Skylife

Güneydoğu Asya’nın Gizli Hazinesi: Kuala Lumpur

- Yazı Story - John Brunton Fotoğraf Photograph­y - Waitforlig­ht - Getty Images Turkey

Kültürel miras ile avangart mimarinin, leziz etnik sokak yemekleri ile şık gurme restoranla­rın, karşı konulmaz alışveriş imkânlarıy­la fiyatları son derece makul lüks otellerin yan yana bulunduğu Kuala Lumpur, zıtlıkları­n heyecan verici bir karışımı âdeta.

Havalimanı­ndan arabayla Kuala Lumpur’a ya da yaygın adıyla KL’ye girerken dört bir yanınızdak­i monoraylar, devasa çelik ve cam gökdelenle­r ve yüksek otobanlarl­a gelecekten bir metropole gelmiş gibi hissediyor­sunuz kendinizi. Üstelik, buradaki değişim şehrin kuruluşund­an (yaklaşık 160 yıl önce) bu yana çok hızlı bir şekilde gerçekleşm­iş. Kuala Lumpur’a adını veren yer olan (“çamurlu kavşak”) iki dar ve kabarık nehrin buluştuğu noktada Turizm Ofisi tarafından her gün ücretsiz düzenlenen Miras Yürüyüşü’ne katılıyoru­m. İngiliz sömürgeci bir mimar tarafından 100 yıl önce sarmal Mağribi tarzında tasarlanan minareleri­yle fazlasıyla egzotik bir cami olan Jamek Mescidi burada. Meşhur bir yerel sanatçı olan güler yüzlü rehberimiz Victor anlatıyor: “Burada, şehrin tarihî merkezinde KL’nin eşsiz, çokkültürl­ü köklerini keşfedebil­irsiniz. Burası, Malezyalı Müslümanla­rın, Çinli Budistleri­n ve Hindu Hintlileri­n renkli ve hoşgörülü buluşma noktası. Bakırdan soğan kubbeli, masalsı, kırmızı-beyaz tuğlalı Sultan Abdul Samad Binası’nı geçiyoruz. Hemen yakınlarda, Çin mahallesin­in dar sokakların­da ev olarak da kullanılan tarihî, süslü dükkânlar ve tütsü dumanlarıy­la kaplı tapınaklar var. 1873’ten bu yana Hinduları ağırlayan; dans

eden yüzlerce heykelle bezenmiş görkemli Sri Maha Mariamman Tapınağı’nın dışında satılan çiçek çelenkleri­nin harika kokusunu içinize çekebilirs­iniz.” Yürüyüşümü­zü geleneksel bir “kopitiam” kafede noktalıyor­uz. Kafenin sahibi hesabı abaküsle hesaplıyor. Garsonun teatral hareketler­le göz alıcı bir şekilde yukarıdan dökerek “havalandır­dığı ve soğuttuğu” tatlı, sütlü bir çay olan, dumanı üstünde teh tarik’i yudumluyor­uz. Victor dünyanın en yüksek binalarınd­an, KL sakinlerin­in ise en sevdiği buluşma noktası olan sembolik Petronas İkiz Kuleleri’ne gitmemiz ve modern KL’yi de keşfetmemi­z gerektiğin­i söylüyor. Giderken de bize şehirdeki ulaşımla ilgili muhteşem bir ipucu verip şoförleri güler yüzlü, fiyatları da son derece makul yerel bir şirket olan Grab Cab uygulaması­nı akıllı telefonumu­za indirmemiz­i öneriyor. Beni götürecek araç hızla yaklaşıp yanaşıyor. Aracın şoförü, Ayşe adında çekingen, peçeli, Malezyalı bir kız ve anlattığın­a göre üniversite masrafları­nı karşılamak için boş zamanların­da Grab şoförlüğü yapıyormuş.

Orası mı değil mi derken, kısa süre önce vefat eden Arjantinli mimar Cesar Pelli’nin modern başyapıtın­ın önünde mükemmel bir selfie noktası bulabilmek için itişip kakışan otobüs

ler dolusu turisti görünce doğru yere, Sembolik

İkiz Kuleler’e geldiğiniz­i anlıyorsun­uz. Turistler 41’inci katta kuleleri birbirine bağlayan Skybridge’e yönelirken yerel halk, teknoloji harikası Suria alışveriş merkezinde yorgunlukt­an bayılana kadar alışveriş yapmakla meşgul. Bu AVM’de aralarında halkın sevgilisi, ünlü ayakkabı tasarımcıs­ı Jimmy Choo’nun da bulunduğu, dünyanın dört bir yanından akla gelebilece­k bütün özel tasarım butikler yer alıyor. Çevredeki gökdelenle­rde akşam yemeği yiyebilece­ğim güzel bir yer bulmak için gün batımından önce çıkıyorum. Bitişiktek­i Üçüncü Petronas Kulesi’nin 57’nci katında Nobu’nun imzası sayılan suşisi ve Marini’nin şatafatlı İtalyan mutfağı; Norman Foster’ın şık Troika Binası’nda Fuego’nun müthiş Güney Amerika yemekleri veya Trader’s Hotel’in çatısında, mükemmel gün batımını izleyebile­ceğiniz seçenekler var. Ancak ben sessiz sakin bir yer arıyorum; bu yüzden de herkesin boy göstermek için can attığı Open House’ta yer ayırtıyoru­m. Restoranın yetenekli şefi Houzaidi şöyle diyor: “Başka hiçbir restoranda olmayan eşsiz bir Malezya mutfağı menüsü hazırlamak için ülkenin dört bir yanını gezdim. Menüde keskin durian meyvesinde­n yapılan tempoyak sosuyla pişirilmiş nehir balığı, marine edilmiş çiğ karidesler­le yapılan baharatlı umai, yabani eğrelti otuyla sunulan tütsülenmi­ş ördek ve ormandan toplanan mantarlar bulunuyor.” Gerçekten inanılmaz bir keşifti.

Ertesi sabah nemin daha az olduğu erken saatlerde keşfe çıkıyorum. Ancak KL klasik bir şehir turundan çok daha fazlasını istiyor. Batu Mağaraları ve Kuş Parkı klasik şehir turunda yer almayan ve

sıcağa meydan okumaya değen iki istisna. Asya’daki en önemli Hindu tapınaklar­ından biri olan 400 milyon yıllık Batu Mağarası’nın bulunduğu yerde, yeryüzüne çıkmış devasa kireç taşı kayanın dışında Hint tanrısı Lord Murugan’ın 42 metre yüksekliği­ndeki göz alıcı altın heykeli nöbet tutuyor. Kutsal mağaraya 272 basamaklı yorucu bir merdivende­n çıkılarak ulaşılıyor ama açıkçası aşağıda dökümlü beyaz elbiseleri­yle rahiplerin ve saçları belli ki yeni kazınmış dindarları­n henüz yıkanmış muz yaprakları­nda küçük porsiyonla­rda tören havasıyla sunulan bir düzine farklı körili vejetaryen yemeği tadışını izlemek buna değer. Aracın içini hayli soğutan klima sayesinde canlandıkt­an sonra şoför beni bunaltıcı bir ormanın içinde bırakıyor. Şehir merkezinde­ki sekiz hektarlık bu gür tropik orman, dünyanın en büyük serbest uçuşlu kuş parkı aynı zamanda. Ormanın yürüyüş yollarında tırmanırke­n, kuş gözlemcisi olmasanız bile, mor tüylü tavus kuşundan gökkuşağın­ın tüm renklerini taşıyan papağanlar­a, flamingola­ra, baykuşlara ve Borneo’ya özgü boynuzgaga kuşuna kadar 3 bin egzotik kuş bu parkta sizi kendine hayran bırakıyor.

Kuala Lumpur’da saklı tek tuhaflık Kuş Parkı değil elbette. Ahşap ayaklı gösterişli evlerden oluşan ve yüksek binalarla çevrilmiş olmasına rağmen devlet tarafından mucizevi bir şekilde bir asrı aşkın zamandır korunan geleneksel bir Malezya köyü olan Kampung Baru’ya girdiğimde gözlerime inanamıyor­um. Cami ve medreseler arasında mango ağaçlarını­n, kokulu Hint mabet ağaçlarını­n, Hindistan cevizi korularını­n yanından geçiyorum ve birden kendimi parlak renkli baharatlar, tropik

meyveler, ender rastlanan şifalı bitkiler ve canlı balıklarla dolu kalabalık Chow Kit kapalı çarşısında buluyorum. Burası, yemek düşkünleri­nin mutlaka görmesi gereken bir yer. Çok sayıda gürültülü büfeden yükselen lezzetli kokuların cazibesine kapılıp Noorizan Gerak 21’in ortak masalarınd­an birine oturuyorum. Öğle arasına çıkmış bir bankacı olan dost canlısı İsmail ile paylaşıyor­um masamı. Beni 40’tan fazla yemeğin sunulduğu devasa büfeye götürüyor. Tabağımı yavaş pişmiş biftek, ançüez ve sambal sosuyla hazırlanan bol körili daging sambal; sarı renkte hafif bir vejetaryen köri yemeği olan jak meyveli masak lemak ve acı Hindistan cevizi soslu gevrek sığır işkembesi babat kerabu ile tepeleme dolduruyor­um. Kasabanın öbür tarafında ise bambaşka bir dünya var. Çin mahallesin­in sokakların­ın, ara sokakların­ın ve avlularını­n oluşturduğ­u büyüleyici labirentin kendi Rönesans’ını yaşadığını keşfediyor­um. Jalan Sultan’da ev olarak da kullanılan bir dizi dükkân Tian Jing butik oteline dönüştürül­müş. Çinli bir kahve dükkânı flat white kahve ve ananaslı smoothie sunan Mingle adında bir hipster mekânına dönüşmüş. 1940’lardan kalma saygın Rex Sineması bile zanaatkârl­ar, sanatçılar, müzisyenle­r ve aktörler için bohem bir

merkez olarak yeniden doğuyor ve yeni bir hayat buluyor.

KL’nin yerlileri turistik yerleri gezmek yerine enerjileri­ni en sevdikleri etkinlikle­r olan yemek ve alışverişe saklıyor. Singapur ve Hong Kong'un daha meşhur ve uygun alışveriş başkentler­i olduğu sanılıyor ama kalite, seçenek ve fiyat konusunda KL rakipsiz aslında. Alışverişt­e şehrin “Altın Üçgen”i Bukit Bintang. Bukit Bintang, Asya’nın en büyük ve en lüks iki alışveriş merkezi olan Star Hill ile Pavilion’un tam karşısında. Burada ayrıca KL’nin eşsiz sokak yemeklerin­i de keşfedebil­iyorsunuz. Kalabalık Jalan Ahor boyunca 100’ü aşkın yemek standı, muz yaprağında ızgara iğneli vatoz balığı, buharda pişmiş acılı yengeç, limonlu tavuk, körili balık kafası ve kızgın kömürde pişen satay şişleri enfes kokularıyl­a akşam yemeği için gelenleri cezbediyor. Acıkan binlerce yemek düşkünü akşamdan başlayarak sabahın dördüne kadar buraya geliyor her gün. Ancak ben, ABD’li ünlü caz piyanisti Kirk Lightsey’in afişlerini görerek haberdar olduğum konserine gitmek için erkenden çıkıyorum. Konser, New York ya da Tokyo’daki caz kulüplerin­i andıran havalı, çağdaş bir caz kulübü olan No Black Tie’da. Lightsey, Bebop klasikleri­yle kalabalığı canlandırı­yor. Konserden sonra bana şunları söylüyor: “Burada çalmaya bayılıyoru­m. KL hem seyircinin coşkusu hem de sahnede bana katılan yerel müzisyenle­rin kalitesiyl­e beni her zaman şaşırtıyor.” Gerçekten de bu şehir insanı her zaman şaşırtmayı başarıyor. Türk Hava Yolları 9 Haziran 2020 itibariyle İstanbul Kuala Lumpur uçuşlarını artırarak haftada 11 sefer düzenleyec­ek.

 ??  ??
 ??  ?? 1-XIX. yüzyılda yönet#m#n kullandığı Sultan Abdul Samad B#nası'ndan yükselen Fas tarzı kule ve modern Kuala Lumpur Kules##le cam ve metal gökdelenle­r tezat b#r manzara oluşturuyo­r.
A contrast!ng skyl!ne of the 19th-century Moor!sh tower atop the Sultan Abdul Samad Bu!ld!ng, once the governemen­t off!ces, alongs!de the modern Kuala Lumpur Tower and glass and metal skyscraper­s.
1-XIX. yüzyılda yönet#m#n kullandığı Sultan Abdul Samad B#nası'ndan yükselen Fas tarzı kule ve modern Kuala Lumpur Kules##le cam ve metal gökdelenle­r tezat b#r manzara oluşturuyo­r. A contrast!ng skyl!ne of the 19th-century Moor!sh tower atop the Sultan Abdul Samad Bu!ld!ng, once the governemen­t off!ces, alongs!de the modern Kuala Lumpur Tower and glass and metal skyscraper­s.
 ??  ?? 2-Trop#k Kuş Parkı'nı keşfederke­n sallanan asma köprüden geçmen#z gerek#yor.
2
Explor!ng the trop!cal B!rd Park !ncludes a walk across the r!ckety jungle br!dge.
2-Trop#k Kuş Parkı'nı keşfederke­n sallanan asma köprüden geçmen#z gerek#yor. 2 Explor!ng the trop!cal B!rd Park !ncludes a walk across the r!ckety jungle br!dge.
 ??  ?? 1-Açıldıklar­ında resmî olarak dünyanın en uzun b#naları olan Petronas Kuleler#o zamandan bu yana Kuala Lumpur'un s#mges#.
The Petronas Towers !s the symbol of Kuala Lumpur s!nce the day they were off!c!ally opened as the then tallest bu!ld!ng !n world.
1-Açıldıklar­ında resmî olarak dünyanın en uzun b#naları olan Petronas Kuleler#o zamandan bu yana Kuala Lumpur'un s#mges#. The Petronas Towers !s the symbol of Kuala Lumpur s!nce the day they were off!c!ally opened as the then tallest bu!ld!ng !n world.
 ??  ?? 2-Baharatlı H#nd#stan cev#z#sütü ve hoş kokularıyl­a b#r kâse k#şn#şl# laksa çorbası.
A del!c!ous bowl of laksa soup, w!th sp!cy coconut m!lk, and fragrant cor!ander.
2
2-Baharatlı H#nd#stan cev#z#sütü ve hoş kokularıyl­a b#r kâse k#şn#şl# laksa çorbası. A del!c!ous bowl of laksa soup, w!th sp!cy coconut m!lk, and fragrant cor!ander. 2
 ??  ?? 2
2-Şeh#r merkez#nde havadan geçen tek raylı tren Kuala Lumpur'u kuş bakışı görmen#z#sağlıyor.
Cr!sscross!ng the c!ty center !s an eff!c!ent aer!al monora!l that g!ves a great b!rd’s-eye v!ews over Kuala Lumpur
2 2-Şeh#r merkez#nde havadan geçen tek raylı tren Kuala Lumpur'u kuş bakışı görmen#z#sağlıyor. Cr!sscross!ng the c!ty center !s an eff!c!ent aer!al monora!l that g!ves a great b!rd’s-eye v!ews over Kuala Lumpur
 ??  ?? 1- Ç#n mahalles#n#n sokakların­da korkutucu ejderhalar­ı, altın heykeller#ve yanan tütsüler#yle şatafatlı Ç#n tapınaklar­ı g#zl#.
Ornate Ch!nese temples, marked fearsome-look!ng dragons, golden statues, and smok!ng !ncense are h!dden !n the streets of Ch!natown.
1
1- Ç#n mahalles#n#n sokakların­da korkutucu ejderhalar­ı, altın heykeller#ve yanan tütsüler#yle şatafatlı Ç#n tapınaklar­ı g#zl#. Ornate Ch!nese temples, marked fearsome-look!ng dragons, golden statues, and smok!ng !ncense are h!dden !n the streets of Ch!natown. 1
 ??  ?? Malezya'nın en esk# cam#ler#nden olan şatafatlı Masj#d Jamek, 1908 yılında Gombak ve Klang neh#rler#n#n b#rleşt#ğ#bölgede #nşa ed#lm#ş.
One of Malays!a’s oldest mosques, the ornate Masj!d Jamek was bu!lt !n 1908 at the confluence of the Gombak and
Klang R!vers.
Malezya'nın en esk# cam#ler#nden olan şatafatlı Masj#d Jamek, 1908 yılında Gombak ve Klang neh#rler#n#n b#rleşt#ğ#bölgede #nşa ed#lm#ş. One of Malays!a’s oldest mosques, the ornate Masj!d Jamek was bu!lt !n 1908 at the confluence of the Gombak and Klang R!vers.
 ??  ?? Gündüz kalabalık b#r pazar olan ve gece seyyar yemek satıcıları­yla dolan Petal#ng Sokağı Kuala Lumpur'un Ç#n mahalles#n#n kalb#.
By day a seeth!ng market, at n!ght packed w!th street food stalls, Petal!ng Street !s the beat!ng heart of KL’s Ch!natown.
Gündüz kalabalık b#r pazar olan ve gece seyyar yemek satıcıları­yla dolan Petal#ng Sokağı Kuala Lumpur'un Ç#n mahalles#n#n kalb#. By day a seeth!ng market, at n!ght packed w!th street food stalls, Petal!ng Street !s the beat!ng heart of KL’s Ch!natown.
 ??  ?? Z#yaretç#ler#n alışver#ş yapmaktan hoşlandığı Pav#l#on Alışver#ş Merkez#modaevler#n#n şık mağazaları­na, restoranla­ra ve kafelere ev sah#pl#ğ# yapıyor.
The des!gner Pav!l!on Shopp!ng Mall !s packed w!th ch!c fash!on bout!ques, restaurant­s, and cafés where v!s!tors enjoy shopp!ng.
Z#yaretç#ler#n alışver#ş yapmaktan hoşlandığı Pav#l#on Alışver#ş Merkez#modaevler#n#n şık mağazaları­na, restoranla­ra ve kafelere ev sah#pl#ğ# yapıyor. The des!gner Pav!l!on Shopp!ng Mall !s packed w!th ch!c fash!on bout!ques, restaurant­s, and cafés where v!s!tors enjoy shopp!ng.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye