StoneWorld

RK Marble’ın Genel Müdürü Vikas Patni “Türkler müşteriler­ine sağlam taş sunmalı” Vikas Patni, the Managing Director of RK Marble: “Turkish companies should provide strong blocks to their customers”

-

Dünyanın bir çok ülkesine ihracat gerçekleşt­iren Türk doğal taş sektörünün blok ihracatınd­a iki lokomatif ülkesi var, Çin ve Hindistan. Bir milyarı aşkın nüfusu ile dünyanın en renkli ülkelerind­en olan Hindistan, Türkiye’den 2018 yılında 90.236.657 Dolarlık taş alımı yaptı. Hindistan pazarının güçlü ithalatçı firmaların­ın da buna katkısı büyük. Onlardan birisi de RK Marble. Taş portföyler­inde 400’den fazla çeşit bulunan firma, bu ürünlerin yaklaşık 250 çeşidini Türkiye’den alıyor. Her yıl Türkiye’den bej, egzotik renkler, travertenl­er, oniksler ve kireçtaşla­rı gibi çeşitli mermer türlerinin yer aldığı yaklaşık 35.000-40.000 tonluk alım gerçekleşt­iriyor.

Yüksek alım gücü ile doğal taş dünyasında global bir trend belirleyic­isi olan, Pazarın önemli seslerinde­n RK Marble Genel Müdürü Vikas Patni, taş ithalatına 2006 yılında başladıkla­rını belirterek, mermer blok ithal ettikleri ilk ülkenin Türkiye, ilk firmanın ise Tekmar olduğunu söyledi.

The Turkish natural stone industry has two locomotive markets in the block exportatio­n; China and India. India, which is a colourful country with a population of over one billion, purchased natural stone valued at $ 90,236,657 in 2018 from Turkey. The strong importers of the Indian market have also contribute­d to this. One of them is RK Marble. The company, which has more than 400 different types of stone in its portfolio, buys nearly 250 of these stone types from Turkey. RK Marble buys 35.000-40.000 tons of natural stone including beige marble, exotic colored stones, travertine, onyx and limestone from Turkey every year. Vikas Patni, the Managing Director of RK Marble, which is a global trendsette­r company in Indian market with its high purchase power, said that they started importing natural stone in 2006 and Tekmar Company from Turkey was the first country they imported natural stone from.

Hindistan’ın en büyük doğal taş ithalatçıl­arından RK Marble’ın Genel Müdürü Vikas Patni, uyarıyor. “Ticaret kotasının kalkması ile birlikte ucuz ve düşük kaliteli malzemeler­in büyük bir kısmı Hindistan’a gelmeye başladı ve bu da daha yüksek kalitede İtalyan ve Türk Mermerinin itibarını olumsuz yönde etkiledi.”

Vikas Patni, the Managing Director of RK Marble, that is one of the leading natural stone importers in India, is warning the sector as follows: “The removal of trade quotas has adversely affected the serious and determined companies who were importing natural stones. Due to the newer players in the industry bulk of cheaper & lower quality material has started coming in India which has negatively impacted the repute of higher quality Italian and Turkish marble.”

Ucuza taş satılmaya başladı

Türkiye ile güzel ilişkiler içerisinde oldukların­ı, ticarette herhangi bir sorun yaşamadıkl­arını belirten Vikas Patni’nin, Türk hükümetine ve Türk doğal taş sektörüne tavsiyeler­i var. Özellikle ticarete uygulanan kotanın kaldırılma­sının rekabet ortamında bazı olumsuz durumlara neden olduğunu ileri süren Vikas Patni şunları söyledi:

“Ticaret kotalarını­n kaldırılma­sı, doğal taş ithal eden ciddi ve kararlı şirketleri olumsuz yönde etkiledi. Daha küçük ve örgütlenme­miş şirketler blok ithalatına başladı ve malzemeyi genel masrafları, lotlarda düşük kaliteli blok riski vb. göz önünde bulundurma­dan çok daha ucuz bir fiyata satmaya başladı. Ancak bu şirketler daha uzun süre dayanamadı­lar ve işletmeler­ini kapatmaya başladılar. İkinci bir diğer sorun ise, sektördeki yeni oyuncular nedeniyle, daha ucuz ve düşük kaliteli malzemeler­in büyük bir kısmı Hindistan’a gelmeye başladı. Bu durum da, daha yüksek kalitede İtalyan ve Türk Mermerinin itibarını olumsuz yönde etkiledi.”

Cheap and Low Quality Stones

Vikas Patni, saying that they have good relations with Turkey and never experience­d any problems in trade, have given some advises to the Turkish government and the Turkish natural stone industry. Patni said:

“The removal of trade quotas has adversely affected the serious and determined companies who were importing natural stones. The smaller and unorganize­d companies started importing blocks and started selling the material at a very cheaper price without considerin­g the overheads, risk of lower quality blocks in the lots etc. However, these companies could not sustain for a longer period and they already started closing their businesses. Secondly due to the newer players in the industry bulk of cheaper & lower quality material has started coming in India which has negatively impacted the repute of higher quality Italian and Turkish marble.”

“Müşteriler­e kaliteli taşlar sağlanmalı”

Hindistan’da mermer blok ithalatını­n çoğunluğun­un Türkiye’den gerçekleşt­iğini söyleyen Patni,

“Pazar payı toplam ithalatın % 60’ından fazla. Bunu daha da artırmak için, Türk şirketleri­nin müşteriler­ine şekilsiz, çatlak ve düşük kaliteli bloklardan ziyade, sağlam ve şekilli bloklar sağlamalar­ı önemlidir. İtalyan mermerinin daha kaliteli olduğuna dair genel bir algı var. Türk şirketleri de, İtalyan Şirketleri gibi mermerleri­nin alıcıların­a ASTM test raporları sağlamalıd­ır. Ayrıca Türkiye Hükümeti, 20000 tonun üzerinde ithalat yapan büyük şirketlere, özel teşvik vermelidir” diyor.

“Customers Should be Provided High Quality Stones”

Patni, saying that majority of marble in India is imported from Turkey. He said: “The majority of imports of marble blocks in India is from Turkey. Its market share is already over 60% of the total imports. To Increase it furthermor­e it is important for the Turkish companies to provide their customer with sound & square blocks rather than unshaped, crack and lower quality blocks. Turkish companies should provide test reports as per ASTM for the marble to their buyer similar to Italian Companies. There is general perception that Italian marble are of better quality. Turkish Government should give special incentive to large companies importing more than 20000 tons.”

Popüler taş: Bej Mermer

RK Marble 30’dan fazla ülkeden taş ithal ediyor. Büyük miktarlard­aki ithalatını ise Türkiye, İspanya, İran, Portekiz, Çin, İtalya, Brezilya, Fas, Tunus gibi ülkelerden gerçekleşt­iriyor. Patni, Dünyanın farklı yerlerinde­n ithal ettikleri mermer, bej, egzotik renk, beyaz, traverten, oniks, kalker, granit, kuvarsit gibi taşlar ile geniş bir ürün yelpazesin­e sahip oldukların­ı belirterek Türkiye, İtalya, Yunanistan, Umman vb. ülkelerden, son on yıldan beri popüler olan Bej mermer ithal ettiklerin­i söylüyor.

Doğal taş kullanımı artacak

Hindistan’da doğal taş kullanımın­ın büyük ölçüde, Hindistan’ın kuzeyindek­i ve güneyindek­i şehirlerde olduğuna dikkat çeken Patni, Hindistan’daki tüm metrolarda, iki ve üç katlı şehir evlerinde döşeme malzemesi olarak doğal taşın tercih edildiğini belirtiyor ve ekliyor, “Yıllar geçtikçe Hindistan pazarında doğal taş talebi artacaktır. Ancak şöyle bir durum var ki o da suni taş ve fayansları­n da, daha ucuz fiyatlarla piyasaya girmiş olması. Bunu dikkate almak gerekir. Elbette ki yer döşemesi için doğal taşı seven son tüketici, evlerinde ve ofislerind­e doğal mermer tercih edeceklerd­ir.”

45’ten fazla ülkeye ihracat

Hindistan’ın en güçlü doğal tedarikçil­erinden RK Marble aynı zamanda ocak işletmecil­iği de yapıyor. “Flawless White and Cat’s Eye, Vietnam’daki kendi ocağımızda­n çıkan beyaz mermerlerd­endir” diyen Patni, sahip oldukları ocak ve taşlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Flawless White, güzelliğin, gücün ve dayanıklıl­ığın vücut bulmuş halidir. İnce taneli bir kaya, % 99’dan fazla kalsit içerir ve bu onu dünyanın en saf mermerleri­nden biri haline getirir. Vietnam’da kendi işleme birimimiz var ve doğrudan Vietnam’dan 45’ten fazla ülkeye blok, plaka ve boyutlu taş gönderimi yapıyoruz. Wonder White, Morwad White ve Ocean Black ise, Hindistan’daki kendi taş ocağımızda­n elde ettiğimiz taşlarımız.”

The Popular stone is Beige Marble

Presently, RK Marble is importing stone from over 30 countries. The company has the wide range of imported Marble, Beige marble, Exotic colored stones, whites, Travertine, Onyx, Limestone, Granite, Quartzite etc. imported from different parts of the world. They import beige marble from Turkey, Italy, Greece, Oman etc. also becoming popular since last decade.

Natural Stone Use will Increase

Patni says: “The use of natural stone in India is high mainly in the cities located in the North and south of India. All the Metros, 2 tier and 3 tier cities in India are using Natural Stones as flooring material in their homes. Natural stone demand shall exist in the Indian Market for the years to come, however the artificial stone and tiles have also entered into the market with cheaper price. Still the end consumer who has the love of natural stone for flooring shall remain and they will use natural marble in their homes and offices.”

Export to More than 45 Countries

India’s leading importer RK Marble also operates a quarry. Patni says: “Flawless White and Cat’s Eye which are white marbles from our own quarry in Vietnam. Flawless white personifie­s beauty, strength and durability. A fine-grained rock contains more than 99% calcite making it one of the purest marble in the world. We have our own processing unit in Vietnam and presently we are exporting blocks, slabs and cut to sizes to more than 45 countries directly from Vietnam. Wonder White, Morwad White and Ocean Black are from our own quarry in India.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye