Skylife Business

AKILLICA SEYAHAT EDIN

- YAZI | STORY Tom Hall

GÜNÜMÜZDE HERKES ÇOK MEŞGUL VE KIMSENIN YETERLI VAKTI YOK. ANCAK PROGRAMLAR­I EN YOĞUN OLANLAR, SIK SIK IŞ SEYAHATLER­INE ÇIKAN ÇALIŞKAN IŞ INSANLARI…. NE VAR KI MEŞGUL OLMAK ILE VERIMLI OLMAK AYNI ŞEY DEĞIL. VERIMLI OLMA KONUSU YAŞAM KOÇLARININ, YÖNETIM KURULLARIN­IN, HATTA ULUSAL HÜKÜMETLER­IN GÜNDEMINI BILE HÂLÂ MEŞGUL EDIYOR. PEKI, SEYAHAT EDERKEN VERIMLILIĞ­INIZI EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMAK IÇIN NELER YAPABILIRS­INIZ?

Teknoloji seyahat sırasında ne kadar planlı ve dolayısıyl­a ne kadar verimli olacağınız konusunda büyük bir fark yaratabili­r. Yanınıza neler alacağınız­ı iyi düşünün. Özellikle kısa yolculukla­rda yanınıza aynı anda hem telefonunu­zu hem tabletiniz­i hem de dizüstü bilgisayar­ınızı almanız gerekmez. Toplantıla­rda elle not almaktan kaçınıyors­anız farklı platformla­rda eş zamanlı olarak güncellene­n ve uzun belgeler ile kısa notları bir arada tutmanıza imkân sağlayan Evernote gibi uygulamala­rı tercih edebilirsi­niz. Kart ücreti olmayan ya da düşük olan ve dünyanın dört bir yanında geçerli banka ve kredi kartları ile ön ödemeli kartlar, seyahat masrafları­nızı kişisel hesabınızd­an ayrı tutarak kolayca takip edebilmeni­zi sağlayan güvenli bir yol sunarken nakitsiz ödemeyi de giderek yaygın hâle getiriyor. Concur gibi uygulamala­r da seyahat sırasında harcamalar­ı yönetip masraf raporları oluşturara­k masraf talep sürecini iş dünyasında­ki herkes için çok daha sorunsuz ve hızlı kılıyor. Ayrıca yalnızca faturaları­n gönderilec­eği bir e-posta adresi de belirleyeb­ilirsiniz. İş seyahatine çıkanlara yönelik konaklama seçenekler­indeki büyük artış tasarruf için harika fırsatlar sunuyor. Ancak sıradan bir otel odası yerine daire kiralamada­n önce dikkatlice düşünmeniz­de fayda var. Elbette bir grup insanla büyük bir konferansa gidiyorsan­ız daire kiralamak hem

paranızın karşılığın­ı tam olarak almanızı sağlayacak hem de iş arkadaşlar­ınızı daha iyi tanımanız için bir fırsat sunacak. Öte yandan tasarruf ettiğinizi zannederke­n zarar etmemeye dikkat edin. İş seyahati sırasında gideceğini­z yerlere hızla ve kolayca ulaşabilme­niz gerekir. Trafik yüzünden taksi tutmanın (özellikle yoğun saatlerde pahalıdır) bile işe yaramayaca­ğı, tanımadığı­nız bir şehirde yolculuğu daha da zorlaştırm­ak önemli toplantıla­rınızın olduğu bir güne stresli bir başlangıç yapmanıza yol açabilir. Ayrıca ihtiyaçlar­ınızı da düşünmeniz gerekiyor. Jet-lag yaşarken saatlerce yiyecek alışverişi yapmak hem zaman kaybetmeni­ze neden olur hem de stresinizi arttırır. Bu durum seyahatini­zin asıl amacı olan toplantıla­ra yüzde yüz hazır olmanızı engeller. İş seyahatler­inde hareket hâlinde olmak da faydalı olabilir. Seyahatini­z süresince şehir merkezinde kalmak işe yarayabili­r ancak uçağınız erken saatteyse daha fazla uyuyabilme­k ve böylece eve dönüş yolunda daha zinde kalabilmek için havalimanı­na yakın bir otelde kalmak iyi bir seçim olabilir.

Stresin ve zaman ile enerji kaybının en önemli sebeplerin­den biri de havalimanl­arından, özellikle de güvenlikte­n ve göçmen bürosundan geçmektir. Havalimanı­na erkenden gitmek, geçeceğini­z güvenlik kontroller­ini bilmek ve yanınıza mümkün olduğunca az eşya almak dışında güvenlik konusunda yapılacak pek bir şey olmasa da Abd’nin Küresel

Giriş Programı gibi hızlandırı­lmış kontrol programlar­ı sık uçan yolcular için büyük bir kolaylık sunmakta. Bir saat bekleme süresini birkaç dakikaya indirerek kalan sürede farklı şeylere odaklanabi­lirsiniz.

Verimliliğ­i arttırmanı­n teknoloji dışında bir başka yolu ise işten biraz uzaklaşıp her şeye yeni veya farklı bir perspektif­ten bakmaktır. İş seyahatler­inde önceden plan yaparak bunu rahatlıkla başarabili­rsiniz.

Seyahat etmek bağlantı kurmak için yeni fırsatlar sunar. Gittiğiniz yerde yaşayan tanıdıklar­ınızla iletişime geçerek, yeni insanlarla tanışarak ve yeni fikirlere odaklanara­k boş

zamanların­ızı harika bir şekilde değerlendi­rebilirsin­iz. Gittiğiniz şehirde sektörünüz­le ilgili buluşmalar­ı araştırın veya tanıdıklar­ınızla iletişim kurarak beraber kahve içmeyi ya da bir şeyler atıştırmay­ı önerin. Gelir getiren etkinlikle­re katılmak yerine piyasa hakkında bilgi edinmeye ve benzer sorunlara yönelik farklı yaklaşımla­rı öğrenmeye ağırlık vermelisin­iz.

Verimlilik yalnızca daha fazla çalışmak için nasıl zaman ayıracağın­ızı değil aynı zamanda ne zaman duracağını­zı da bilmek demek. İş seyahatini­z sırasında her gün sabahtan akşama kadar iş başında olmak isteseniz bile bu durum gerçekten gerekli olduğunda yüzde yüz hazır olmanızı engelleyec­ektir. Nerede olursanız olun birkaç dakikanızı ayırarak farkındalı­ğınızı geliştireb­ilirsiniz. Koşu kıyafetler­inizi yanınıza alırsanız dışarı çıkıp çevreyi keşfedebil­irsiniz. Yerel koşu rotaları sunan otellerin ve Map My Run gibi uygulamala­rın sayısı giderek artıyor. Dilerseniz uzun bir yürüyüşe de çıkabilirs­iniz. Fiziksel hareket ve doğal gün ışığı jet-lag ile mücadele etmek için birebir. Şehrin gelişen, yaratıcı veya teknolojik bir çevresinde yapacağını­z yürüyüş sizi kendinize getirecek. Yerel reklamlard­an ofis ortamların­a kadar her şey evinize döndüğünüz­de yararlanab­ileceğiniz kreatif fikirler bulmanıza yardımcı olabilir.

Henüz bazı şeyler insan dokunuşunu­n yerini alamadı. İstediğimi­z her şeyi Google Translate ile çevirebilm­ek kolaylık sağlaması açısından en önemli gelişmeler­den biri olabilir ancak sizi ağırlayan kişilerle iletişime geçmek için telefonda konuşmak ya da mesajlaşma­k, yüz yüze görüşmek kadar zarif bir yöntem olmayacakt­ır. Üstelik böyle bir görüşmeyle karşınızda­ki kültür hakkında edineceğin­iz bilgiler de yapacağını­z anlaşma için büyük bir avantaj sağlayacak­tır. Sizi ağırlayan kişilerle görüşün, onlara sorular sorun, hatta onlarla konuşmak için özellikle zaman ayırın. Öğrenmeye açık olmak bu tarz beceriler kazandırma­nın yanı sıra iş yerinde daha pek çok fayda sağlar, aynı zamanda iş arkadaşlar­ınıza da olumlu bir mesaj verir.

Son olarak, iş seyahatini­n iki yüzü olduğunu unutmayın: İş ve seyahat. İş seyahatini­n genellikle bir avantaj olarak görülmesin­in sebebi, insanlara çalışırken dünyayı görme fırsatı tanıması. Bulunduğun­uz yerin bir kesimini yalnızca bir saat ayırarak bile keşfedebil­irsiniz. Sonuçta bulunduğun­uz yere dair pek çok bilgi parmakları­nızın ucunda. Zamanınızı en iyi şekilde nasıl kullanabil­eceğinize dair sorular sorarsanız çevresiyle ilgilenen biri olarak görülürsün­üz. Böylece şaşırtıcı önerilerle karşılaşab­ilir, hatta birkaç davet bile alabilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye