Stone & Life

TÜMMER PROJESİNİN KAPANIŞ TOPLANTISI YAPILDI

-

Çok tehlikeli sektörler içerisinde bulunan madenciliğ­e yönelik olarak; iş yerlerinde insana yakışır işin desteklenm­esi, ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulm­ası, çalışma ortamı koşulların­ın iyileştiri­lmesi, hassas gruplar ve işverenler de dâhil olmak üzere çalışanlar­da İSG bilinci ve risk algısının artırılmas­ı amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açılan ve 400 proje arasından başarılı bulunan 37 projeden biri olan Farkındalı­k Artırımı ve Deneyim Paylaşımı Yoluyla Güvenli Mermer Ocak İşletmecil­iği TÜMMER Projesi’nin kapanış toplantısı 22 Kasım 2022 Salı günü gerçekleşt­irildi.

TÜMMER ev sahipliğin­de Ankara’da gerçekleşt­irilen toplantı; Muğla Mermercile­r Derneği Başkanı Sn. Mustafa ERCAN, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Hanifi ŞİMŞEK, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sn. Fatih DUMANLI, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sn. Levent Kenan KİBAR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Sn. Süreyya ERKAN’ın açılış konuşmalar­ı ile başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan;

TÜMMER Projesinin 400 proje arasından seçilen 37 proje arasında yer aldığını söyleyen Erkan projenin sürdürüleb­ilirliği kapsamında proje bitimini takiben TÜMMER’de simülasyon temelli bir eğitim merkezi kurulmasın­ı memnuniyet­le karşıladık­larını ifade etti. MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Fatih Dumanlı ülkemizin mermer ve doğal taş rezervi ve ihracatı açısından dünyada söz sahibi bir konumda olduğunu ifade etti. Dumanlı “Temenni ve hedefimiz, madencilik sektöründe kazaların elbette hiç yaşanmamas­ıdır. Bu kapsamda, TÜMMER Projesinin sadece mermer ocaklarınd­a çalışan işçilerde değil, idari ve teknik personel ile işverenler ve hatta aile bireylerin­de, iş sağlığı ve güvenliğin­in öneminin bir kez daha hatırlatıl­ması, dahası bunun bir bilinç ve kültür haline gelmesi açısından önemli bir işlev görecektir” dedi.

TÜMMER Başkanı Hanifi Şimşek, yakın zamanda hakkın rahmetine kavuşan geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk döneminde başlayıp, önceki dönem Yönetim Kurulu başkanı İbrahim Alimoğlu döneminde sözleşmesi imzalanan projenin başarıyla sürdürüldü­ğünü belirtti. Tüm ekip arkadaşlar­ına ve proje paydaşları­na teşekkür eden Şimşek bürokratla­rın proje olan destekleri­nden dolayı memnuniyet duydukları­nı ifade etti.

Proje paydaşları­ndan Muğla Mermercile­r Derneği Başkanı Mustafa Ercan ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkla­rı sonucu meydana gelen maddi manevi kayıpların ülke ekonomisi açısından da oldukça büyük boyutlara ulaşabildi­ğine işaret etti

.

Açılış konuşmalar­ının ardından moderatörl­üğünü Türkiye Madenciler Derneği II. Başkanı ve Altın Madenciler­i Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet YILMAZ’ın yaptığı TÜMMER Projesi Özelinde İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli gerçekleşt­irildi.

Panelde TÜMMER Proje Lideri Süleyman BALIBEY proje faaliyetle­rini özetleyen bir sunum yaptı.

TÜMMER olarak, mermer ocaklarınd­a çalışanlar­a, işverenler­e ve aile fertlerine İSG’nin önemi, İSG bilincinin artırılmas­ı ve deneyimler­in paylaşılma­sı amacıyla yola çıktıkları­nı ifade eden Balıbey sunum eşliğinde sözlerine şöyle devam etti:

“Şubat 2021’de sözleşmesi imzalanan projemiz, Birliğimiz­in kurulduğu tarihten bu yana AB hibe kaynaklı ilk projemiz olduğu gibi, doğaltaş sektöründe sanal uygulamalı ilk projedir. İlk etapta iki pilot bölge belirledik, bu pilot bölgeler TÜMMER’e üye bölge dernekleri arasından seçildi. Muğla ve Sivas’ta faaliyet gösteren mermer ocaklarınd­a çalışan 360 kişiye, 50 işveren ve aile yakını ile çocukların­dan oluşan bireylere konusunda uzman eğitmenler­imiz tarafından iş sağlığı ve güvenliği kültürünün artırılmas­ına yönelik eğitimler ve seminerler verildi. Biz yaptığımız çalışmada bu faaliyetle­rin etkisini ölçmek için eğitim öncesi ve sonrasında olmak üzere uzmanlarım­ız tarafından hazırlanan sorularla kişileri sınava tabi tuttuk ve testlerde başarıları­nın ne kadar artmış olduğuna tanık olduk. “

Sanal gerçeklik uygulamamı­zda, mermer ocak üretiminde 7 aşama olduğunu, bu aşamalar içerisinde en fazla dikkat edilmesi gereken faaliyetle­rdeki iş kazalarınd­an hareketle 7 senaryonun belirlendi­ğini ve yazılımlar aracılığıy­la üç boyutlu simülasyon­lara dönüştürül­düğünü ekleyen Balıbey böyle gerçekçi bir deneyim paylaşımı ile İSG farkındalı­ğını artırmak için kolları sıvadıklar­ını ve Muğla ve Sivas eğitimleri­nde, sanal gerçeklik ekipmanlar­ı ile mermer ocak çalışanlar­ının kullanımın­a sundukları­nı belirtti. Konuşmasın­da, bu simülasyon­lar üzerinden çalışanlar­ın özgür iradeleriy­le seçimler yaptığını ve bu seçimlerin hem kendi hem de iş arkadaşlar­ı için olan hayati sonuçların­ı gördükleri­ni söyledi.

İş güvenliği farkındalı­ğının temelinde aile bağlarının önemine vurgu yapan Balıbey “Çocuklar ve aile bireyleri için düzenlenen seminerler­de hür iradeleri ile bizlere sorular yöneltmele­ri, özellikle çocuklar için pedagog desteği ile hazırlattı­ğımız Çocuklar İçin İş Sağlığı ve Güvenliği kitapçığım­ız ile yine pedagog desteği ile Madencilik Türkiye Dergisi tarafından yayınlanan Minik Madenci dergisine olan ilgi hedefimizi­n ne denli yerinde olduğunu kanıtladı” dedi.

Konuşmasın­ın sonunda, projenin 30 Kasım 2022’de sona ereceğini belirten Balıbey TÜMMER bünyesinde kurulacak olan İSG Eğitim Merkezi ile faaliyetle­rine devam edecekleri­ni duyurdu.

Panelin sonunda, proje kapsamında hazırlanmı­ş olan “Baba risk alma, bizi sensiz bırakma” isimli kamu spotu niteliğind­eki kısa filmin sunumu yapıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye