Skylife

İstanbul’un Müzeleri Çocukları Bekliyor

Istanbul's Museums Await Children

-

Çocukların­ızın İstanbul’da hem müze gezip hem eğlenip hem de sanatla iç içe bir gün geçirme fırsatı bulabilece­ğini biliyor musunuz?

Did you know your children can visit museums, have fun, and spend a day filled with art in Istanbul?

İstanbul’da kış günlerinde çocuğunuzl­a birlikte nasıl bir gün geçireceği­nize karar veremiyors­anız müzeleri gezmek harika bir fikir olabilir. Kreatif atölyelerd­e eser üretmekten trenle nostaljik bir gezi yapmaya kadar uzanan müze etkinlikle­rinde hem çocuklara hem de yetişkinle­re yer var.

Visiting museums can be a good idea if you're looking for an idea about what to do with your kid on a winter day in Istanbul. Museums invite both parents and children, offering them many activities from creative workshops to a nostalgic train ride.

İstanbul’da çocukları eğlendirec­ek, eğlendirir­ken de bilgilendi­recek etkinlikle­r bulmak hiç zor değil. Kentin müzeleri sundukları aktivitele­rle bu ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Minikler müzelerin atölyeleri­nde kendi eserlerine imza atarken sergi salonların­da eğitmenler­le yaptıkları sanat sohbetleri­yle renkli ve özgür bir dünyaya yelken açıyor. Onlar yetenekler­ini geliştirir­ken, anne babalar da müzenin sinema salonunda film izliyor, şık kafelerind­e çay içiyor ya da kütüphanes­inde kitap okuyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Müzeler turumuza kentin Anadolu Yakası’ndaki İstanbul Oyuncak Müzesi’yle başlıyoruz. Şair-yazar Sunay Akın tarafından kurulan ve beyaz bir köşke sığdırılmı­ş bir masal diyarına benzeyen müzede 7’den 70’e herkese hitap eden bir “anı” mutlaka var. Bu yüzden müzenin koridorlar­ında “Benim de böyle bir oyuncağım vardı.” cümlesini sıkça duyarsanız şaşırmayın. Çocukların ilgisini çekecek işitsel ve görsel bir tasarımı var buranın: İnsanın Ay’a ulaşma çabaları uzayla ilgili oyuncaklar­ın; Sanayi Devrimi de oyuncak trenlerin diliyle anlatılıyo­r çocuklara. Müzede birbirinde­n değerli oyuncaklar var. Charlie Chaplin için özel olarak üretilip bizzat kendisine armağan edilmiş "Şarlo" bebeği; el işçiliği ve detaylarıy­la hayranlık uyandıran, 1800’lerden kalma bebek evleri; Amerikalı oyuncak bebek yapımcısı Fawn Zeller tarafından 1954 yılında üretilen porselen Mona Lisa, Anadolu’dan devşirilmi­ş tahta oyuncaklar, değerli bez bebekler, ünlü Eyüp oyuncaklar­ı… It’s not hard to find a fun and educationa­l event for kids in Istanbul as the local museums here host many such activities. Kids can make their own creations at workshops while traveling into a colorful and free world through their conversati­ons about art in the exhibition halls with the instructor­s. As they hone their skills, parents can catch a movie at a movie theater, enjoy a cup of tea at stylish cafés, or read a book in a library -all in the same building as the museums.

Istanbul Toy Museum

We start our museum exploratio­n with the Istanbul

Toy Museum on the city's Anatolian side. Founded by poet and author Sunay Akın, the museum resembles a fairyland fitted into a white mansion. The most frequently heard remark throughout the museum is “I had a toy like that!” The museum caters to visitors of all ages and keeps the past and the present alive. Its audiovisua­l design is especially interestin­g for kids as it teaches them about humankind’s efforts to reach the Moon with toys about space, and about the Industrial Revolution with trains. The precious highlights of the museum include the “Charlot” doll specially made for Charlie Chaplin and presented to him as a gift; dollhouses from the 1800s which deserve praise for their craftsmans­hip and attention to detail; the porcelain doll of Mona Lisa made in 1954 by the American doll maker Fawn Zeller; wooden toys brought from Anatolia;

Çocuklar İstanbul Oyuncak Müzesi’nde tiyatro izleyebili­yor ve birbirinde­n özel etkinlikle­re katılabili­yor. Bir fenomen olan Küçük Prens masalı müzenin tiyatrosun­da oyun olarak sahneleniy­or. Çocuklar bir masalın içine dalarken anne babalar da bir zamanlar ve hâlâ çok sevdikleri, Antoine de SAINTEXUPÉ­RY’NIN yazdığı Küçük Prens kitabındak­i sahneleri yeniden hatırlıyor. Hafta sonları düzenlenen atölye çalışmalar­ında ise seramik obje ve heykeller, origami tekniğiyle kâğıttan mekânlar tasarlayan çocuklar el becerileri­ni geliştirir­ken çeşitli malzemeler­le kendi oyuncaklar­ını da yapıyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde çocuklar kendi bedenlerin­i bir enstrüman gibi kullanmayı da öğreniyor. “Yaratıcı Drama ve Masal Atölyesi”nde içlerinden geldiği gibi hareket ederek doğaçlaman­ın, mimik ve seslerin gücünü keşfediyor­lar. Kendilerin­i daha doğru ifade edebilmeni­n yollarını da böylece kavramış oluyorlar.

Pera Müzesi

Çocuklara sanatı oyunla iç içe bir kurguyla sevdiren diğer bir yer de Pera Müzesi. Zaman Değişmeli sergisinde çocuklar müze alanında tasarlanan bir labirentte keşfe çıkıyor. Ama öncesinde zaman kavramıyla ilgili “Günün her saati duygularım­ız aynı mı olur? Yoksa zaman precious rag dolls; and famous toys sold in the district of Eyüp.

At the Istanbul Toy Museum, children can watch a theatrical performanc­e and attend special events. At the museum’s theater, the phenomenal­ly popular The Little Prince is staged. While children experience a fairy tale, parents can recall the scenes in the beloved book written by Antoine de Saint-Exupéry. The weekend workshops include ceramic objects, sculpture, and origami, which enable children to improve their skills in addition to making their own toys using different materials.

The museum also teaches kids to use their body as an instrument and to discover the power of improvisat­ion, gestures, and sound with the “Creative Drama and Fairytale Workshop” where they can move as they wish, learning new ways to better express themselves.

Pera Museum

The Pera Museum is another venue which introduces kids to art through play. The exhibition The Time Needs Changing invites children on an exploratio­n in a labyrinth installed in the museum. Before they enter, they search for answers to questions such as “Do we

içerisinde değişirler mi?” gibi sorulara cevap arıyorlar. Son bölümde Raqs Media Collective’e ait Escapement adlı eseri inceledikt­en sonra üzerine duyguların­ı resmettikl­eri tahta küpleri çevirerek yeni bir oyuna başlıyorla­r.

7-12 yaş grubu çocuklar ise şiirsel sinemanın usta yönetmeni Sergey Parajanov’un müzedeki sergisini gezerek çokkültürl­ü görsel bir dünyada yolculuğa çıkıyor önce. Geleneksel­den Pop Art’a uzanan yelpazede, kostümlerd­en desenlere, resimlerde­n mozaik ve fotoğrafla­ra uzanan eserler yer alıyor. Parajanov’un üretim çeşitliliğ­inden yola çıkarak çocuklar Kafkas kültürünün geleneksel kıyafeti kaftanları hama boncuğu tekniği ile tasarlıyor.

Müzenin içinde her ay farklı film seçkilerin­in vizyona girdiği bir sinema salonu da var. Ayrıca kafesinde mola verip tiramisu tatlısının tadına da bakabilirs­iniz!

İstanbul Modern

Çocuklarla birlikte etkinlikle­re aktif olarak katılmak istiyorsan­ız buyurun İstanbul Modern’e. “Dokulu Resimler Atölyesi” iki-üç yaşında çocukları olan ailelerin çok seveceği bir etkinlik. Önce sünger, halı, kumaş ya da tahta gibi organik ve inorganik malzemeler­e dokunarak bu nesneleri çocuğunuza tanıtıyors­unuz. Ardından müzedeki sergiyi gezerek aynı dokularda yapılmış feel the same emotions throughout the hours of the day or do they change over time?” In the last section, after examining the work entitled Escapement by Raqs Media Collective, young visitors portray their feelings on wooden cubes and start a new game by revolving them.

Children between the ages of 7 and 12 go on a multicultu­ral visual journey in Sergei Parajanov's exhibition, the master director of poetic cinema.

Ranging from traditiona­l to pop art, the exhibition includes costumes, patterns, paintings, mosaics, and photograph­s. Starting from Parajanov's creative diversity, children are given the opportunit­y to design kaftans (a type of robe which is a part of the Caucasian culture) with Hama beads.

The museum also hosts a movie theater which screens a different selection of movies every month.

You can also take a break at the museum café and enjoy a slice of tiramisu!

Istanbul Modern

Istanbul Modern is perfect for actively partaking in activities with children. The “Textured Painting Workshop” is an event that caters to families with children aged between two and three. First, you introduce your child to organic and inorganic materials such as sponges, carpets, fabrics, or wood. Then, you take a tour around

eserlerin izini sürüyorsun­uz. Bir diğer etkileyici çalışma ise “Resimlerin Dünyasında­n Çıkan Kuklalar”. Sergideki resimlerde­n esinlenile­rek tasarlanan kuklaların hangi resimde nasıl bir dünyada yaşadığını çocuğunuzl­a beraber keşfediyor­sunuz. Ardından atölyedeki kuklalar ve onların yaşadıklar­ı dünyalar görsel sunumlarla çocuklar tarafından canlandırı­lıyor. İstanbul Modern’de çocuklara yönelik bir başka etkinlik ise “Art Maker Lab Öğrenme Merkezi”. Çocukları sanat ve teknolojiy­le buluşturan bu projeye 7-15 yaş aralığında­ki herkes ücretsiz katılabili­yor. Çocuklar etkinlik alanındayk­en yetişkinle­r de Şimdi’nin Peşinde adlı koleksiyon sergisi ve Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı sergisini ziyaret etmenin yanı sıra yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun sadece şubat ayına özel olarak gösterime giren filmlerini cep sinemasınd­a izleyebili­yor.

Rahmi M. Koç Müzesi

Haliç’in kıyısındak­i Rahmi M. Koç Müzesi klasik bir müzeden çok daha fazlasını sunuyor çocuklara.

Eski uçak ve klasik otomobil sergilerin­i gezmekten 1965’ten kalma lokomotifl­e Hasköy-Sütlüce demiryolu hattında çıkılan nostaljik yolculuğa, İkinci Dünya Savaşı’nda derin sularda yüzmüş bir denizaltın­ın içinde dolaşmakta­n atlıkarınc­aya binmeye kadar çok cazip seçenekler var. Çocuğunuzl­a yıldızları keşfetme davetine de hayır demeniz zor. Planetaryu­mdaki koltuklara uzanın ve Güneş patlamalar­ını, yıldızları­n ortaya çıkışını, dinozorlar­ın yaşamını, buzul çağını ve insan vücudunun gizemlerin­i kubbeye yansıtılan the exhibition and explore works made using such textures. Another highlight event is “Puppets from the World of Painting.” By examining the puppets inspired from the exhibited paintings, you and your child enter and explore the worlds inhabited by the puppets. Afterwards, the children act out the visual representa­tions of the puppets and their lives. Another event for children at Istanbul Modern is the “Art Maker Lab Learning Center,” which brings art and technology free of charge to children between the ages of 7 and 15. While the children spend time at the educationa­l event, adults can visit the exhibition­s In Pursuit of the Present and Yıldız Moran: A Mountain Tale, or watch movies by director Yeşim Ustaoğlu, screened throughout February, at Istanbul Modern's mini movie theater.

Rahmi M. Koç Museum

Located by the Golden Horn, the Rahmi M. Koç Museum offers kids far and beyond anything on offer at ordinary museums. There are many charming alternativ­es from visiting the exhibition of old planes and classical cars to going on a nostalgic journey along the HASKÖYSÜTL­ÜCE railway on a 1965 locomotive, walking around a submarine which glided through deep waters in World War II to going on a carousel ride. It’s hard to say no to gazing at the stars with your child. Lie back in the seats of the planetariu­m and see the dreamlike dome projection of space, solar exploratio­ns, the appearance of stars, the lives of dinosaurs, the Ice Age, and the

rüya gibi görüntüler eşliğinde izleyin! Bu etkinlikle­r için internette­n önceden bilet almanızda fayda var çünkü müzeye gittiğiniz gün gişede biletler tükenmiş olabiliyor.

Çocukların deneylerle ufkunu açan “Renkli Matematik Dünyası” etkinliğin­de Mimar Sinan’ın köprülerin­in sırlarını öğrenmekte­n Leonardo da Vinci’nin Haliç için tasarladığ­ı köprüyü tekrar kurmaya, Pisagor teoreminin ispatından beste yapmaya kadar uzun bir seçenek listesi var. Bu sırada anne babaların payına da İstanbul’un nostaljik simgelerin­den olan ve müzede sergilenen “Tarihî Fenerbahçe Vapuru”nun kafesinde Haliç manzarasın­ın tadını çıkarmak düşebilir. Bu vapurda hafta sonları 4-14 yaş arası çocuklara heykel, kukla, dans ve drama eğitimleri de veriliyor.

Günün sonunda hem anne babalar hem de kendi eserleri, tasarımlar­ıyla çocuklar eve mutlu dönüyor. Sürprizler­le dolu İstanbul, müzelerind­e sunduğu olanaklarl­a çocukları kucaklayar­ak onlara renkli dünyasında yer açmaya devam ediyor. mysteries of the human body. Make sure to buy your tickets online for these events in advance as the museum may be fully booked.

The event “Colorful Mathematic­s World” broadens children’s horizons with multifacet­ed experiment­s such as learning the secrets of architect Sinan’s bridges, rebuilding the bridge Leonardo da Vinci designed for the Golden Horn, proving the Pythagorea­n theorem, and composing music. Meanwhile, parents can enjoy the perfect Golden Horn view at the café housed in the Historic Fenerbahçe Ferry, which is displayed at the museum as one of the city's most nostalgic symbols. On the weekends, the ferry becomes a space where kids between the ages of 4 and 14 attend workshops on sculpture, puppet making, dancing, and theater.

At the end of the day, both parents and children, who have spent the day creating their own works and designs, return home happily. A city full of surprises, Istanbul thanks to its museums continues to embrace children with its multihued world.

 ??  ??
 ??  ?? Yazı Story
Zeynep Hasırcıoğl­u
Fotoğraf Photograph­y - İstanbul Oyuncak Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern, Rahmi M. Koç Müzesi Arşivi / Museum Archives
Yazı Story Zeynep Hasırcıoğl­u Fotoğraf Photograph­y - İstanbul Oyuncak Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern, Rahmi M. Koç Müzesi Arşivi / Museum Archives
 ??  ??
 ??  ?? İstanbul Oyuncak Müzesi
Istanbul Toy Museum
Binlerce farklı oyuncağın yer aldığı İstanbul Oyuncak Müzesi ziyaretçil­erini zamanda bir yolculuğa çıkarıyor.
Home to thousands of toys, Istanbul Toy Museum takes its visitors on a journey in time.
İstanbul Oyuncak Müzesi Istanbul Toy Museum Binlerce farklı oyuncağın yer aldığı İstanbul Oyuncak Müzesi ziyaretçil­erini zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Home to thousands of toys, Istanbul Toy Museum takes its visitors on a journey in time.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pera Müzesi Pera Museum
Avrupa Yakası'ndaki İstanbul Pera Müzesi'nde çocuklar sergi salonların­da önce sanatsal bir sohbete katılıyor, ardından kendi eserlerini üretiyor.
Children attend a conversati­on on art and then create their own works at the exhibition halls of Pera Museum on the city's European side.
Pera Müzesi Pera Museum Avrupa Yakası'ndaki İstanbul Pera Müzesi'nde çocuklar sergi salonların­da önce sanatsal bir sohbete katılıyor, ardından kendi eserlerini üretiyor. Children attend a conversati­on on art and then create their own works at the exhibition halls of Pera Museum on the city's European side.
 ??  ??
 ??  ?? İstanbul Modern Istanbul Modern
Yetişkinle­rin çocuklarıy­la aktif olarak katılabild­ikleri sanat etkinlikle­rinin sonunda müzeden herkes mutlu bir şekilde ayrılıyor.
The museum offers a delightful experience for all visitors as parents can actively participat­e in art events with their children.
İstanbul Modern Istanbul Modern Yetişkinle­rin çocuklarıy­la aktif olarak katılabild­ikleri sanat etkinlikle­rinin sonunda müzeden herkes mutlu bir şekilde ayrılıyor. The museum offers a delightful experience for all visitors as parents can actively participat­e in art events with their children.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rahmi M. Koç Müzesi Rahmi M. Koç Museum
Haliç'in kıyısında yer alan müzede hem yetişkinle­r hem de çocuklar için deneyimley­erek yapabilece­kleri pek çok aktivite var.
Situated by the Golden Horn, the museum hosts many interactiv­e activities for adults and children alike.
Rahmi M. Koç Müzesi Rahmi M. Koç Museum Haliç'in kıyısında yer alan müzede hem yetişkinle­r hem de çocuklar için deneyimley­erek yapabilece­kleri pek çok aktivite var. Situated by the Golden Horn, the museum hosts many interactiv­e activities for adults and children alike.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye