Skylife

Bir Baltık Macerası

Litvanya’nın başkenti Vilnius, ziyaretçil­erine tarih ve sanat dolu bir deneyim sunuyor.

- Yazı Story - Kalpana Sunder

Birbirine bitişik kırmızı çatılardan, kubbelerde­n ve yüksek kulelerden oluşan manzarayı ve nehrin karşısında yer alan şehrin daha yeni bölgesinde­ki cam ve çelik yapıları yukarıdan seyrediyor­um. Şehrin kuruluşund­an bu yana ayakta duran antik surların ve XV. yüzyıldan kalma bir kalenin parçası olan kırmızı tuğlalı Gediminas Kulesi’nin tepesindey­im. Bu kuleye Arnavut kaldırımlı yolu takip ederek veya fünikülere binerek ulaşabiliy­orsunuz.

Baltık ülkesi Litvanya’nın başkenti Vilnius’tayım. 1323’te Büyük Dük Gediminas tarafından kurulan bu şehir, vergi muafiyetle­ri ile tüccarları­n da ilgisini çekmiş. Rusya ve İsveç’in hâkimiyeti­ne giren, 1812’de ise Napolyon tarafından işgal edilen şehir çalkantılı bir tarihe sahip. Şehirdeki binaların yüzde 40’ından fazlası II. Dünya Savaşı sırasında tahrip olmuş. 1990 yılında ise Litvanya bağımsızlı­ğını kazanır. 1991’de binlerce insan özgürlükle­rini korumak için Parlamento Binası’nın çevresinde canlı kalkan oluşturur ve şarkılar söyleyip dualar eder. Vilnius günümüzde ilham ve coşkuyla dolu bir şehir.

Vilnius’u keşfetmeye şehrin tarihî merkezinin kalbindeki Katedral Meydanı’ndan baş

lıyorum. Bu geniş meydanda şehrin kurucusu Büyük Dük Gediminas’ın devasa bir heykeli bulunuyor. Kaldırımda görebilece­ğiniz, üzerinde Stebuklas (Mucize) yazan karo taşı ise mucizeleri­n gerçekleşe­bileceğine inanılan noktayı gösteriyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Vilnius, Gotik ve Barok yapıların bulunduğu dolambaçlı dar sokaklar; parklar, meydanlar, kafeler ve restoranla­rla dolu. 1387 yılında inşa edilen Cumhurbaşk­anlığı Sarayı’nın iç dizaynı oldukça gösterişli, bahçesi de halka açık. Vilnius Kalesi’ne giden, eskiden soyluların yaşadığı Pilies Sokağı’nda günümüzde kafeler, keten giysiler satan butikler ve cepelinai adı verilen, kıymayla doldurulmu­ş patates köftesi ile soğuk pancar çorbası servis eden restoranla­r bulunuyor. Tarihî şehir merkezinde­ki en ilgi çekici sokaklarda­n biri de Orta Çağ’da cam üfleme sanatçılar­ının atölyeleri ve dükkânları­yla dolu olduğu için Glassblowe­r’s Street (Cam Üfleyicile­r Sokağı) da denen, dolambaçlı Stikliu Sokağı. Günümüzde

Vilnius “Baltıkları­n Altını” olarak adlandırıl­an kehribar taşlarıyla meşhur.

bu sokakta şık butikler ve Fransız hamur işleri satan küçük kafeler var.

Bununla birlikte, Vilnius “Baltıkları­n Altını” olarak adlandırıl­an kehribar taşlarıyla meşhur. Kehribar aslında Baltık Denizi kıyısındak­i kumsallard­a bulunan fosilleşmi­ş çam ağaçlarını­n reçineleri­nin adı. Tarihî şehir merkezinde kehribar takılar satan pek çok dükkân ve tezgâh var. Takılarda, dekoratif eşyalarda ve hatta ilaçlarda kullanılan bu çok yönlü taş hakkında daha fazla bilgi almak için Mykolo Sokağı’ndaki Kehribar Müzesi’ni ziyaret ediyorum. Müzedeki koleksiyon­da tam 50 milyon yıl önce oluşan ve içinde kırkayak, salyangoz, sivrisinek gibi canlılar bulunan özel kehribar örnekleri sergileniy­or.

Surların ayakta kalan son parçası olan Şafak Kapısı’ndan geçiyorum. XVII. yüzyıldan kalma, altın kaplı Meryem Ana tablosu inançlı insanları buraya çekiyor. Şehrin edebî sokağında, yani duvarların­a ülkenin en iyi ve en ünlü yazarların­ın anısına sanat eserleri yerleştiri­lmiş Literatu Gatve Sokağı’nda yürüyorum. Sokakta çeşitli tablolar, duvar resimleri ve ahşap, seramik, cam heykeller yer alıyor.

Vilnius günümüzde ilham ve coşkuyla dolu bir şehir.

1579 yılında kurulan Vilnius Üniversite­si, Avrupa’nın en eski üniversite­lerinden biri. Büyük salonları ve avlularıyl­a Barok ve Gotik tarzda inşa edilen göz alıcı binalar duyuları harekete geçiriyor. Burada en sevdiğim yer, duvarların­da freskler, Yunan filozoflar­ın büstleri ve yüzyıllık el yazmaları bulunan Öğretim Görevliler­i Okuma Salonu oluyor. Bir başka göz alıcı sanat eseri ise Litvanya Araştırma Merkezi’nin duvarların­da ve tavanında yer alan, Baltık mitolojisi­ne ait Petras Repsys’in Seasons of the Year (Yılın Mevsimleri) isimli mozaik eseri.

Bohem ve ilginç bir deneyim için Vilnia Nehri’ni geçtikten sonra kendine ait anayasası ve yasaları olan bağımsız ve sıra dışı kapalı bölge Uzupis’e ulaşıyoruz. Litvanya içinde bağımsızlı­ğını ilan eden Uzupis Cumhuriyet­i’nin eskiden Yahudi mahallesi olarak geçen bölgesinde pek çok kafe, sokak sanatı eseri ve sanat galerisi bulunuyor. 1970’li yıllara kadar kötü bir şöhrete sahip olan Uzupis’te sanatçılar kendi semtlerini kurmaya karar vermiş. Bu ütopik toplum 1997’de bağımsızlı­ğını ilan etmiş, hatta kendi bayrağını ve ulusal marşını oluşturmuş. Uzupis’te yılbaşı, mart ekinoksu olan 21 Mart gecesinde kutlanıyor. O gün pek çok insan eski günlükleri­ni veya olumsuz düşünceler­ini yazdığı kâğıtları yakıyor.

Tren istasyonun­u andıran, camla kaplı yüzyıllık Hales çarşısına gidiyoruz yerel halkla karşılaşma­k için. Tütsülenmi­ş devasa peynir kalıpların­dan orman meyvelerin­e, donut’lardan simitlere kadar tezgâhlar bölgede üretilen ürünlerle dolup taşıyor. Şehrin ne denli yeşil olduğunu görmek için Vilnia Nehri boyunca yürüyoruz ve ünlü kişilerin defnedildi­ği Bernardine Mezarlığı ile Üç Haçlı Tepe’nin bulunduğu Kalnai Park’ı geçiyoruz. Yaz aylarında parkta pek çok konser ve festival düzenleniy­or.

Şehrin karanlık tarihini incelemek için ise KGB’nin eski genel merkezi olan ve Nazi işgali sırasında Gestapo merkezi olarak kullanılan İşgaller ve Kurtuluş Savaşları Müzesi’ni ziyaret ediyoruz.

Şehirdeki gezimize ara verip Litvanya’nın kırsal kesimlerin­de 30 kilometrel­ik bir yolculuğa çıkarak Orta Çağ’da ülkenin başkenti olan Trakai’ye ulaşıyoruz. Etkileyici Trakai Kalesi XIV. yüzyılda, birbirine bağlı beş gölün oluşturduğ­u bir yarımadada inşa edilmiş. Gotik tarzda inşa edilen, tuğladan yapılmış kaleye tekneyle veya ahşap yürüyüş yolunu takip ederek ulaşılabil­iyor. Kalede sizi Litvanya ile Polonya’nın güçlü bir ittifak kurduğu döneme götürecek avlular, Orta Çağ’dan kalma kuleler, silahlar, okçuluk sahaları ve poligonlar bulunuyor.

Tarih ve kültür meraklılar­ı için canlandırı­cı bir deneyim sunarken aşırı turistik görünmemey­i de başarıyor Vilnius. Küçük bir şehir olmasına karşın çarpıcı Barok mimarisi ve lezzetli yemeklerde­n ilginç ve bohem bölgelerin­e kadar büyük bir çeşitliliğ­e ev sahipliği yapıyor.

 ?? Fotoğraf Photograph­y -Vilnius Tourism Office ??
Fotoğraf Photograph­y -Vilnius Tourism Office
 ??  ?? 1-Sıcak hava balonuyla uçab#leceğ#n#z sayılı şeh#rden b#r#olan V#ln#us’un tar#hî şeh#r merkez#n#kuş bakışı görmek #ç#n sıcak hava balonu turuna çıkın.
V!ln!us !s one of the few c!t!es you can fly over,
!n a hot-a!r balloon. For a b!rd’s eye v!ew of the heart of Old Town V!ln!us, you should take a r!de !n one!
2
1-Sıcak hava balonuyla uçab#leceğ#n#z sayılı şeh#rden b#r#olan V#ln#us’un tar#hî şeh#r merkez#n#kuş bakışı görmek #ç#n sıcak hava balonu turuna çıkın. V!ln!us !s one of the few c!t!es you can fly over, !n a hot-a!r balloon. For a b!rd’s eye v!ew of the heart of Old Town V!ln!us, you should take a r!de !n one! 2
 ??  ?? 1-1409 yılında
Büyük Dük Vytautas tarafından #nşa ed#len ve 1930’lu yıllarda restore ed#len tar#hî kalen#n ayakta kalan tek parçası olan kırmızı tuğlalı Ged#m#nas Kules#.
The red-br!ck Ged!m!nas Tower !s the only surv!v!ng part of the anc!ent castle, bu!lt on 1409 by Grand Duke Vytautas , and rebu!lt !n the 1930s.
1-1409 yılında Büyük Dük Vytautas tarafından #nşa ed#len ve 1930’lu yıllarda restore ed#len tar#hî kalen#n ayakta kalan tek parçası olan kırmızı tuğlalı Ged#m#nas Kules#. The red-br!ck Ged!m!nas Tower !s the only surv!v!ng part of the anc!ent castle, bu!lt on 1409 by Grand Duke Vytautas , and rebu!lt !n the 1930s.
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? Noel Çarşısı’nın kurulduğu Beled#ye B#nası Meydanı.
The Town Hall Square, where the Chr!stmas Market !s held.
Noel Çarşısı’nın kurulduğu Beled#ye B#nası Meydanı. The Town Hall Square, where the Chr!stmas Market !s held.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Şehr#n sokakları kartpostal­ları andırıyor.
Scenes of the c!ty’s rem!nd one of postcards.
Şehr#n sokakları kartpostal­ları andırıyor. Scenes of the c!ty’s rem!nd one of postcards.
 ??  ?? 1- Şehr#n dört b#r yanında kehr#bar takılar satan tezgâhlar bulunuyor. Kehr#bar, ağaç reç#neler#n#n fos#lleşm#ş hâl#ne den#r ve Baltık Den#z#kıyılarınd­a bulunur.
Stalls sell!ng amber jewelry dot the town. Amber !s foss!l!zed tree res!n, and !s found on the Balt!c coast. 2- V#ln#us Ün#vers#tes#’ndek# büyüley#c#okuma salonu The stunn!ng Professsor­s’ Read!ng Room !ns!de V!ln!us Un!vers!ty
1- Şehr#n dört b#r yanında kehr#bar takılar satan tezgâhlar bulunuyor. Kehr#bar, ağaç reç#neler#n#n fos#lleşm#ş hâl#ne den#r ve Baltık Den#z#kıyılarınd­a bulunur. Stalls sell!ng amber jewelry dot the town. Amber !s foss!l!zed tree res!n, and !s found on the Balt!c coast. 2- V#ln#us Ün#vers#tes#’ndek# büyüley#c#okuma salonu The stunn!ng Professsor­s’ Read!ng Room !ns!de V!ln!us Un!vers!ty

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye