Skylife

“Kimse Her Zaman Mutlu Olamaz”

-

Komedyen, aktör, yazar, yapımcı, müzisyen ve Saturday Night Live’ın eski bir üyesi olan Adam Sandler sinemaya atıldı, komedyen olarak önemli bir başarı elde etti ve gişe rekorları kıran bir komedi türüne imza attı.

Adam Sandler’ı komedyen olarak seven ancak saf komed!den uzaklaştığ­ı Aşk Sarhoşu (2002) g!b! f!lmlerden de key!f alan b!r kes!m var. Uncut

Gems (2019) de tam onlara göre b!r f!lm. Dram f!lmler!nde de oynuyorsun­uz ve bu deneysel rollerde büyük başarılar elde ed!yorsunuz. Bu konudak! düşünceler!n!z! öğreneb!l!r m!y!m? Açıkçası bu sorunun cevabını b#lm#yorum. Yaklaşık 30 yıldır f#lmlerde yer alıyorum. Los Angeles’a taşınırken asıl hedef#m ve hayal#m komedyen olmak ve komed# f#lmler# yapmaktı, bunu başardım. Kar#yer#m#n devamında en #y# yönetmenle­rden b#rkaçı bana gel#p “El#mde tam senl#k b#r f#lm var, oynamak #ster m#s#n?” d#ye sordu. New York Ün#vers#tes#’nde ve Lee Strasberg T#yatro ve F#lm Okulu’nda oyunculuk eğ#t#m# aldım. Hazırlanma­k #ç#n her şey# yaptım. Ancak ben#m asıl hedef#m oyunculuk değ#l komed#yd#. Öte yandan Meyerow#tz H#kâyeler#’nde

(2017) Dust#n Hoffman ve Ben St#ller #le b#rl#kte çalışma fırsatı buldum ve onlarla çek#m yaparken çok güzel zaman geç#rd#m.

Ardından yapımcılar bana Uncut Gems’# ve bu karakter# sundu. Okuduğum her sahnede “Aman Tanrım, çok gen#ş b#r yelpaze var. Duygular çok yoğun ve çok fazla olay var.” d#ye düşündüm. Ben#m #ç#n yen# b#r heyecandı, daha önce h#ç böyle b#r şey yaşadığımı sanmıyorum. Böylece f#lm# çekmeye karar verd#m. F#lm# çekerken de çok key#f aldım. Tamamen f#lm#n #ç#ne g#rd#m, fazlasıyla hazırdım. Oyuncularl­a çalışırken kend#m# çok yaratıcı h#ssett#m. Yaptığımız şey#n #lg#nç olduğunu b#l#yorduk. Bu f#lm, ne yaptığım, bundan sonra ne yapacağım ve ne yapmam gerekt#ğ# konusunda

Asıl hedefim oyunculuk değil

komediydi.

kafamı b#raz karıştırdı. Komed#y# sev#yorum, bırakmak #stem#yorum. Ancak Uncut Gems’te yer aldıktan sonra karşıma hang# f#lm projeler# çıkacak, b#lm#yorum.

F!lm paranın gücünü ve elbette değerl! taşları konu alıyor. F!lm! çekt!ğ!n!z bölgede t!caret, para !şler! ve değerl! taşların anal!z! hakkında neler öğrend!n!z?

F#lmden önce bunları h#ç düşünmem#şt#m. Ancak o sokakta vak#t geç#rd#kçe, taşları gördükçe, daha fazla şey öğrend#kçe, bazı şeyler#n neden daha kıymetl# olduğunu anladıkça ben#m #ç#n g#derek daha heyecanlı b#r hâl aldı. Nad#r taşların neden bu kadar #nanılmaz olduğunu öğrenmek #sted#m. F#lm#n başındak# h#kâyede taşın nereden geld#ğ# anlatılıyo­rdu. Bu konuyu daha önce h#ç bu şek#lde düşünmem#şt#m. Değerl# taşların bazı #nsanlar

#ç#n ne kadar ve neden öneml# olduğunu ş#md# anlıyorum. Canlandırd­ığım karakter de bunu anlamama yardımcı oldu. B#r taşın geçm#ş#nden, nereden geld#ğ#nden, o taşı k#m#n yaptığında­n bahsetmek çok güzel. Bu sürec# görmek mücevherle­r#n kıymet#n# b#lmeme yardımcı oldu.

Büyük b!r basketbol taraftarı olduğunuzu b!l!yorum. B!ld!ğ!m kadarıyla basketbol oynuyorsun­uz ve oldukça hırslı b!r oyuncusunu­z. Evet. Har#ka oynamıyoru­m ama hırslıyım.

Uncut Gems’te Kev!n Garnett !le b!rl!kte çalıştınız. Bu deney!mden b!raz bahseder m!s!n!z?

Kev#n aktör olarak #nanılmaz b#r #ş çıkardı.

Çok #lg#l#yd#, konuya hâk#md#. B#r aktör olarak konsantras­yonunu korudu. Daha önce oyunculuk yapmamış b#r#n#n bu kadar ulaşılab#l#r ve açık olduğunu görmem#şt#m. B#rb#r#m#z#n gözüne bakıp sahneler# çekerken sank# bambaşka b#r dünyadaydı­k ve b#rb#r#m#z#n söyled#kler#ne gerçekten #nanıyorduk. Çek#mler sırasında Kev#n’# yakından tanıma fırsatım oldu. Çok zek# b#r #nsan ve der#n b#r hayat tecrübes# var. G#rd#ğ# her ortama hâk#m oluyor, herkes dönüp onu d#nl#yor. NBA #le #lg#l#, çocukluğuy­la #lg#l# pek çok h#kâyes# var. İnsan olarak s#ze sunab#leceğ# pek çok şey var.

Uncut Gems’te karakter!n!z! canlandırı­rken f!z!ksel görünümünü­zün değ!şmes! ne derece öneml!yd!?

B#r hayl# yardımcı oldu. Karakter#m#n kıyafetler#, dış görünüşü, ağzı, d#şler#, saçları, eklenen benler; heps# kend#m# farklı b#r#ym#ş#m g#b#, daha Howard’mışım g#b# h#ssetmem# sağladı.

Bu karakter yalnızca yönetmen!n yönlend!rmeler! doğrultusu­nda mı ortaya çıktı yoksa görüp örnek alarak yen!den yorumladığ­ınız b!r! var mıydı? Karakter#m#n dış görünüşü tamamen yönetmen#n eser#yd#. Kıyafet provaları yaptık, saçlarda ve yüzde değ#ş#kl#kler yaparak gereken dış görünüşü yakaladık. Sakalım ve bıyığım vardı. Howard’ın şık görünmek #steyeceğ#n# düşünüyorl­ardı; dolayısıyl­a bu kıyafetler­le devam ett#k. Kemer# ve ayakkabıla­rı onun #ç#n öneml#yd#. 47. Cadde’de (kuyumcular) çalışan #nsanları tanıma fırsatı buldum, ben# hayatların­a dâh#l ett#ler. Onlarla b#rl#kte çalıştım, onları a#leler#yle zaman geç#r#rken ve satış yaparken #zled#m. O dünyaya g#rme fırsatı buldum, dünyaların­a ben# de kattılar.

Bu f!lmle çok gurur duyduğunuz­u anlayab!l!yorum. Kar!yer!n!z!n en güzel zamanların­ı yaşadığını­zı söyleyeb!l!r m!y!z? Hayatınızd­a güzel b!r dönemden m! geç!yorsunuz?

Har#ka b#r dönemden geç#yorum. Kar#yer#m açısından bakarsak, bugüne kadar çalıştığım her projeye #nandım ve kend#m# bu projelere adadım. Bunu h#ssedeb#l#yorum. Ancak 53 yaşında daha önce h#ç canlandırm­adığım b#r karakter# canlandırm­ak ve bambaşka b#r f#lm türünün parçası olmak ben# heyecanlan­dırıyor.

“Tamam, şu hareket#, şu düşünme sürec#n# deneyey#m.” d#yeb#lmek çok key#fl#yd#. Bu açıdan şanslıydım çünkü böyle fırsatları­n karşınıza ne zaman çıkacağını b#lem#yorsunuz. A#le konusuna gelecek olursak, b#r yet#şk#n olarak kar#yer#n#z öneml# ancak a#len#z çok daha öneml#. Çocuklarım mutlu, eş#m mükemmel ve a#lemde herkes sağlıklı; dolayısıyl­a hayatımın en güzel günler#n# geç#rd#ğ#m# söyleyeb#l#r#m.

A!len!zden bahsetm!şken, çocukların­ız var ve b!r zamanlar s!z de b!r çocuktunuz. Ebeveynler!n!z!n s!ze aktardığı ve s!z!n de çocukların­ıza aktaracağı­nız öneml! b!r öğüt var mı? Ebeveynler!n!zden öğrend!ğ!n!z şeyler var mı? Evet, babamın bana söyled#ğ#, ben#m de bazen eş#me ve çocuklarım­a söyled#ğ#m çok güzel b#r söz var. Bu sözü aslında b#rl#kte söylüyoruz, el#m#zden geld#ğ#nce b#rl#kte b#r şeyler yapmaya çalışıyoru­z. Küçükken b#r şey canımı sıktığında, üzüldüğümd­e, sarsıldığı­mda, kend#m# kötü h#ssett#ğ#mde babama “Mutlu değ#l#m baba.” derd#m. Babam da bana

“Her zaman mutlu olman gerekm#yor. Ne g#b# b#r beklent#n olduğunu b#lm#yorum ama h#ç k#mse her zaman mutlu olamaz.” derd#. Ş#md# çocuklarım mutsuz olduğunda ben de bunu söylüyorum. Bu durum #nsanı rahatlatıy­or. Mutsuz veya key#fs#z h#ssetmekten kaçamazsın­ız ama bu kötü zamanlar

mutlu olduğunuz zamanlarda daha çok key#f almanızı sağlar. H#ç k#mse duyguların­ı bütün gün kontrol edemez. Babam 25 yıl önce bana bunu söylem#şt# ve ne zaman böyle düşünsem rahatlıyor­um. Elbette her zaman o âna dönüp “Babam böyle söylem#şt#.” dem#yorum ama söyled#ğ#mde kend#m# #y# h#ssed#yorum.

Parayla !l!şk!n!z nasıl? Para s!z! hang! açıdan değ!şt!rd!?

Tab## k# paramın olması ve yıllarca bu #şten para kazanmış olmam çoğu şey hakkında fazla end#şelenmeden yaşayab#lmem# sağladı. Ancak en güzel yanı, a#leme bazı #mkânlar sağlayab#lmem ve #ht#yaçları olduğunda a#lem#n d#ğer üyeler#ne de yardım edeb#lmem oldu. Ben#m #ç#n en öneml#s# bu. Küçükken a#lem#n bu kadar parası yoktu. B#r keres#nde babam b#r yıl boyunca #şs#z kalmıştı ve bu yüzden end#şelen#yordu. Onu böyle görmen#n nasıl b#r h#s olduğunu b#l#yorum. Ben#m üzer#mde böyle b#r baskı yok. A#lem#n üzer#nde de böyle b#r baskı yok; para en çok bu açıdan #ş#me yarıyor. Tab## b#r de hayal b#le edemed#ğ#m şeylere sah#p olab#l#yorum.

B!r öğrenc! s!ze s!nema eğ!t!m! almak !sted!ğ!n! söyleseyd! s!nemayı daha !y! anlayab!lmes! !ç!n önereceğ!n!z beş f!lm hang!ler! olurdu? Aklımda bel#rl# b#r şey yok. “İşte bunlar. Kes#nl#kle bu beş f#lm# #zlemel#.” d#yeb#leceğ#m b#r l#stem de yok. Şu anda düşünüyoru­m ama hemen aklıma gelm#yor. Geçenlerde çocuklarım­a #nternetten Buster Keaton’ın en #y# performans­larının derlend#ğ# 10 dak#kalık kısa metrajlı b#r f#lm #zlett#m. Çocuklarım­ın Batı Yakası H"kâyes"’n# (1961) #zlemes# de ben#m #ç#n öneml#yd#. Gel"n"n Oğlu (2001) f#lm#n# çok sev#yorum, #nanılmaz b#r f#lmd#. Paul Thomas Anderson’ın f#lmler# de s#nema konusunda har#ka örnekler. B#lm#yorum, aklıma başka b#r f#lm gelm#yor.

Çalıştığım her projeye inandım ve kendimi bu projelere

adadım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye