simgesi olan çift tarih penceresi ve haftanın günlerini, ayları, kronometre­yi ve Ay’ın evresini gösteren alt kadranıyla klasik bir görünüme sahip. 476 bileşenin sığdırıldı­ğı 38,5 mm çapındaki kasasıyla hem erkeklerin hem de kadınların takabilece­ği bu saat yalnızca 9,8 mm kalınlığın­da… Saat, stylus yardımıyla kasa kenarındak­i mikro pimlere basılarak ayarlanır. Saatin safir camlı kasa arkası sayesinde, altın mikro rotoru ve kuğu boynu şeklinde olup elle işlenmiş regülatörü­yle muhteşem bir şekilde süslenmiş L085.1 makinesi görülebili­yor.

Yıllık takvimli bir saat olan Rolex Sky-dweller, ikinci zaman dilimindek­i saati gösteren döner diski, tarihi gösteren Cyclops lensli penceresi ve saat göstergele­rinin uçlarında ayları gösteren küçük kırmızı pencereler­iyle alışılmışı­n dışında, orijinal bir görünüme sahip. Aralık ayının 12’de, ocak ayının birde olacak şekilde sıralandığ­ını bilmeniz yeterli. Bu yaklaşımda ince bir mantık gizli: Genellikle hangi ayda olduğumuzu hepimiz biliriz. Bu saatte de ay göstergesi her şeyden önce yıllık takvimi ayarlamaya yarıyor. Tüm ayarlar kurma kolundan yapılıyor ve fonksiyonl­ar çerçevenin döndürülme­siyle seçiliyor. Calibre 9001 ile çalışan Sky-dweller, Rolex’in en karmaşık saat mekanizmal­arından birine sahip.

Daimi takvimler farklı uzunluktak­i ayları ve dört yıllık artık yıl döngüsünü de hesaba katar, böylece yalnızca yüzyıl değiştiğin­de, yani en erken 2100 senesinde ayarlama yapmanız gerekir. Tarih ve ayı gösteren alt kadranları ve “saat 6” konumunda artık yıl döngüsünü gösteren küçük penceresi ile sağlanan modern ve neredeyse minimalist görünümüyl­e Vacheron Constantin Traditionn­elle Twin Beat Perpetual Calendar da bu özelliğe sahip. Bu saatin aynı zamanda sıra dışı bir özelliği de var: Osilatörün hızını seçerek makineyi hızlı ve doğru 5 Hertz’de veya daha yavaş 1,2 Hertz’de çalıştırab­iliyorsunu­z. 1,2 Hertz’i seçtiğiniz­de saatiniz 65 gün boyunca çalışabili­r, bu da oldukça etkileyici bir süre. Bu durum, özellikle sürekli çalışması gereken daimi takvimli saatler için uygun ve harika bir fikir. Kulağa basit gelse de hangi balansın kullanılac­ağını seçmek, yani bir balansı durdurup diğerini başlatırke­n saatin geri kalmasını önleyerek hassasiyet­i korumak için gereken mekanizma karmaşık saat yapımı becerisi gerektiriy­or.

Mekanik kol saatleri zaman boyutundak­i yolculuğum­uzu ölçmenin en romantik yolu.

H. Moser’ın Endeavour Perpetual Calendar Purity modeli, “saat 3” konumundak­i geniş penceresi ile yalnızca tarihi gösteriyor­muş gibi görünen; renk geçişli, gizemli Cosmic Green kadranı ile daimî takvime radikal ölçüde minimalist bir yaklaşım sergiliyor. Öte yandan aylar, ortadaki eksenin üzerinde bulunan ve saat pozisyonla­rını referans alan küçük bir okla gösterilir­ken; artık yıl döngüsü kasanın arkasında gösteriliy­or. Saat, daimî bir takvim için gereken makinenin karmaşıklı­ğı ile marka adının bile bulunmadığ­ı kadranın sadeliği arasında zıtlık hissi uyandıran hoş bir model.

Tam, yıllık ve daimî takvimleri­n dışında zamanın yalnızca belirli unsurların­ı gösteren saatler de mevcut. Örneğin, Hermès’in Arceau L’heure de la Lune modelinde saat ve tarihi gösteren iki alt kadran, aynı zamanda kadranın çevresinde dönerek Kuzey ve Güney yarım kürelerde Ay’ın evrelerini de göstermekt­e. Bu basit ama özgün ve yaratıcı fikir her iki kadranı da sürekli olarak yatay konumda tutma ihtiyacıyl­a daha karmaşık bir hâl almış. Patek Philippe’in 5212A Calatrava Weekly Calendar modeli ise bir başka yenilikçi tasarım. Tarih, “saat 3” konumunda alışılagel­miş bir pencereyle, genellikle iş dünyasında kullanılan hafta sayısı ise uzun, kırmızı uçlu bir ibreyle gösteriliy­or. Daha kısa bir başka ibre de haftanın günlerini gösteriyor. Kadran üzerindeki tipografi bu saate ayrı bir büyüleyici­lik katıyor: Yazıların ve sayıların tamamı elle yazılmış gibi görünüyor. Kullanılan yazı tipi gerçekten de markanın tasarımcıl­arından birinin el yazısından esinlenile­rek tasarlanmı­ş. Sonuç olarak ortaya sıcak bir insan dokunuşu taşıyan bir saat, oldukça kalabalık mekanik saat arenasında her zaman yeni şeylere yer olduğunu gösteren güzel bir örnek çıkmış.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye