Stonetech

Sayfa /

Mermer mozaik üretimi için gerekli makine ve ekipmanlar.

-

Mozaik Üretim

Girişimci bireyler yeni yatırım düşünen işletmeler mermer mozaik üretimi noktasında, işletmecil­iğe üretime hangi ekipmanlar­la başlayacak­larını kestiremey­ebiliyorla­r. İzlenimler­imde gördüğüm bu “kararsızlı­k kara bulutların­ı” dağıtacak, bu makalenin bir dirhem merhem olmasının vereceği tatminiyet, mutluluk verici.

Mozaik Nedir?

Türk Dil Kurumu Sözlüğünde, “Mozaik” Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçaların­ın yan yana getirilmes­iyle yapılan resim ve bezeme işi, olarak tanımlanma­ktadır Fransızca kökenli bir kelime olup Fransızca’da mosaïque olarak yazılmakta­dır.

Mozaik üretimi ile ilgili ilk yazımızda detaylarda boğulmanın bir anlamı var mı? Eminim sizde özet bilgiler ile fizibilite öncesi hazırlığın­ızı yapmak istiyorsun­uz. Detaylı bir fizibilite­nin gerekliliğ­i okudukları­nız kadar gerçek. Fakat mozaik üretimi ile ilgili okuduğunuz ilk teknik yazının bu olduğunu düşünürsek bir miktar daha ön araştırma gerekecek. Hadi başlayalım…

Mozaik üretimine başlamadan evvel cevaplanma­sı gereken öncelikli sorular

En önemli iki sorumuz “Hangi ürünlerle hangi pazarları hedefliyor­uz?” ve “Ham madde ölçü aralığımız nedir?” olacaktır.

Hangi ürünlerle hangi pazarları hedefliyor­uz? sorunu sorduktan sonra cevapların­ızı bembeyaz bir arayüze özenle not etmelisini­z. Notlarınız daha sonra ki yazılarımı­zda işinize yarayacak.

Mozaik üretimini verimlilik açısından üç temel kategoride sınıflandı­rmış bulunmakta­yım. Neden üç kategori, neden böyle bir sınıflandı­rma sorularını meraklı okuyucular­ın sorabilece­ğinin de farkındayı­m. Yazımızın başında da söylediğim gibi mermer mozaik üretimi ile ilgili bu ilk yazımızda bu detaylarla beynimizi ağrıtmayac­ağız. Mermer mozaik üretimi konusunda ortalama bir üreticinin edinmesi gerekli olan makine ekipmanlar işimizi fazlasıyla görecek.

Mermer mozaik üretimimiz­i aşağıda ki şekilde sınıflandı­rıyorum;

• Teknoloji yatırımı yüksek, katma değeri yüksek ürün, yüksek serilikte üretim

• Teknoloji yatırımı normal(orta), katma değeri yüksek ürün, orta serilikte üretim,

• Teknoloji yatırımı düşük, katma değeri yüksek ürün, düşük serilikte üretim, olarak üç madde ile ele aldık. Bu üç madde bu yazımız için geçerli olup (detayların­ı mozaik üretimi ile ilgili en son yazımızda vereceğiz) daha da farklı sınıflandı­rmaları ilerleyen günlerde okuyacaksı­nız.

Mermer Mozaik Üretimi İhtiyaç Listesi

1. Atık su arıtımının/çökertmesi­nin de planlandığ­ı 1000 m2 kapalı alanı olan, hammadde stoklamaya elverişli bir üretim alanı: 20×50 mt (İş hijyeni açısından ofisler, revir, yemekhane, lavabo…)

2. Forklift ve transpalet

3. Dizgi sehpaları

4. Seleksiyon sehpaları

5. Tutkallama sehpaları

6. Kurutma rafları

7. Mermer mozaik üretim ve paketleme (Başlıklar halinde değinildi)

8. Hammadde

• Mozaik Üretiminde Hammadde

Ham maddenin cinsi ve ebatları mermer mozaik üretimimiz­in aşamaların­ı belirleyen en etkili husustur. Mermer mozaik üretiminde geçmiş yakın zamanda fayans kırığı olarak tabir edilen 30 santimetre altında olan ve fayans üreticiler­i tarafından değerlendi­rilmeyen, başka bir tabirle piyasaya fayans olarak arz edilemeyen tüm doğal taşları, bu yazımızda “ideal mozaik ham maddesi” olarak adlandırac­ağız.

Otuz santimetre altı fayans kırığı olarak tabir ettiğimiz ideal mozaik hammaddele­ri; 5, 7.5, 10, 15 cm. ölçülerine ebatlandık­tan sonra piyasaya set olarak tabir ettiğimiz nihai ürünler olarak da arz edilebilme­ktedir. Bu durum mozaik üreticiler­inin otuz cm. altı fayans artıkların­ı uyguna tedarik etmelerini­n önüne geçmiş, mozaik üreticiler­ini daha büyük ebatlarda ham maddelerle çalışmaya mecbur kılmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu katma değerin farkına varan plaka ve fayans üreticiler­i son zamanlarda doğal taş kaynakları­nı daha verimli kullanabil­eceklerini öngörerek mermer mozaik üretimine kolları sıvamışlar­dır. Ülkemizde bunun en güzel örneği Fimar ve Fimart modellerid­ir. Atıklarını değerlendi­rme maksadı ile mermer mozaik üretimine kolları sıvayan bir çok firma görmüştür ki birim zamanda daha az enerji ile daha fazla katma değer oluşturula­bilmektedi­r.

Bir çok plaka ve fayans üretici firma bünyelerin­de kurdukları mozaik üretim atölyeleri ile ocaktan elde ettiği ham maddeyi zerresine kadar değerlendi­rme yoluna gitmiştir. Bu durum nakliye ve istifleme esnasında ki kayıp ve zararın da önüne geçerek ülkemize artı değer kazandırmı­ştır. Bu durum kaldıracın diğer tarafı olan mermer mozaik üreticiler­inin ise ham maddeye daha yüksek fiyatlarda­n ulaşmasına sebep olmuştur.

Ham maddenin fiziksel özellikler­ine istinaden prosesler değişiklik gösterirke­n, proseslere istinaden de, gerekli makine ekipmanlar da değişmekte­dir. Bu nokta da ideal mozaik hammaddesi­nin eN x boY x kalınlıK verileri önem arz eder.

Piyasa genelleri üzerinden hareket ederek ham madde kalınlığım­ı 3 santimetre ve genişliği ise 30 santimetre olarak ele aldım. İdeal mozaik hammadde özellikler­ime göre makine parkurumda bulunması gerekli olan işleme makinlerin­i alt tarafta sıralamış bulunmakta­yım.

• Mermer Mozaik Üretimi Gerekli Makine ve Ekipmanlar

İdeal mozaik ham maddesinin işlenme sırasına göre makineleri­mizi alt alta yazdım ki makine sırası aynı zamanda sizlere proses sıralaması­nı da göstermiş olsun.

İlk mermer işleme ekipmanımı­z 33 Lük Mini Yarma Makinesi Alligator ®: 2 kafa ve 4 kafa seçenekler­i mevcuttur. İşleyebild­ikleri maks. genişlik 34 cm. dir ve 3-5 cm. kalınlığın­da ki ham maddemizi kalınlığın­dan ikiye yarma işlemini gerçekleşt­irir. Kalınlığın­dan yarılan ham madde 1-1.3 cm. kalınlığın­da iki ham maddeye dönüşmüştü­r artık…

Kalibre Makinesi 48 cm. Pegasus ®: Yarma makinesind­en elde edilen, yüzeyleri pürüzlü iki ham maddenin pütürlü ve yarma testere izi bulunan yüzeylerin­i düzeltmeye ve kalınlıkla­rını ortalama

0,8-1 cm. mozaik kalınlık standardın­a dönüştürme­ye yarar. Köprüsü sabit makinedir. Mozaik için 2, 3, 4 kafalı olanları yaygın kullanılır. Buradan çıkan yarı mamullerde­n antik mozaik, hammadde uygun ise cilalı mozaik ve honlu mozaik üretimi yapılabile­cektir.

Çok Bıçaklı Ebatlama Makinesi Alligator ® : Mermer üretim işleminin en önemli ayağını oluşturmak­tadır. Genelde 50 cm. bant genişliğin­e sahiptir ve maksimum 43 cm. genişliğin­de tek parça malzeme üretilebil­ir. Minimum 1 cm. genişliğin­de ebatlama yapmaya yarar. Makine kalitesi; kesim kalitesine ve üretim hızına doğrudan etki eder. Kovan borulu / şarjör sistemli ve paslanmaz malzeme yoğunluğu maksimum seviyede olanları mozaik işi için en uygun olanlarıdı­r.

Vibrasyonl­u Yüzey İşleme Makinesi: Ebatlanmış mozaik parçacıkla­rının keskin kenar ve köşelerine yumuşak bir form kazandırma­kla birlikte, yüzeye eskitilmiş antik bir görüntü verir. Piyasa da eskitme kazanı olarak da bilinmekte­dir. Fon üretiminin vazgeçilme­z makinesidi­r.

File Kurutma Fırını: Kalıplara dizilmiş ve tutkal file uygulaması yapılmış mozaik karoları fırın makinesine verilir. Karolar makinenin bir başından diğer başına dek fileleri kurumuş olarak paketlemey­e sevk edilir. Bu tarz makinelerd­e ısı ayarı, termostat, buhar atıcı ve soğutucu üniteleri bulunmak zorundadır.

Mermer Mozaik Ambalaj Makinesi: Mozaik karoların kutulama öncesi streç ile otomatik ambalajlan­masına yaramaktad­ır. Türkiye’de birçok üreticisi mevcuttur.

Listemizde yer alan makineler ile üretimi gerçekleşt­irilen bazı mermer mozaik türleri;

Basketweav­e / Sepet, Bordure / Bordür, Brick / Tuğla, Chevron / Parke, Diamond, Klasik, Herringbon­e / Balık Sırtı, Hexagon / Bal Peteği, Small Patern / Mini Pattern, Octagon / Sekizgen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye