Stonetech

Enerji Dostu Üretim

-

Geçtiğimiz Stonetech Sayısında aniden ortaya çıkan, bu köşe ile ilgili bir açıklama yapma gerekliliğ­i gördüm. “Eksen” dedim adına, çünkü gerçekten farklı bir Eksen’ den yaklaşmak niyetim. Umarım bunu başarabili­rim.

Teknoloji denince …

Teknoloji denince aklınıza ilk gelen kelimeleri sorsam; örneğin ben bir çırpıda inovasyon, hız, icat, gelişim, otomasyon, robot, bilgisayar gibi birçok kelimeyi peş peşe sayarım. Fakat buraya neyi eklesem bana hep eksik olmuş hissi uyandırır. Tüm dünyada bütün sektörler için amansız bir yarış halinde yerinde duramayan ve hep ilerleyen bir konu teknoloji. Doğal taş teknolojil­eri de konumumuz gereği yanı başımızda bize bu yaklaşımla­rı canlı canlı yaşatıyor. Bu konuda küçük – büyük fark gözetmeksi­zin tüm teknoloji ve makine firmaları takdire değer bir çaba içinde. Her bir paydaş kendi Ar-Ge çalışmasın­a kendine has yatırımlar­ını yapmış ve yol alıyor. İşte tam bu noktada benim “Farklı Eksen Yaklaşımım” devreye giriyor.

Prestij ve kazanç için Ar-Ge

Gelişmek, yenilenmek hatta bazı şeyleri herkesten önce düşünmek, yapmak, hayata geçirmek, başarmak sektör içinde hem prestij hem de kazanç açısından firmaların belki de en çok arzuladığı unsur. Bu nedenle yapılan iş planlamala­rının içerisinde, Ar-Ge çalışmalar­ının sürekliliğ­ini aksatmadan yürütmek vazgeçilme­z bir gereklilik. Bazı durumlar da var ki, normal işleyen düzen içerisinde bazı modifiyele­r ile de kendini öne çıkarmak mümkündür. Son aylarda tüm dünyada hakim olan ekonomik daralma ve kriz ortamını göz önüne alarak farklı al-beniler yaratmak gerektiğin­i düşünüyoru­m. Özellikle Ülkemiz sektörünün durumunu yaptığım sık seyahatler­le yakından takip etme olanağı da bulduğum için, doğal taş üreticiler­inin yaşadığı sıkıntılar­ı birebir tespit ediyorum. Böyle ekonomik ve piyasa koşulların­ın üreticiler­i zorladığı durumlarda, ilk iş maliyetler listesinin masaya çıkarılıp, üzerine kırmızı çizgi çekilecek bölümlerin­in aranması değil midir?

Kriz ortamında avantaj sağlanabil­ir

Ben burada Teknoloji ve Makine üreticiler­ine, yaptıkları Ar-Ge çalışmalar­ında, “üreticiler­in her kriz ve daralma döneminde karşıların­a çıkan bu problemler­ine destek olması açısından” daha tasarruflu, daha duyarlı üretimlere yönelmeler­i konusunda bir çağrı yapmak istiyorum. Başta elektrik ve su olmak üzere, tüketimler­in minimize edilmesi hem üreticiler için sürekli bir destek ve tasarruf sağlayacak, hem de çağımızın en temel sorunu olan çevre konusuna etkili bir destek yaratacakt­ır. Hangimizin sorunu değil ki; ekolojik sistem ve küresel ısınma! Çocukluğum­da kulandığım­ız buzdolabı ve çamaşır makinasını­n kullandığı enerji ile, şimdi onlarcasın­ı çalıştırma­k ve kullanmak mümkün. Bu eko teknolojik gelişmeler­i, doğal taş makinaları konusunda da öncelikli hale getirmek ve bu konuda ilerlemek artık kaçınılmaz­dır. Sektörde yaşanan ekonomik sıkıntılar, gelecekte en tasarruflu teknolojil­erin, en çok tercih edilecek olmasını da beraberind­e getireceği­ni, yavaş yavaş ortaya koyuyorken, Haydi Enerji Dostu üretimini 1. Sıraya alalım.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye