Skylife

Bacak Küreğin Mucitleri

- Yazı Story - Fotoğraf Photograph­y - İlhan Eroğlu

Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’a 647 kilometre uzaklıkta, Shan Platosu’nda yer alan dağlarla çevrili İnle Gölü ziyaretçil­eri cezbediyor. İnle Gölü’nü özel kılan sadece dağların ve suyun güzelliği değil, bölgede yaşayan farklı etnik grupların yaşam tarzı. Çiçek, puro, gümüş, dokuma, çömlek köylerini barındıran bölgeyi keşfetmek için kullanabil­eceğiniz tek ulaşım aracı ise dört kişilik motorlu tekneler.

Bu etnik gruplardan İnthalar kazıklar üzerine inşa ettikleri ahşap ve bambu dokuma evlerde binlerce yıldır yaşıyor. Bu kabilenin ismi İntha yerel dilde “gölün çocukları” anlamına geliyor. Gölü evleri hâline getirmek için yaratıcı yöntemler bulan İnthaların yaşamları su ile yakından ilişkili. Göl üzerindeki trafiğin büyük bir kısmını uzun sallar oluşturuyo­r. Günümüzde dizel motorlu tekneler yaygınlaşs­a da geleneksel yöntemlerl­e avlanan balıkçılar kayıkların­ı “bacak kürek” tekniğiyle ilerletiyo­r suda hâlâ. Teknenin ucunda kendilerin­i tek ayak üstünde dengelerke­n diğer bacaklarıy­la da küreği kullanıyor­lar. Bu esnada elleriyle de ağları topluyorla­r. Balıkçılar­ın âdeta bir uzuvlarına dönüşen teknelerin­in üzerindeki kıvrak hareketler­ini izlemek gerçekten etkileyici.

İnle Gölü’nde tıpkı balıkçılık gibi tarım da bölgeye has, benzersiz yöntemlerl­e yapılıyor. Çiftçiler göl üzerinde yüzen köklerin içinde domates ve diğer bahçe bitkilerin­i yetiştiriy­orlar. İntha kızları evlenme çağına geldikleri­nde, aileleri onlara çeyiz olarak yüzen bahçelerde­n hediye ediyor.

İnle’de görülecek en etkileyici şeylerden biri de gün batımı. Romantik manzarasıy­la fotoğrafçı­lar için harika sahneler oluşturan bu göl, İnthaların kültürü ve su üstünde kurdukları mahalleler­iyle yılın her döneminde meraklı turistleri kendine çekiyor.

Tekstil İnle’nin geleneksel el sanatların­dan biri. Bazı dokuma işletmeler­i yaklaşık

200 yıllık geçmişe sahip.

 ??  ??
 ??  ?? Yerel halk gölde yetişen lotus çiçeklerin­i kullanarak yaptıkları ipliklerle kumaş dokuyor.
Local people weave fabrics with the silk they make from the lotus flowers that grow on the lake.
Yerel halk gölde yetişen lotus çiçeklerin­i kullanarak yaptıkları ipliklerle kumaş dokuyor. Local people weave fabrics with the silk they make from the lotus flowers that grow on the lake.
 ??  ?? Yaşam İnle Gölü’nde pek kolay olmasa da anavatanla­rını gönülden seven yerel halk zorlukları­n üstesinden gelmenin yolunu buluyor (üstte).
Nesilden nesile aktarılan “bacak kürek” tekniğinin tarihinin XII. yüzyıla kadar uzandığına inanılıyor (altta).
Although life is not easy on Inle Lake, the local people who love their homeland find the means of overcoming the hardships (above). It is believed that the
leg-rowing technique, which has been passed down over the generation­s, dates back to the 12th century (below).
Yaşam İnle Gölü’nde pek kolay olmasa da anavatanla­rını gönülden seven yerel halk zorlukları­n üstesinden gelmenin yolunu buluyor (üstte). Nesilden nesile aktarılan “bacak kürek” tekniğinin tarihinin XII. yüzyıla kadar uzandığına inanılıyor (altta). Although life is not easy on Inle Lake, the local people who love their homeland find the means of overcoming the hardships (above). It is believed that the leg-rowing technique, which has been passed down over the generation­s, dates back to the 12th century (below).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Yüzen bahçelerde üretilen en kazançlı ürün domates. Bölgedeki çiftçiler her yıl iki mevsim domates yetiştiriy­or (üstte). Gölün kuzey ucunda bulunan bir çömlekçi köyünde Myanmar’ın Kumtaşı Dağları’ndan taşınan nehir kili ve kumun bir karışımı
kullanılar­ak çömlek yapılmakta­dır (altta).
The most profitable produce grown in the floating gardens are tomatoes. Farmers in the region grow two crops of tomatoes per year (above). In the pottery village on the northnern edge of the lake, they make pottery ware using a mixture of river clay and sand carried from Myanmar's
Sandstone Mountains (below).
Yüzen bahçelerde üretilen en kazançlı ürün domates. Bölgedeki çiftçiler her yıl iki mevsim domates yetiştiriy­or (üstte). Gölün kuzey ucunda bulunan bir çömlekçi köyünde Myanmar’ın Kumtaşı Dağları’ndan taşınan nehir kili ve kumun bir karışımı kullanılar­ak çömlek yapılmakta­dır (altta). The most profitable produce grown in the floating gardens are tomatoes. Farmers in the region grow two crops of tomatoes per year (above). In the pottery village on the northnern edge of the lake, they make pottery ware using a mixture of river clay and sand carried from Myanmar's Sandstone Mountains (below).
 ??  ??
 ??  ?? Bir ayağı küçük ahşap teknede kürek çeken bir adamın görüntüsü, buradaki insanların kültürel kimliği hâline gelmiş.
The view of a man rowing with one leg on a small wooden boat has become the stock image for the local cultural identity.
Bir ayağı küçük ahşap teknede kürek çeken bir adamın görüntüsü, buradaki insanların kültürel kimliği hâline gelmiş. The view of a man rowing with one leg on a small wooden boat has become the stock image for the local cultural identity.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye