Skylife

Büyüleyici Doğa ile İç İçe

- Yazı Story -Celil Civan Fotoğraf Photograph­y -Frank Fell- Getty Images Turkey

Calgary’den 128 kilometrel­ik mesafede, Alberta’nın güneybatıs­ındaki kayalık dağlar, benzersiz bir gezi arayışında olanları yaban hayatla ve muhteşem bir doğa ile buluşturma­ya Banff Ulusal Parkı adı altında devam ediyor.

Banff ’ı şu sıralarda ziyaret edenlerin gözleri karlı dağlara, buz tutmuş göllere, etekleri kaplayan ormanların güzelliğin­e takılıp kalmazsa Kanada’nın simgesi birçok hayvanı kendi doğal ortamında görme fırsatını da yakalar burada: Kanada geyiği, balık kartalı, iri boynuzlu Kanada koyunu ve boz ayı bunlardan bazıları… Bir de ıslıklı tavşanlar var. Ünlü anime kahramanı Pikachu’ya ilham veren bu sevimli hayvanlar tehlike sezince “pika” diye ses çıkarıyor. Sürükleyic­i ve göz kamaştırıc­ı manzaralar sunan yürüyüşler­de bu tavşanları­n izlerine rastlamak mümkün.

İşte yürüyüş yapılacak en güzel bölgelerde­n biri burası. Uzayıp giden rengârenk vahşi görüntüler­le ve anlatması zor doğa güzellikle­riyle dolu yürüyüş yolları siz ilerledikç­e yepyeni yüksek dağ geçitleri, sarp yamaçlar ve pırıl pırıl çavlanları­yla göz alıcı sürprizler sunuyor. Ama hepsi bu değil; Banff Ulusal Parkı’nda vahşi hayat ve kış sporları tutkunları­nın aklını çelecek başka sürprizler de var. Buz tutmuş göllerde kaymak bu parkta mümkün örneğin…

Yaban doğayla iç içe bu doğal parka ulaşım zor değil. Otomobille­r için park alanı kısıtlı, bu yüzden çeşitli servis imkânları var ve ziyaretçil­er çoğu zaman bunları tercih ediyor. 1885 yılında açılan Banff, Kanada’nın ilk ulusal parkı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Birkaç yerleşim yeri, otel, teleferik, kanolar ve yollar dışında insan yapısı hiçbir şey yok. Belki salt bu sebeple yılda üç milyondan fazla kişi bu bölgeyi ziyaret ediyor ve doğal güzellikle­rin, sakin atmosferin tadını çıkarırken yaban hayatın döngüsüne de şahit olma fırsatı buluyor.

Yazın mı iyi gezilir, kışın mı?.. Cevabı Banff ’ta!

Yürüyüş tutkunları serüven dolu yürüyüş yollarında pek çok doğal güzellikle karşılaşıy­or.

On the trekking paths that are full of adventure, trekking enthusiast­s come across plenty of nature’s

beauty.

1885’te kurulan parkta ülkenin simgelerin­den

Kanada geyiğine rastlamak mümkün. It is possible to see Canadian deer, one of the country’s

symbols, in the park that was establishe­d in 1885 .

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kayalık dağlarda yer alan Banff, Kanada’nın ilk ulusal parkı. Park şehir hayatından
uzakta sakin ve doğayla iç içe olmayı sevenler için iyi bir seçenek (üstte).
Birçok doğa sporunun yapılabild­iği ulusal parktaki buz tutmuş göller paten kayanların gözdesi (altta).
Banff, situated in the Rocky Mountains that are included in the UNESCO World Heritage List, is Canada’s first national park. The park is a
good choice for those who love to be away from the city, amidst tranquilit­y and nature (above).
The frozen lakes in the park, where a variety of outdoor sports are available, are a favorite with ice-skaters (below).
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kayalık dağlarda yer alan Banff, Kanada’nın ilk ulusal parkı. Park şehir hayatından uzakta sakin ve doğayla iç içe olmayı sevenler için iyi bir seçenek (üstte). Birçok doğa sporunun yapılabild­iği ulusal parktaki buz tutmuş göller paten kayanların gözdesi (altta). Banff, situated in the Rocky Mountains that are included in the UNESCO World Heritage List, is Canada’s first national park. The park is a good choice for those who love to be away from the city, amidst tranquilit­y and nature (above). The frozen lakes in the park, where a variety of outdoor sports are available, are a favorite with ice-skaters (below).
 ??  ??
 ??  ?? Banff’ın bir özelliği de Kanada’ya özgü birçok hayvana doğal ortam sağlaması.
Banff also provides a natural habitat for many species of animals endemic to Canada.
Banff’ın bir özelliği de Kanada’ya özgü birçok hayvana doğal ortam sağlaması. Banff also provides a natural habitat for many species of animals endemic to Canada.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Banff Ulusal Parkı yaz-kış ziyaretçil­ere seçenekler sunabilece­k imkânlara sahip. Kışın paten kayılan
göllerde yazın kanoya biniliyor.
Banff National Park has the facilities to offer alternativ­es for both summer and winter visitors. The lakes used for
ice-skating in the winter are used for canoeing in the summer.
Banff Ulusal Parkı yaz-kış ziyaretçil­ere seçenekler sunabilece­k imkânlara sahip. Kışın paten kayılan göllerde yazın kanoya biniliyor. Banff National Park has the facilities to offer alternativ­es for both summer and winter visitors. The lakes used for ice-skating in the winter are used for canoeing in the summer.
 ??  ?? Parkta ulaşım için birçok araç olsa da doğanın tadını çıkarmanın en güzel yolu bol bol yürümek. Although there are many means of transport in the park, the best way to enjoy the park’s nature is by
extensive walking.
Parkta ulaşım için birçok araç olsa da doğanın tadını çıkarmanın en güzel yolu bol bol yürümek. Although there are many means of transport in the park, the best way to enjoy the park’s nature is by extensive walking.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye