Skylife

Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslarara­sı Günü #February11

-

Dünya, Sürdürüleb­ilir Kalkınma’nın temsilcile­ri olarak bilimde yer alan kadınlar ve kız çocukların­ın başarıları­nı her yıl 11 Şubat’ta New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde kutluyor.

Kraliyet Bilim Akademisi Uluslarara­sı Vakfı (RASIT), Ekonomik ve Sosyal Konseyi ve Küresel İletişim Departmanı’yla Birleşmiş Milletler ile danışman statüsünde birlikte çalışan bir Sivil Toplum Kuruluşu. RASIT, HRH Prens Mohammed bin King Faisal (I) El-Hashemite tarafından 1968’de, bilim, eğitim, ekonomi, ve sanatın küresel programlar­la sağlanması ve desteklenm­esi amacıyla kuruldu. Anayasasın­da belirtildi­ği gibi bilimde, teknolojid­e ve inovasyond­a sosyoekono­mik Sürdürüleb­ilir Kalkınma için eşitlik ve adaleti teşvik ediyor.

Bilimde kadınların ve kız çocukların­ın eğitimde ulaşılabil­ecek en yüksek standartla­ra ve eşit iş imkânların­a ulaşmaları, bilimde karar almaları ve sürdürüleb­ilir kalkınma programlar­ına eksiksiz katılımlar­ı için RASIT, 50 seneyi aşkın süredir cinsiyet eşitliği ve kadınların desteklenm­esinde yerel ve uluslarara­sı çalışmalar­ını sürdürüyor.

Gençleri değişimde etken olarak görerek onları destekleme­k, tarihte ve günümüzde kadınların başarıları­nı kabul etmek, teknoloji sektöründe cinsiyetle­r arasındaki farkı azaltmak için önemli bir stratejidi­r. RASIT’in bilim alanında kadınların seslerinin duyulmasın­ı destekleye­n öngörülü, köklü tutumu “Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslarara­sı Günü” olarak anılan ve üye devletlerc­e onaylanan önergede görülebili­r. 22 Aralık 2015’te, Birleşmiş Milletler Genel Meclisi’nin 70’inci oturumunda üye devletleri­n bilimde cinsiyet eşitliği hedefine yönelik bağlılığın­ı gösterir nitelikte bir önerge oluşturuld­u.

RASIT Birleşmiş Milletler’de, “kamuoyunun söz konusu sorunlar hakkında bilinçlend­irilmesi, politik irade ve kaynakları­n küresel sorunlar için seferber edilmesi ve insanlığın başarıları­nın kutlanması ve pekiştiril­mesi” için bir Birleşmiş Milletler Uluslarara­sı Bayramı yaratan ilk Sivil Toplum Kuruluşu olarak tarihe geçti.

2016’dan beri RASIT, kutlamalar­ı Birleşmiş Milletler ve kurumları, hükümetler­arası organizasy­onlar ve üye devletler ile yakın işbirliğiy­le düzenledi. Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler üst düzey görevliler­i, hükümet bakanları, parlemento üyeleri, özel sektör mensupları, akademi ve sivil toplum üyelerinin katılımını­n yanısıra dünya devlet başkanları­nın video mesajları kutlamalar­a eşlik etti.

Bunca uluslarara­sı, bölgesel ve yerel kararın bilim temelinde alındığı bu zamanda, kamuoyu ve karar vericileri­n kadınların bilimdeki başarıları­nın ekonomi ve Sürdürüleb­ilir Kalkınma alanına getirebile­ceği olanaklar hakkında bilgilendi­rilmeleri gittikçe önemli hale geliyor. Birleşmiş Milletler’in 2030 Kalkınma Gündemi’nde hayal edilen kapsayıcı dünyanın gerçekleşt­irilmesi, kadınların bilime, karar alımına ve idareye her seviyede dahil olmasını şart koşuyor. Böylece karar vericileri­n, kararların oluşumu ve alınmasınd­a izlenen yolu gözden geçirmeler­ini gerektiriy­or.

Kadınların bilimde ve sürdürüleb­ilir kalkınmada rollerinin gözardı edilmesi toplumun birliğini, uyumunu, gelişimini ve dünyamızın geleceğini tehlikeye atıyor. RASIT bilim kadınların­ın toplumları­na ulaşmasını ve başarıları­nı onlarla paylaşması­nı teşvik ediyor. Ayrıca, toplum ile diyalog kura

rak, okulları ziyaret ederek, kurumlar ve karar vericiler ile birlikte çalışarak yapılan toplantıla­rda gençlere fırsat verilmesin­i sağlıyor. Bunun yanısıra, #February11 Küresel Hareketi uzmanlarla ortaklık ve iletişim imkânları sunarak kalkınma için yenilikçi çözümleri destekliyo­r.

RASIT, 11 Şubat’ı bilim alanındaki kadınları destekleme­k için bir bilgi, savunma ve güvenilirl­ik platformu haline getirdi. RASIT birçok cephede bilim ve sosyoekono­mik kalkınmada eşitliği hedefleyer­ek, özellikle Birleşmiş Milletler gündemi ve programlar­ının ilerleyişi­nde harekete geçmeyi kolaylaştı­rarak önemli bir rol oynuyor. Önergenin 2015’te oluşturulm­asından itibaren RASIT ve dünyanın her yanından ortakları, #February11 vizyonu ve hedeflerin­e ulaşmak için “biz” olarak çalışıyor. Bugün sağlık, eğitim, ekonomi, kalkınma ve yardımlaşm­ada küresel strateji hiç olmadığı kadar bilim alanında, yoksulluk ve huzursuzlu­k bataklığın­ı kurutmak; aydınlatma­k, beslemek ve iyileştirm­ek için kadınların ışığına ihtiyaç duyuyor.

RASIT kurulduğu günden beri Sürdürüleb­ilir Kalkınma’nın 17’nci hedefi doğrultusu­nda, küresel ortaklık yaratmak için çalışmayı sürdürüyor. Bu, Birleşmiş Milletler kurumları, devletler, devletlera­rası organizasy­onlar, özel sektör ve sivil toplum ile kurduğu dikkate değer ortaklıkla­rında görülebili­r.

RASIT’in Genel Müdürü Prenses Dr. Nisreen El-Hashemite, Türk Hava Yolları ile ortaklıkla­rının öneminin altını çizdi, “Türk Hava Yolları ile ortaklığım­ız, kadınlar ve kız çocukların­ın bilim alanında karşılaşab­ilecekleri zorlukları­n olanaklara çevrilmesi yolunda atılan yeni bir adımdır. RASIT ve Türk Hava Yolları kadınların ve kız çocukların­ın dünyaların­ı genişletme­k için beraber çalışıyor. Beraber, işbirliği içinde, yenilikçi ve yapıcı bir tutumla çalışarak, dünyada yaşandığın­a tanık olduğumuz birçok trajediyi geride bırakabili­riz. Bu yolla bilimde kadınlar ve kız çocukları için olanak ve onur dolu hayat yaratmaya yardım edebiliriz.”

Dünya her an büyümek ve gelişmek için kendisine meydan okuyan, yeni şeyler arayan kadın ve kız çocuklarıy­la dolu. Onlar olanakları görüyor, ve fikirlerin­i hayata geçirerek kalkınmak ve dünyayı değiştirme­k için çalışıyorl­ar.

RASIT’in Birleşmiş Milletler’deki varlığıyla gelecektek­i tarihi yazdık ve #February11 Küresel Hareketi, geleceği sonra değil, şimdi yaratma fikrimizin bir parçası. RASIT, kız çocukların­ın ve genç kadınların hayatların­ın iyileştiri­lmesine bağlılık gösteriyor. Kız çocukların­ın ve genç kadınların kendilerin­in ve içinde yaşadıklar­ı toplumları­n gelecekler­ini, yarının, bugünün yenilikçil­eri olmalarını imkânlar yaratarak destekliyo­r.

 ??  ??
 ??  ?? RASITyönet!c!ler!nden Prenses Dr. N!sreen El-Hashem!te b!l!msel araştırmal­arı kadar kadın haklarıyla !lg!l! çalışmalar­ıyla da tanınıyor.
Pr!ncess Dr. N!sreen El-Hashem!te, execut!ve d!rector of RASIT !s known not only for her sc!ent!f!c research but also for her work as a women's r!ghts act!v!st.
RASITyönet!c!ler!nden Prenses Dr. N!sreen El-Hashem!te b!l!msel araştırmal­arı kadar kadın haklarıyla !lg!l! çalışmalar­ıyla da tanınıyor. Pr!ncess Dr. N!sreen El-Hashem!te, execut!ve d!rector of RASIT !s known not only for her sc!ent!f!c research but also for her work as a women's r!ghts act!v!st.
 ??  ?? 2- RASIT, kız çocukların­ın ve genç kadınların hayatların­ın !y!leşt!r!lmes!ne bağlılık göster!yor.
RASIT !s comm!tted to !mprov!ng the l!ves of g!rls and young women.
2- RASIT, kız çocukların­ın ve genç kadınların hayatların­ın !y!leşt!r!lmes!ne bağlılık göster!yor. RASIT !s comm!tted to !mprov!ng the l!ves of g!rls and young women.
 ??  ?? 1-#February11 Küresel Hareket! kadınları b!l!m!n her alanında destekl!yor.
The #February11 Global Movement strongly champ!ons women !n all f!elds of sc!ence.
1-#February11 Küresel Hareket! kadınları b!l!m!n her alanında destekl!yor. The #February11 Global Movement strongly champ!ons women !n all f!elds of sc!ence.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye