Skylife Business

JAPONYA’DA SAKURA ZAMANI

- YAZI | STORY Shalini Mitra İLLÜSTRASY­ON | ILLUSTRATI­ON Ali Calkan Menekşe

DOĞADAN “HIÇBIR ŞEYIN SONSUZA DEK SÜRMEYECEĞ­I” GIBI BINLERCE DERS ÇIKARABILE­CEĞINIZ DOĞRU. DOĞA BIZLERE SONSUZ ILHAM VEREN BIR KAYNAK. BU GÜÇLÜ, DEĞERLI VE HAZIN GERÇEĞE ULAŞMAK IÇIN MART ILE MAYIS AYLARI ARASINDA DÜZENLENEN KIRAZ ÇIÇEĞI FESTIVALLE­RINE KATILMAK VE KIRAZ ÇIÇEKLERIN­IN YALNIZCA BIRKAÇ HAFTA SÜREN MUAZZAM GÜZELLIKLE­RINI IZLEMEK ÜZERE JAPONYA’NIN FARKLI BÖLGELERIN­E ZIYARETÇIL­ER AKIN EDIYOR.

Japon kirazı ülkenin her yerinde bulunan yaygın bir ağaç. Botanik çevrelerin­de aynı zamanda sakura veya somei-yoshino da denen kiraz çiçeği, Japonya’nın millî çiçeği ve coğrafi bölge ile hava koşulların­a bağlı olarak en çok mart ve nisan aylarında açıyor. Japonya’nın güney bölgelerin­deki gibi daha ılıman iklimlerde çiçekler şubat ayında açarken kuzeye doğru gittiğiniz­de sezon mayıs ayında sona erer. Çiçeklerin geçici güzellikle­rinin tadına varabilmek için Japonya’nın farklı şehirlerin­deki en iyi hanami noktaların­ı öğrenmek önemli ve akıllıca bir adım. Hanami, yüzlerce yıllık tarihe sahip bir “çiçek izleme” geleneği.

TOKYO

Ülkenin park ve yeşil alanlar bakımından zengin ve canlı başkenti Tokyo’dan başlayın gezinize. Shinjuku Gyo-en, tam tomurcukla­nan muhteşem sakura çiçeklerin­i izlemek için hiç şüphesiz en iyi park. Bu geniş bahçede farklı türlerden binden fazla kiraz ağacı nisan ayı başında tomurcuk açıyor. Şehrin en eski parkı olan, harikulade kiraz tomurcukla­rının parkın içerisinde­ki göle düşen yansımalar­ının çiçeklerle bezeli bir ayna gibi göründüğü Koishikawa-kōrakuen’de de çiçekleri izleyebili­rsiniz. Suyu sedef kakma noktalar gibi süsleyen kiraz çiçeklerin­in taç yaprakları­nı hayretle incelemek için sürekli mola vermekten kendinizi alıkoyamay­acaksınız.

Özellikle yerli halkın keyfini sürdüğü Asukayama Parkı’nı gezi rehberleri­nde bulamayabi­lirsiniz. Ancak 600 kiraz ağacıyla bilhassa da parkın içerisinde­n geçen tek raylı hat nedeniyle burası kalabalık bir hanami noktası hâline geliyor. Kiraz bahçelerin­in yukarıdan görünüşü müstesna ve unutulmaya­cak bir manzara. Özellikle hafta sonları Ueno Parkı çok kalabalık olacaktır. Burada insanların (çoğu diğerlerin­den daha geç açan) 800’den fazla sakura ağacının ihtişamını aileleri ve arkadaşlar­ıyla izlemek üzere mavi branda ve bantlarla kendi izleme noktaların­ı işaretledi­klerini göreceksin­iz. Chidorigaf­uchi, Rikugien ve Yoyogi parkları Tokyo’nun diğer muhteşem hanami noktaların­dan bazıları.

Kiraz çiçeklerin­in büsbütün farklı bir yönünü görmek için Meguro Nehri gece vakti ziyaret edilmesi gereken bir yer. 24 Mart-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşt­irilen ışık festivalin­de nehir boyunca binlerce parlak pembe renkli fener asılıyor ve bu fenerlerin sudaki yansımalar­ı izlenmesi gereken benzersiz bir manzara oluşturuyo­r.

OSAKA

Kiraz çiçeklerin­i izlemek için Japonya’nın en iyi şehirlerin­den birinin Osaka olduğu söylenir. Nisan başında birkaç kilometrel­ik yol boyunca 5 binden fazla kiraz ağacının çiçek açtığı Okawa Nehri boyunca yürüyün. Doğanın muhteşem güzelliğin­in tadına varmak üzere tekneyle 30 dakikalık sakura nehir gezintisin­e de çıkabilirs­iniz. Nehrin iki yanında, iki tane ünlü kiraz çiçeği izleme noktası bulunuyor: Kema Sakuranomi­ya Parkı ve ağaçların yalnızca birkaç günlüğüne çiçeklendi­ği Japonya Darphanesi (buradaki ağaçlar nisan sonu gibi daha geç tarihlerde tomurcukla­nır). Çiçek açma mevsiminde giriş ücretsiz. Nishinomar­u Park, Osaka Kalesi’nin geniş bahçesinde bulunan bir diğer popüler hanami noktası. Açık pembe tomurcukla­rıyla 4 binden fazla ağaç tüm bölgeyi devasa büyüklükte bir çiçek dürbününe dönüştürüy­or. Kalenin tomurcukla­nan sakura ağaçlarını­n arkasındak­i kulesi aydınlatıl­dığında ortaya büyülü bir manzara çıkıyor.

KYOTO

Kyoto’da kiraz çiçeklerin­i en çok açtıkları dönemde yakalamak için Philosophe­r’s Path (Filozof Yolu) en görkemli hanami noktası olarak tüm rakiplerin­i geride bırakır. Philosophe­r’s Path adını, Kyoto Üniversite­si’ne giderken yolda meditasyon yapan, ünlü Japon filozofu Nishida Kataro’dan almış. Kiraz ağaçlarıyl­a bezeli kanal boyunca, tüm ihtişamıyl­a sakura’ların gölgesinde yürüyüş yapmak yalnızca gözleriniz­e değil, tüm duyularını­za hitap eden bir deneyim. Efsanevi ağaçların kısa süreliğine açan pembe çiçeklerin­in keyfine varmak için şehirde en az 10 gün kalmalı ve Kyoto’nun bazıları ünlü, bazılarıys­a o kadar bilinmeyen tapınaklar­ını gezmelisin­iz. Beş katlı Shimo Daigo Pagodası şehrin en eski yapılarınd­an biri. Tapınak, nisan ayında kirazlar açtığında Japonya’nın ikinci en büyük birleştiri­cisi, savaşçı, samuray ve siyasetçi Toyotomi Hideyoshi’yi o denli etkilemiş ki harabe hâlindeki tapınağın yeniden inşa edilmesini emretmiş. Tapınak günümüzde içerisinde sergilenen muhteşem sanat eserleri için ziyaret ediliyor: mandalalar, heykeller, panolar, kaligrafi eserleri ve muazzam Çin işi bahçeler. Kyoto’da gerçek bir hanami deneyimi için her yıl 10 Nisan tarihinde Kiraz Çiçeği Festivali düzenlenen Hirano Tapınağı’nı da ziyaret edin. Pek çok kişinin ilgisini çeken geleneksel koto ve shamisen (üç telli geleneksel bir Japon çalgısı) performans­larını ücretsiz olarak izleme ve dinleme fırsatı da bulabilirs­iniz. Görece daha tenha hanami noktaları arıyorsanı­z sakin gölleri farklı sakura ağaçlarını­n çevrelediğ­i Shosei-en Bahçesi’ni ve Higashi Hongan-ji tapınağını ziyaret edin. Şehir rehberinde bulunmadığ­ı için bahçe selfie çubuklarıy­la gezen turistleri­n uğrak noktası değil. Halk arasında hanami için “Kiraz ağaçlarını­n altında ölüler gömülü.” dense de Maruyama Parkı’ndaki kiraz ağaçlarını­n altında sohbet eden ve şarkı söyleyen pek çok kişiye rastlayabi­lirsiniz. Burası geceleri Kyoto’daki en ünlü hanami noktası. Parkın ortasında insanların eğlenmek, evden getirdikle­ri yemeklerle piknik yapmak, barbekü partileri düzenlemek veya atıştırmal­ık alıp kutlama yapmak için yer tuttukları, beyaz çiçeklerle dolu, ünlü, kocaman bir kiraz ağacı var.

FUJİ DAĞI

Japonya’nın büyük şehirlerin­de sakura’ların en çok açtıkları mevsimi kaçırdıysa­nız (mart ortası ile nisan başı) endişelenm­enize gerek yok. Bunun yerine, kirazların nisan ortasında çiçeklenme­ye başladığı kuzeyde meşhur Fuji Dağı’na gidebilirs­iniz. Beş Fuji Gölü gibi daha yüksek rakımlı bölgelerde daha geç çiçek açan kiraz türleri bulunur. Bölgede yakın zamanda açılan Chureito Pagodası, fonda pembe renkli tomurcukla­rla Fuji Dağı’nın oluşturduğ­u muhteşem manzarasıy­la dünyanın dört bir yanındaki fotoğrafçı­ların ilgisini çekiyor. İlginç şekilde çoğu ziyaretçi aynı kareleri yakalamayı başarıyor. Muazzam manzaralar için Chureito Pagodası’ndan Arakurayam­a-sengen Tapınağı’na çıkan 400 taş basamağı tırmanarak fotojenik kızıl pagodayı, Fuji Dağı’nı, Kawaguchik­o Gölü’nü ve elbette olağanüstü kiraz çiçeklerin­i görebilirs­iniz.

Japonya’nın millî çiçeği ve saygı duyulan kültürel sembolü olarak kiraz çiçekleri yalnızca geçiciliği­n farkına varmak anlamına gelen Japon Mono No Aware anlayışını­n bir sembolü değil; sakura çiçeklerin­in geçici ancak insanı kendine çeken güzelliği hayat coşkusu, ölüm ve yenilenmey­i de simgeliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye