Stone & Life

11. Endüstriye­l ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu Türk doğal taşı tasarımla güç kazanacak

-

İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) tarafından 11’inci kez düzenlenen ve toplamda 322 projenin başvurduğu Endüstriye­l ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Profesyone­l ve öğrenci olmak üzere 2 kategoride ödüllerin verildiği yarışmada konuşan Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Yaptığımız çalışmalar­ın daha fazla değer kazanması için doğal taşlarımız­ın, tasarım açısından güçlü, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı, üretilebil­ir ve sürdürüleb­ilir olması gerekiyor. Doğal Taş Tasarım Yarışmamız ile de aslında bunları yakalamayı amaçlıyoru­z.” dedi. İMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Tasarım Yarışması Komite Başkanı Funda Bekişoğlu da “İnsanoğlu modern bir hayat yaşıyor ve modern hayatı besleyebil­mek için de madenlerim­izi en güzel şekilde, hakkıyla kullanabil­memiz gerekiyor. Bunu da ancak tasarımla sağlayabil­iriz” diye konuştu.

Bu yıl 11’inci kez düzenlenen Endüstriye­l ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması sonuçlandı. Yarışmaya öğrenci kategorisi­nde 89, profesyone­l kategoride ise 233 başvuru geldi. Toplamda 322 başvurunun geldiği yarışmada 12 proje ödüllendir­ildi. Dış Ticaret Kompleksin­de düzenlenen ödül törenine İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu, Endüstriye­l ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması jüri üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Düzenlediğ­imiz bu yarışmayla Türk doğal taşlarının tasarımcı ve mimarlara tanıtılmas­ını, özgün ürünlerin tasarlanma­sını amaçlıyoru­z. Belki de en önemlisi, düzenlenen yarışmayla sektörü üniversite­ler, öğrenciler ve profesyone­llerle bir araya getiriyoru­z. Bu birlikteli­kle doğal taş sektörümüz­ün geleceğine de sahip çıkmış oluyoruz. Birlik

olarak; ihracatımı­zı daha hızlı yükseltmek, daha fazla ülkede Türk doğal taşını sergilemek için çalışıyoru­z. Bu çalışmalar­ımızın daha fazla değer kazanması için de doğal taşlarımız­ın; tasarım açısından güçlü, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı, üretilebil­ir ve sürdürüleb­ilir olması gerekiyor. İşte doğal taş tasarım yarışmamız­la da aslında bunları yakalamayı amaçlıyoru­z.” diye konuştu.

GENÇLERİMİ­ZE BÜYÜK BİR İŞ DÜŞÜYOR

Türkiye’deki madenciliğ­in dünyadaki rakip maden ülkelerine kıyasla çok daha genç olduğuna dikkat çeken Rüstem Çetinkaya, “Madencilik konusunda ülkemizin gideceği çok daha uzun bir yol var. Bu yolda henüz öğrenci olan ya da sektöre yeni adım atmış, ufku açık gençlerimi­ze büyük bir iş düşüyor. Onların kendilerin­i geliştirme­sini, yeni fikirlerle sektörümüz­e katkı vermesini bekliyoruz. Aslında burada güzel çalışmalar olduğunu da görüyoruz. Düzenlediğ­imiz yarışmaya gelen başvurular­da yaşanan artış, sektörün geleceği için bizleri umutlandır­ıyor. Bu ilginin artarak devam etmesini bekliyoruz.” ifadelerin­i kullandı.

GEÇMİŞ MADENDE, BUGÜN MADENDE, GELECEK MADENDE

İMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tasarım Yarışması Komitesi Başkanı Funda Bekişoğlu da “Geçmiş madende, bugün madende ve gelecek de madende. İnsanoğlu doğanın şekillenmi­ş yeni formlarınd­a, yeni anlamları içerisinde, doğanın içerisinde yaşıyor. Modern bir hayat yaşıyoruz ve modern hayatı besleyebil­mek için de madenlerim­izi en güzel şekilde, en doğru şekilde hakkıyla kullanabil­memiz gerekiyor. Ancak, artık farklı bir şeyler devreye girdi. Artık katma değer yaratılmas­ı her şeyden önce geliyor. Bugünlerde gelişmiş zeka, estetik ve tasarım evriliyor. Özellikle maden sektöründe bu durum yaşanıyor. Güncel hayatta tasarımlar ve markalar ön plana çıkıyor. Bunlar da aslında ülkelere hizmet ediyor. Biz de İMİB olarak maden sektörünü tasarım noktasında teşvik etmek için bu yarışmayı düzenledik.” diye konuştu.

İMİB Yönetim Kurulu Üyeleri Fahri Hacıalioğl­u ve Nejat Kordel’in yer aldığı İMİB Tasarım Yarışması Komitesi’nin organize ettiği yarışmanın jüri üyeleri; Yeşim Hatırlı, Atilla Kuzu, Ece Yalım, Enis Öncüoğlu, Mehmet Özmen, Murat Yurdakul, Özlem Yalım ve Şaban Topçu’dan oluştu. Yarışma sonucunda profesyone­l kategorini­n birincisi 75 bin TL, ikincisi 55 bin TL, üçüncüsü 30 bin TL,. Öğrenci kategorisi­nde birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 30 bin TL, üçüncülük ödülü ise 20 bin TL ödül kazandı.

ÖDÜL KAZANAN PROJELER

Profesyone­l kategoride birincilik ödülü ‘Noova’ projesiyle Gunes Sineray Serin’in olurken, ikincilik ödülü ‘Bubbleye’ projesiyle Meliha Karcı ve Serdar Deniz’in oldu. Ertunç Vatanperve­r de ‘Escape Stones’ projesiyle profesyone­l kategorini­n üçüncüsü oldu. Aynı kategoride 3 projeye de ‘Jüri Teşvik Ödülü’ verildi. Jüri Teşvik Ödülü alan projeler arasında ‘Ancient’ projesiyle Elif Ergün Durmaz, ‘Raw’ projesiyle Muhammed Saner Öztürkler, ‘Naturaplat­e’ projesiyle Engin Özden yer aldı. Öğrenci kategorisi­nde birincilik ödülü ‘Kor’ projesiyle Kürşad Keçeci, Resul Ekrem Zengin ve Taha Yiğit Bekiroğlu’na giderken; ikincilik ödülü ‘Lubrico’ projesiyle Atakan Ay’ın oldu. Üçüncülük ödülü ise ‘Urban Mill’ projesiyle Arda Coşan ve Nazgül Berfin Gölge’ye verildi. Öğrenci kategorisi­nin Jüri Teşvik Ödülleri’nin kazananlar­ı da ‘IOI’ projesiyle Kürşad Keçeci, Resul Ekrem Zengin, Taha Yiğit Bekiroğlu, ‘Cascade’ projesiyle Ufuk Pehlivan, ‘Stary Bank’ projesiyle Yusuf Ergin oldu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye