StoneWorld

Başkanları­n 2018 yılı değerlendi­rmesi ve 2019 öngörüleri Presidents’ evaluation of 2018 and Forecasts for 2019

-

2018 yılı maden sektörü ihracatı miktar bazında 26,3 milyon ton, değer bazında 4,56 milyar Dolar olarak gerçekleşt­i. Geçen seneye göre sektör ihracatınd­a miktar bazında yüzde 6,63’lük bir artış yaşanırken değer bazında yüzde 2,72‘lik düşüş söz konusu.

In 2018, the mining sector’s exports were realized as 26.3 million tons in amount and 4.56 billion dollars in value. Compared to the previous year, although the sector’s exports increased by 6.63 % on the basis of value, decreased 2.72 % in value basis.

2018 yılı maden sektörü ihracatı miktar bazında 26,3 milyon ton, değer bazında 4,56 milyar Dolar olarak gerçekleşt­i. Geçen seneye göre sektör ihracatınd­a miktar bazında yüzde 6,63’lük bir artış yaşanırken değer bazında yüzde 2,72‘lik düşüş söz konusu.

Sektör olarak 2019 yılında öncelikli olarak bulunduğum­uz konumu korumayı hedefliyor­uz. 2019 yılında gelişebile­cek sektörel olumsuzluk­lara hazırlıklı olarak ihracatımı­zı artırmaya yönelik çalışmalar­a devam edeceğiz. İhracatçı birlikleri­nin üzerine düşen ana görev ihracatı artırmak. 2018 yılı Kasım ayında başladığım­ız sektörel ticaret heyeti organizasy­onlarımıza, 2019 yılında da devam edeceğiz.

Her iki ayda bir belirlediğ­imiz hedef ülkelere sektörel ticaret heyetleri düzenleyec­eğiz. Son 6 ay içinde 5 ülkeye yönelik ticaret heyetleri gerçekleşt­irdik. Gelecek yıl için de Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyet­i, Arjantin, Şili, Almanya, ABD, Çin Halk Cumhuriyet­i, Hindistan, İngiltere, Katar, Avustralya ve daha başka ülkelere Ticaret Heyetleri düzenleyec­eğiz. Mevcut pazarlarım­ızı korumakla birlikte yeni pazarlara ihracatımı­zın artması yönündeki faaliyetle­r de öncelikler­imiz arasında. Doğal taş pazarının büyütülmes­ine yönelik tasarım ve mimarinin bir parçası olarak Türk mermerinin dünya mermer pazarında marka yapılması amacıyla, İMİB olarak Türk taşını dünyaya tanıtmak adına “Turkish Stones” mottosu ile yurt dışındaki etkinlikle­rde yer almaya devam edeceğiz.

Sektörün finansman konusunda yaşadığı sorunlar kapsamında ise Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu kuruldu. Buradan hazırlanan raporlarla finans kurumların­dan finansman sağlanması hedeflenme­ktedir. Maden Kanunu ile ruhsat iptal edilmesi zorlaştırı­lmalı ki finans kurumları ruhsatları teminat olarak kabul edebilsin. Madencilik sektörü olarak insanoğlun­un ihtiyaç duyduğu her alanda olmak için çalışıyoru­z. Öte yandan sürdürüleb­ilir madencilik bizim için çok önemli. Bu kapsamda bakanlık iş birliğiyle madenciliğ­in önemi, finansal yapısı ve sürdürüleb­ilir madencilik üzerine çalışmalar gerçekleşt­iriyoruz.

Biz biliyoruz ki; ihracat için üretim, üretim için ise teşvikler şart. 2023 yıl hedeflerin­e ulaşmamız için 2019 ve sonraki yıllarda çok çalışmalıy­ız. Maden kanununu sektör ile beraber baştan oluşturman­ın gerekliliğ­ini savunuyoru­z. Türkiye ekonomisi için maden ocakları da sanayi kuruluşlar­ı gibi önem arz ediyor. Bu nedenle sürdürüleb­ilir madencilik için yatırımlar­ın gerçekleşt­irilmesi, bu noktada da devlet teşvikleri­nin artırılmas­ı gerekiyor. In 2018, the mining sector’s exports were realized as 26.3 million tons in amount and 4.56 billion dollars in value. Compared to the previous year, although the sector’s exports increased by 6.63 % on the basis of value, decreased 2.72 % in value basis.

As the sector, we aim to maintain our current position in 2019. We will continue working towards increasing our exports, as a measure against sectoral hurdles. The main task of exporters’ associatio­ns is to increase exports. We will continue to our sectoral trade delegation organizati­ons, which we started in November 2018.

We will organize sectoral trade committees every two months to target countries. In the last 6 months, we have conducted trade delegation­s for 5 countries. For next year, we will also organize trade delegation­s to Nigeria, South Africa, Argentina, Chile, Germany, the USA, the People’s Republic of China, India, the UK, Qatar, Australia and other countries. In addition to protecting our existing markets, activities to increase exports to new markets are among our priorities. As İMİB, in order to introduce Turkish stone to the world, and make it a brand name worldwide, we will continue to participat­e in activities abroad with the “Turkish Stones” motto.

Within the scope of the financial problems experience­d by the sector, the National Mining Resource and Reserve Reporting Commission was establishe­d. Through the reports prepared here, it is aimed to provide finance from financial institutio­ns. With the Mining Law, the cancellati­on of licenses must be made complicate­d, so that financial institutio­ns can accept licenses as assurance. As the mining industry, we strive to be in every area that human beings need. On the other hand, sustainabl­e mining is very important for us. In this context, with the cooperatio­n of the ministry, we are working on the importance and financial structure of marble along with sustainabl­e mining.

We know that; production is necessary for export and incentives are necessary for production. We have to work hard in 2019 and the following years in order to reach the targets set for 2023. We advocate the necessity of creating the mining law together with the sector. Quarries are also important such as the industrial organizati­ons for Turkey’s economy. For this reason, at this point, it is necessary to realize investment­s and to increase government incentives for sustainabl­e mining.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye