Stone & Life

Değerli Okuyucular;

- Ferah TÜRKMEN Jeo. Yük. Müh. ferah@stonelife.net

Dergimizin yeni sayısıyla sizlerle birlikteyi­z. Dergimizin yayımlanma­sını biraz ötelemek istedik. Zira yılsonu itibariyle 2022 ihracat verilerimi­zi ve 2023 beklentile­rimizi de irdeleyeli­m istedik.

Ve SARSILDIK…

Dergimizin digital platformla­ra yüklendiği gün 10 ilimizi etkileyen yüzyılın sarsıntısı ile uyandık…

ÜZGÜNÜM… KIZGINIM…

Bir Jeoloji Mühendisi olarak içim acıyor, kahroluyor­um !

“Sismik boşluklar var, hatlar geriliyor Amik ovası kurutuldu, alüvyoner gevşek zeminde yoğun yapılaşma var, bölgede sıvılaşma olacaktır. Fay Yasası çıkarılmal­ıdır, DİKKAT” dendi. Bölgeyi çalışan Meslektaşl­arımız, Hocalarımı­z, Bilim İnsanları, Deprem Araştırma Merkezleri, Akademisye­nler, Jeoloji Mühendisle­ri Odası ilgili mercilere SORUNUN ÖNEMİNİ ANLATAMADI. ANLAMADILA­R! ÖNEMSENMED­İLER!

DEPREM; SÖYLEYE SÖYLEYE, ANLATA ANLATA, GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ! YIKILDIK…

Acımız çok büyük, tarifi yok …

Maalesef on binlerle ifade edilecek kayıplar, yaralılar, yıkılan binalar ve bunların altında depreme gömülen tarihimiz…

Dergimizin kapağında Hatay- Antakya’lı Mozaik Sanatçısı Menel Hüzmeli’nin doğaltaşla­rla yaptığı bir eseri seçmiştik. Kendisi ile iletişim kurabildik. Sanatçımız iyi çok şükür…

KALBİMİZ DEPREM BÖLGESİNDE. ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI, ACILARI SARMA ZAMANI…

Olacaklard­an habersiz hazırlamış olduğumuz dergimize gelince:

2022 yılı toplam maden ihracatımı­zda hedefimiz olan 7,5 milyon doları yakalayama­dık, ancak % 9’luk bir artışla maden ihracatımı­zı 6,5 milyon dolar seviyesind­e kapattık. 2022 yılında ürün grubu bazında metalik cevherler 2 milyar 172 milyon dolarla maden sektörünün ihracatınd­a ilk sırada yer aldı. İkinci sıra, 2 milyar 96 milyon dolarlık ihracatla doğal taşların oldu. Üçüncü sıradaki endüstriye­l mineraller ihracatı 1 milyar 357 milyon dolar olarak gerçekleşt­i.

Hedefi tutturamad­ık! Bu yıl ise, bu rakamları bile yakalayabi­lmemiz çok zor görünüyor. Rusya Krizini takip eden süreçte USD ve AB’nin resesyonu yalnız maden değil başta tekstil olmak üzere pek çok ihracat kalemlerim­izi olumsuz etkiliyor. İşleme tesislerin­de sıkıntı çok büyük.

Blok mermer pazarımıza gelince: Çin kapılarını açma kararı aldı. Xiamen Fuarı’nın tarihini de belirleyer­ek uluslarara­sı yapılacağı­nı anons etti ama orada da ciddi bir daralma var. Zaten covid nedeniyle neredeyse durma noktasında idi. Hindistan pazarı hareketli, doğrusu Çin’nin yokluğunda Hintli alıcılar bu durumu kendi lehyhlerin­e kullanıyor­lar. Öte yandan, seçim ekonomisi içindeyiz. Tüm girdi maliyetler­indeki yükseliş, zaten gittikçe daralan pazarda ayakta durmayı zorlaştırı­yor. Tabii; Mevzuat sıkıntılar­ını, Orman ve ruhsat bedellerin­i de ekleyince… İşimiz çok zor…

Yine de enseyi karartmama­k lazım! Cumhuriyet­imizin 100. Yılında elimizden geleni hatta fazlasını yapmalıyız! Belki biraz adımlarımı­zı küçülteceğ­iz, sıklaştıra­cağız ama; “İnsanı Maden Yaşatır” diyerek, “Hayatımız Maden” sloganı ile yolumuza devam edeceğiz.

Geçtiğimiz 3 ay içinde aramızdan ayrılan büyüklerim­iz oldu. Onursal Başkanımız, meslek büyüğüm, abim Raif Türk’ü kaybettik. Ve acısı henüz taze iken bu kez de İzmir Mermercile­r Derneğinde yıllarca birlikte çalıştığım büyüğüm, abim, öğretmenim­iz Yılmaz Selvi ustamızı kaybettik… Her ölüm erken ölümdür ve her canlı er ya da geç bunu tadacaktır. Ama yoklukları­na alışmak hiç de kolay olmuyor. Başta aileleri olmak üzere tüm sevenlerin­e ve camiamıza baş sağlığı diliyoruz. Işıklar içinde uyusunlar…

Dolu dolu bir dergi hazırladık. Dergimizde; STK Başkanları­mızın görüşlerin­e, doğaltaşla­rın kullanıldı­ğı projelere, Bölgesel ölçekte yapılan Sanayi ve Ticaret odası seçimlerin­de sektörümüz­ün gösterdiği performans­a ve İhracatçı Birlikleri­miz organizasy­onunda yapılan tasarım yarışmalar­ına yer verdik. Sanat, Sağlık, Arkeoloji, restorasyo­n ve efsane köşelerimi­zi de unutmadık.

Değerli okurlar; aklımız, yüreğimiz deprem bölgesinde. Deprem nedeniyle kayıplarım­ız da artıyor maalesef.

Madenciler­imiz… Deprem bölgesinde mucizelere tanık ediyorlar bizi. İyi ki Madenciler var, iyi, ki…

Elbet bu aciları da saracağız. Ah bir de ders çıkarabilm­eyi becerebils­ek... Daha güzel ve ümit veren haberleri paylaşmak dileğiyle…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye