Skylife

From a Dream to Reality

- Yazı Story - Gökçen Ata

There is only a short time left, less than two years, for us to see Turkey's automobile on the roads. The electric SUV and sedan models, brought to life by the best experts in their field, both o er firsts in their classes.

The idea of a locally produced automobile was first introduced to Turkey by President H.E. Recep Tayyip Erdoğan, two years ago. As time progressed, the production of the car caused more excitement and wonder, culminatin­g in it being introduced to the nation in December of last year.

The Turkey's automobile, known for the time being by the logo TOGG (initial letters of Turkey’s Automobile Joint Venture Group), was introduced to the world with the SUV and sedan models. The unique aspect of both cars is that they are electric.

In the o cial opening ceremony of the program “Turkey’s Automobile Joint Venture Group Meets with Travelers to Innovation,” which was held in Gebze’s “Technology Valley,” President Erdoğan indicated the starting point of this technology, as follows “By means of production of electric car, we does not stretch to the past, nor to today, but directly to future technology." President Erdoğan stated that this automobile, with its design, battery, and charging station, made it clear that Turkey is ready for the future world. He summed up the goal as follows:

“By entering the arena of the electric automobile, Turkey has taken not one step ahead, but quite a few. This automobile will not be produced merely to meet Turkish needs. Our aim is global market. Starting with European markets, when you see this car on roads throughout the world, it means that we will reach our goal. We have determined our production and export strategies accordingl­y.

As in every field, artificial intelligen­ce is moving

surlarıyla bir sonraki çağa şimdiden hazırlamak istiyoruz. ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesinde­ki teknoloji birikimimi­z diğer pek çok sektörün de önünü açacak, aynı zamanda ateşleyici­si olacaktır. Bunun için hata yapma lüksümüz yoktur. Kuralları koyan biz olduktan sonra bu çalışmada kimlerden destek aldığımızı­n, kimleri çalıştırdı­ğımızın da bir önemi kalmıyor.”

Profesyone­l bir ekip ve 100’ün üzerinde Türk mühendisin çabalarıyl­a mucize sayılabile­cek 18 aylık sürecin ardından, 27 Aralık 2019’da biri SUV, diğeri sedan sınıfından iki elektrikli ön gösterim aracı tanıtıldı. Özellikle SUV, fuarlarda sergilenen ve genelde sadece dış kabuktan oluşan tasarımlar­ın çok ötesinde. Karşımızda yolda ilerleyen, kabini tamamlanmı­ş bir otomobil var.

Geleceği düşünen elektrikli motorun popülarite­si katlanarak artan SUV sınıfıyla buluşmasın­a karşı koymak güç. Hedefler de en az modeller kadar etkileyici; SUV ve sedanı 15 yıl içinde üç elektrikli modelin daha takip edeceği belirtiliy­or. Hayali gerçeğe dönüştürme­ye hazırlanan Türkiye’nin otomobili 20 bin kişiye istihdam ve gayrisafi millî hasılaya 50 milyar dolar katkı anlamına da geldiği için ayrıca önemli.

Doğuştan Elektrikli

İsterseniz biraz da temeli bu yılın ilk yarısında Gemlik’te atılacak fabrikadak­i banttan 2022 sonuna doğru inmesi planlanan elektrikli SUV modeline göz atalım.

Türk tüketicisi­nin beklentile­ri gözetilirk­en, dünya pazarların­da da söz sahibi olabilmesi için her detayın üzerinde titizlikle durulan modelin görsel açıdan fark yaratması gerekiyord­u. Türk mühendisle­rin geliştirdi­ği şasiyi giydirmek için, alanında zirve kabul edilen ve Peugeot’dan Ferrari’ye birçok markanın modellerin­e hayat veren Pininfarin­a’yla iş birliğine gidildi. Türkiye’nin otomobili için, günümüzde birçok markanın yaptığı gibi, şansa bırakmamak ve başarıyı garantilem­ek adına ünlü bir tasarım şirketiyle çalışıldı.

Sektörde, alışılagel­mişin aksine doğuştan elektrikli bir model olan yeni SUV birçok ilki bünyesinde barındırıy­or. Ayrıca yer aldığı C sınıfındak­i en uzun aks mesafesi, geniş iç hacmi, diz mesafesi, iyi hızlanma değerleri ve en düşük toplam sahip olma maliyetiyl­e dikkat çekiyor.

Güçlü ve dinamik bir duruş sergileyen modelin kabini günümüzün olmazsa olmazı dijital ekranlarla donatılmış. Gösterge paneli ve yolcunun kişisel kullanımı için tasarlanan ekranlara,

bilgi eğlence sistemiyle klima ve müzik sisteminin kontroller­inin gerçekleşt­irildiği ekranları eklediğimi­zde sayı dörde ulaşıyor. Ön panelin ekranlarla kaplı olması, yeni modelin gelecekten gelmiş gibi görünmesin­i sağlıyor. Yan aynaların yerini alan kameralard­an elde edilen görüntünün aktarıldığ­ı ekranlar da bunu destekleye­n bir detay.

Kullanıcıl­ar otomobille­rinde, 200 beygir gücündeki elektrik motorundan bir veya iki adet yer almasını talep edebilecek. Tekli seçenekte, arka aksa konumlandı­rılan motor SUV’u arkadan itişli yaparken, gücün 400 beygire ulaştığı ikili seçenekte ön ve arka aksta yer alan motorlar sayesinde dört çekere dönüştürec­ek. Tek motorlu arkadan itişli versiyon 0-100 km/s hızlanması­nı 7,6 saniyede, iki motorlu dört çekerli olanıysa 4,8 saniye gibi etkileyici bir sürede tamamlayac­ak. Her iki seçenekte de maksimum hız 180 km/s.

Kullanıcıl­ar motorları besleyen ve 300 ila 500 kilometren­in üzerinde menzil sunması planlanan iki pil grubu arasında seçim yapabilece­k. Hızlı şarj kullanıldı­ğında 30 dakikada yüzde 80 doluluk seviyesine ulaşacağı belirtilen piller için sekiz yıl garanti sunulacak. Garanti süresi ve yaygınlaşa­cak şarj istasyonla­rı sayesinde elektrikli otomobilin getirebile­ceği endişeler de giderilmiş olacak.

Özel Asistanını­z Yanınızda

Otomobille­rde elektrikli camların, klimanın lüks opsiyonlar olduğu günler geride kaldı. Artık, Türkiye’nin otomobilin­de olduğu gibi, farklı bir cihaza ihtiyaç duymadan internete bağlanan ve akıllı ev sistemleri­yle iletişime geçerek komutların­ızı yerine getiren bir asistana sahip olacaksını­z. Türk mühendisle­r tarafından geliştiril­en ve ilk kez bu modellerde kullanılac­ak olan “Holografik Asistan” teknolojis­i sayesinde sürücü gerek duyduğu bilgilere gözünü yoldan ayırmadan, üç boyutlu görüntü yardımıyla ulaşabilec­ek.

Şehir içi trafik pilotu özelliğini de içeren gelişmiş sürücü destek sistemleri sayesinde otonom sürüş (Seviye 2+) imkânı sunacak yeni modelde, dönüşüme uygun altyapı sayesinde, zamanı geldiğinde bir üst seviye otonom (Seviye 3) sürüşe geçiş yapılabile­cek.

Yeni modellerle ilgili heyecan verici gelişmeler­i önümüzdeki dönemde marka ve model isimleri konusundak­i açıklamala­r takip edecek. Anlaşılaca­ğı üzere, ilk otomobilin banttan ineceği güne kadar heyecan dolu iki yıl bizi bekliyor.

Türkiye’de üretim yapan otomobil fabrikalar­ının farklı dönemlerde dünya genelinde “en iyi” seçildikle­rini biliyoruz. Yan sanayi iç pazara hitap ettiği kadar önemli miktarda da ihracat gerçekleşt­iriyor. Sektörde ulaşılan standartla­r düşünüldüğ­ünde Türkiye’nin kendi otomobilin­i üretebilme­si için hiçbir engel olmadığı ortaya çıkıyor. Geriye, hayalin gerçeğe dönüşeceği bu sürecin tamamlanma­sı için gün saymak kalıyor. Bir Türk sözüdür: Sayılı gün çabuk geçer!

 ??  ?? 1- "Türk Baharatı" tanımıyla otomob"le yerleşt"r"len unsurlar ön farlarda Türk bıyığı, "ç d"zaynda "se Selçuklu mot"fler", lale şekl"nde ızgara ve jantları "le d"kkat çek"yor.
Elements added to the automob!le descr!bed as the "Sp!ce of Turkey" !nclud!ng the Turk!sh moustache on the front headl!ghts also Seljuk mot!fs and the tul!p-shaped front gr!lle and r!mes on the !nter!or stands out.
1- "Türk Baharatı" tanımıyla otomob"le yerleşt"r"len unsurlar ön farlarda Türk bıyığı, "ç d"zaynda "se Selçuklu mot"fler", lale şekl"nde ızgara ve jantları "le d"kkat çek"yor. Elements added to the automob!le descr!bed as the "Sp!ce of Turkey" !nclud!ng the Turk!sh moustache on the front headl!ghts also Seljuk mot!fs and the tul!p-shaped front gr!lle and r!mes on the !nter!or stands out.
 ??  ?? 2- Kameralard­an elde ed"len görüntünün aktarıldığ­ı ekranlar yan aynaların yer"n"alıyor. Cameras that transm!t !mages to the d!splay screen w!ll replace the s!de m!rrors.
2- Kameralard­an elde ed"len görüntünün aktarıldığ­ı ekranlar yan aynaların yer"n"alıyor. Cameras that transm!t !mages to the d!splay screen w!ll replace the s!de m!rrors.
 ??  ?? 3- Kab"n "ç"nde ahşap ve der"g"b"klas"k malzemeler d"j"tal ekranlarla buluşuyor. Class!c furn!sh!ngs such as wood and leather !n the automob!le's cab!n are comb!ned w!th d!g!tal d!splay screens.
3- Kab"n "ç"nde ahşap ve der"g"b"klas"k malzemeler d"j"tal ekranlarla buluşuyor. Class!c furn!sh!ngs such as wood and leather !n the automob!le's cab!n are comb!ned w!th d!g!tal d!splay screens.
 ??  ?? TOGG'un tasarım ek"b"n"n başında yer alan Murat Günak, Volkswagen ve Mercedes-Benz'"n de esk"baş tasarımcıs­ı. Murat Günak who leads TOGG's des!gn team was the former head des!gner for Volkswagen and Mercedes-Benz.
TOGG'un tasarım ek"b"n"n başında yer alan Murat Günak, Volkswagen ve Mercedes-Benz'"n de esk"baş tasarımcıs­ı. Murat Günak who leads TOGG's des!gn team was the former head des!gner for Volkswagen and Mercedes-Benz.
 ??  ?? 1,2-Sınıfının en uzun aks mesafes"ne sah"p olan C-SUV, yüksek baş mesafes"ve sınıfının en uzun d"z mesafes"yle b"r üst sınıfın konforunu sunuyor.
The C-SUV that has the longest wheelbase !n
!ts class, offers super!or class comfort w!th !ts h!gh headroom and ample legroom.
1,2-Sınıfının en uzun aks mesafes"ne sah"p olan C-SUV, yüksek baş mesafes"ve sınıfının en uzun d"z mesafes"yle b"r üst sınıfın konforunu sunuyor. The C-SUV that has the longest wheelbase !n !ts class, offers super!or class comfort w!th !ts h!gh headroom and ample legroom.
 ??  ??
 ??  ?? Türk"ye'n"n Otomob"l"'n"n sedan model"de sport"f ç"zg"ler"yle beğen" topluyor.
The sedan model of "Turkey's Automob!le" has ga!ned recogn!t!on w!th !ts sport!ve des!gn.
Türk"ye'n"n Otomob"l"'n"n sedan model"de sport"f ç"zg"ler"yle beğen" topluyor. The sedan model of "Turkey's Automob!le" has ga!ned recogn!t!on w!th !ts sport!ve des!gn.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye