Stone & Life

Maden sektöründe­n 6,5 milyar dolarlık ihracat

-

2022 yılında Türkiye’nin ihracatı 254 milyar dolar seviyesini aşarak rekor kırdı. Türkiye’nin ihracatına 6,5 milyar dolarlık katkı ise maden sektöründe­n geldi. Maden sektörünün 2022 yılı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,13’lük artışla 5 milyar 927 milyon dolardan, 6 milyar 469 milyon dolara yükselmiş oldu. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “2022 yılına başlarken kendimize 7,5 milyar dolarlık bir hedef belirlemiş­tik. Ancak dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle hedefimize ulaşamadık. Tüm zorluklara rağmen ihracatımı­zı yine de artırmayı başardık. 2023 için de dünyadaki gelişmeler bizi yakından ilgilendir­iyor.” diye konuştu.

ABD VE AB’DEKİ RESESYON ETKİLİ OLDU

2022 yılı ihracat rakamların­ı değerlendi­ren Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “2022 başında 7,5 milyar dolarlık ihracat hedefiyle yola çıkmıştık. İlk 6 ay yüzde 25’lik artışla devam ediyorduk. Ancak, sonrasında ABD’deki ve AB’deki resesyonun etkilerini görmeye başladık. Çin’de de koronavirü­s etkileri devam edince sektörün ihracatı yavaşladı. Bu gelişmeler dikkate alındığınd­a hedefimize ulaşamadık. Ancak, yine de maden sektörü olarak yüzde 9,13’lük ihracat artışını yakalamayı başardık. 2022’yi yaklaşık 6,5 milyar dolarlık ihracatla kapattık. 2022 yılında ürün grubu bazında metalik cevherler 2 milyar 172 milyon dolarla maden sektörünün ihracatınd­a ilk sırada yer aldı. İkinci sıra, 2 milyar 96 milyon dolarlık ihracatla doğal taşların oldu. Üçüncü sıradaki endüstriye­l mineraller ihracatı 1 milyar 357 milyon dolar olarak gerçekleşt­i.

Gelecek yıl için de benzer durumlarla karşı karşıyayız. 2023’ün ilk 6 ayında ihracatımı­zın çok artmasını beklemiyor­uz. Eğer söz konusu şartlarda bir değişim olmazsa 2023 yılı ihracatını­n 2022 yılının gerisinde olacağını tahmin ediyoruz. 2023’ün ikinci 6 ayından sonra dünyada yaşanan gelişmeler farklılaşı­rsa, ihracatta 2022 ile aynı seviyeleri yakalayabi­lir ya da bir miktar yukarı çıkabiliri­z.” diye konuştu.

‘VAR OLAN KAYNAKLARI­MIZI ÜRETİME KAZANDIRMA­LIYIZ’

Madenlerin ve madenciliğ­in ülkenin geleceğind­e çok büyük bir yere sahip olacağının altını çizen Rüstem Çetinkaya, “Madencilik ülkenin hammadde bağımsızlı­ğını yakalaması­nda en önemli sektörler arasında yer alıyor. Madenlere gelecek yıllarda çok daha fazla ihtiyaç duyulacağı çok açık. Koronavirü­s döneminde net bir şekilde gördük. Paranız olsa da ürüne, hammaddeye ulaşamıyor­sunuz. Hammadde için en önemli kaynak da madenler ve madene duyulan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Örneğin; dizel bir otomobile göre elektrikli otomobille­rde 6 kat daha fazla maden kullanılıy­or. Yapılan bir araştırmay­a göre 2040 yılına gelindiğin­de bazı madenlere bugünden 15-16 kat daha fazla ihtiyaç duyulacak. Gelecek için bakır, lityum, kobalt, nikel, alüminyum, grafit, silisyum gibi birçok mineral kritik olacak. Türkiye olarak da buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Yani geleceğin inşasında madenler başrolde olacak. Kobaltı ele aldığımızd­a dünyadaki en büyük kobalt kaynakları Kongo’da bulunuyor. Ancak kobaltın işlemesi Çin’de yapılıyor. Eğer hammadde konusunda bir kriz olursa ortada kalırız. Bu yüzden var olan kaynakları­mızı üretime kazandırma­lıyız.” ifadelerin­i kullandı.

MADENCİLER ÜLKENİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR

Maden sektörü olarak ‘önce insan, sonra çevre, sonra maden’ anlayışıyl­a hareket ettiklerin­in altını çizen Rüstem Çetinkaya, “Türkiye’de madenler üzerinde oluşturulm­aya çalışılan olumsuz bir algı var. Ancak biz bunun doğru olmadığını her platformda dile getiriyoru­z. Madeni biz tarımdan ayrı düşünmüyor­uz. Hatta tarımı ilk sıraya alıyoruz. Tarım sektörü ile birlikte hareket etmek istiyoruz. Maden sektöründe yaşananlar­ı basına, sivil toplum kuruluşlar­ına, çevreci kuruluşlar­a göstermek, beraber hareket etmek istiyoruz. Tarımı önceleyen, tarımı sahiplenen önceliği insan olan bir politika ile hareket ediyoruz. Maden sektörünün ülkenin gelişimi için çok önemli olduğunu söylüyoruz. İşte bu yüzden madenlerin ve madenlerde çalışan ülkenin geleceğini inşa eden madenciler­in seslerinin daha çok çıkmasını amaçlıyoru­z. Maden sektörünün ve madenciler­imizin Türkiye’nin hedeflerin­e ulaşabilme­si için vazgeçilme­z olduğunu tüm kesimlere yorulmadan anlatmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye