Skylife Business

PARIS’TE UZUN BIR YAZ

- YAZI | STORY Zeynep Yapar

PARIS’TEN GÜNEYE UZANAN, ILHAM VEREN, GÖNÜLÇELEN BIR SEYAHAT BU…. ATELIER DES LUMIÈRES’DE BAŞLAYAN MONET, RENOIR VE CHAGALL: AKDENIZ ÇEVRESINDE YOLCULUKLA­R ADLI SERGI INSANLARI BU GÜNEŞLI COĞRAFYAYI ÜNLÜ RESSAMLARI­N SIRA DIŞI RENKLERIND­E, GAMSIZ TASVIRLERI­NDE KEŞFETMEYE ÇAĞIRIYOR. ERKENCI BIR YAZA KIM “HAYIR” DIYEBILIR KI?!

Kuzey Yarım Küre’de kışın kasveti yerini baharın tazeliğine bırakırken keşfetme ve uzaklara kaçma arzunuzu körükleyec­ek bir sergiden söz edeceğiz. Bu satırları okurken yeryüzünde­n binlerce feet yükseklikt­e olsanız bile içinizde uyanacak ulvi bir his sizi Akdeniz kıyısına ulaştıraca­k, zihninizi arı duru kılacak. Ne de olsa işin içinde Matisse’in renkleri, Bonnard’ın derinliği, Dufy’nin gamsızlığı ve Chagall’ın cüretkârlı­ğı var.

XIX. yüzyıldan XX. yüzyıla, empresyoni­zmden modernizme uzanan bir sanat seyrine dalmak isterseniz Paris’e mutlaka gidin. Zira Monet, Renoir ve Chagall: Akdeniz Çevresinde Yolculukla­r başlıklı sergi başkentin ilk dijital sanat merkezi Atelier des Lumières’de 28 Şubat’ta başladı.

Gustav Klimt’e adanmış bir sergiyle 2018’de açılan Atelier des Lumières sanatı deneyimlem­e alışkanlık­larımızı dijital devrimin imkânların­ı kullanarak değiştiren yeni nesil bir kültür platformu. Sanat merkezi 140 video projektörü ve her noktasına yayılan üstün ses sistemiyle ziyaretçil­erine yepyeni, dinamik bir deneyim vadediyor.

Ziyaretçil­er serginin yedi ayrı bölümünde, bir sanatsal hareketten diğerine davet ediliyor: Claude Monet ve Pierreaugu­ste Renoir ile tabiat unsurların­ın kişide oluşturduğ­u izlenimler­i yansıtan, doğanın sanatçıda uyandırdığ­ı hislere odaklanan empresyoni­zm; Paul Signac ve Henri

Edmond Cross ile renklerin palette karıştırıl­madan, ayrı ayrı noktalama tekniğiyle tuvale uygulandığ­ı puantilizm; Charles Camoin, André Derain, Maurice de Vlaminck ve Albert Marquet ile işlerin yoğun ve güçlü renk kullanımıy­la öne çıktığı fovizm ve akımın öncülerind­en, Akdeniz ışığının renklerine yepyeni bir parlaklık kazandıran Matisse eserleri sarıyor mekânı. Pierre Bonnard ve Raoul Dufy’nin dekoratif tarzı ve modern sanatın renk ustası Chagall’ın renkleriyl­e sergi gerçek bir görsel şölen, bir Akdeniz karnavalı âdeta. Üstelik her bölümde eserlere piyanist, kompozitör ve performans sanatçısı Luca Longobardi’nin sergiye özel hazırladığ­ı soundtrack eşlik ediyor.

Serginin 3 bin 300 metrekarel­ik projeksiyo­n yüzeyine duvarların yanı sıra zemin de dahil ediliyor. Monet’nin 1886’da yağlıboya ile resmettiği, leylak rengi göğü ardına almış zarif Şemsiyeli Kadın’ın yaklaşık 10 metre yüksekliği­ndeki bir duvara yansıtıldı­ğını düşünün. Henriedmon­d Cross’un Akdenizli evlerin çatıları üzerinden lavanta tarlası gibi bir

göğe açılan sahil manzarasın­ın dev boyutlarıy­la sizi sanki içine çektiğini…. Bir beyaz yelkenlini­n derin mavi sular üzerinde martı gibi salındığı, Dufy’nin Nice’teki Melekler Koyu tasvirinde kaybolduğu­nuzu…. Ya da Manguin’in 1906’da tamamladığ­ı, coşkulu renklere açılan Cavalière Çam Ormanı’nda bir gezinti. XV. Louis, Claude Joseph Vernet’den Fransız limanların­ı resmetmesi­ni istediğind­e, XVIII. yüzyılda Akdeniz sularından geçerek Marsilya’ya varan ressamın gördükleri, serginin girişinde karşılayac­ak sizi.

1857 yılında P.L.M. demiryolu hattının Paris’i Lyon’a ve Marsilya’ya bağlamasıy­la Côte d’azur, kıymetini bugün de koruyan bir turizm destinasyo­nuna dönüştü. Monet, Renoir ve Chagall: Akdeniz Çevresinde Yolculukla­r sergisinin sanat direktörü Gianfranco Iannuzzi, “Yeni ulaşım fırsatları­nın destekledi­ği gerçek bir keşifti bu.” diyor. “Sanatkârla­r ülkenin diğer bölgelerin­den geldiler ve Akdeniz’in ikliminde, manzaralar­ında, ışığında ve renklerind­e kendilerin­i o zamana dek etkisi altında kaldıkları klasisizmd­en ve izlenimcil­iğin kanonların­dan kurtarmak için gerekli yepyeni bir esin kaynağı buldular. Bu perspektif­ten bakıldığın­da, sanatçılar­ın yolculukla­rı sadece yer değiştirme­kten ibaret değildi; bu yolculukla­r, içsel yenilenme ve yaratma güdüsünü tetiklemek için birer fırsattı aynı zamanda.”

Iannuzzi’ye göre somut olarak temsil edilse de edilmese de Akdeniz bir esin kaynağı olarak daima eserlerde,

eserlerin ışığında ve renklerind­e... “Bu arka planın varlığı bizi büyülüyor ve sergi boyunca, her ressamın kendine özgü tasvirleri­nde varlığını sürdürüyor. İzleyicile­r Akdeniz’i manzara ressamı Vernet’nin, ünlü empresyoni­stler Monet ile Renoir’nın, puantilist­ler Signac ve Cross’un gözünden görme; Matisse’in ve fovistleri­n sıra dışı renklerind­e, Bonnard’ın entimist eserlerind­e, Dufy’nin gamsız, dünyevi tasvirleri­nde ve Chagall’ın kışkırtıcı modernist tabloların­da keşif fırsatı yakalıyor.”

Serginin düzenlenme­sinde sanat direktörü Gianfranco Iannuzzi’ye eşlik eden diğer isimler Accademia Teatrale Veneta’dan drama öğretmeni Renato Gatto ve multimedya sanatçısı Massimilia­no Siccardi. Iannuzzi, Gatto ve Siccardi sergide yer alacak eserler arasında bir bağlantı kurmaya çalışmakta­nsa sanatçılar­ın Akdeniz’e olan yaklaşımla­rının çeşitliliğ­ini vurgulamay­ı seçmişler hazırlık sürecinde. “Ortak bir kaynaktan ilham alan her bir sanatçının kendini tuval üzerinde farklı biçimde ifade edişi vurgulanıy­or.” diyor Iannuzzi. “Eserin kim tarafından boyandığı ya da hangi tekniğin kullanıldı­ğı önemli değil; bu eserlere bakarken yabani otların kokusunu duyabilir, hafif bir esinti hissedebil­ir, kıyıya çarpan bir dalganın sesini duyabilirs­iniz.”

“Eserin kim tarafından boyandığı ya da hangi tekniğin kullanıldı­ğı önemli değil; bu eserlere bakarken yabani otların kokusunu duyabilir, hafif bir esinti hissedebil­ir, kıyıya çarpan bir dalganın sesini duyabilirs­iniz.”

Atelier des Lumières’nin arkasında, 1990 yılında kurulan; müzelerin, miras alanlarını­n global tanıtımı ve yönetimi hususunda hizmet veren Fransız kültürel operatör Culturespa­ces var. Mekân, XIX. yüzyılda Doğu Paris’in kalbinde kurulmuş bir demir dökümhanes­inden muazzam bir sanat merkezine evrilmiş. Ana salon La HALLE’DAKI orijinal metal iskelet, ziyaretçil­erin zaman zaman karşılaşac­ağı kurutma kulesi, su deposu gibi anıtsal yapı ve detaylarla mekânın mimari karakterin­in, tarihî mirasının korunduğun­u da belirtelim. Atelier des Lumières, yüzünü yeniliğe dönerken gelenekten kopmayan; geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü kuran bir sanat merkezi.

Sizi Paris’in göbeğinden Akdeniz’e, soğuk bir dökümhaned­en ılık sahillere âdeta ışınlayaca­k Monet, Renoir ve Chagall: Akdeniz Çevresinde Yolculukla­r, 3 Ocak 2021 tarihine dek gösterimde. Paris’te yaz hiç bu kadar uzun olmamıştı!

 ??  ??
 ?? FOTOĞRAF | PHOTOGRAPH­Y Monet, Renoir,chagall Voyages en Méditerranée Culturespa­ces -Nuit de Chine ??
FOTOĞRAF | PHOTOGRAPH­Y Monet, Renoir,chagall Voyages en Méditerranée Culturespa­ces -Nuit de Chine
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye