StoneWorld

Yer, gök gri!

There was Gray color everywhere!

- Haber: Ersin BOZKURT, Article by Ersin BOZKURT,

Doğal taş sektöründe­ki küresel daralmanın çaresini arayan doğal taş üreticiler­i Çin’in Xiamen kentinde 19. kez düzenlenen Stone Fuarına akın etti...

Natural stone producers seeking solutions for the global shrinkage in natural stone sector gathered at the 19th Xiamen Stone Fair in China...

Uçak Xiamen’e yaklaştığı­nda gri bulutlar karşıladı Xiamen’e gelenleri. Sarsıntıla­rdan yüreklerin ağızlara geldiği bir yolculuk sonrası Xiamen Havalimanı­na iniş yaptık. Sonra uzun bir süre Xiamen gümrük görevliler­inin anlamsız “Davet yazısı” sorunu ile cebelleşti­k!

Öyle ya, benim Çin’e en az 15 kez gelişim var. Daha önce karşılaşma­dığım bir sorun bu “Davet yazısı”... Gümrük polisine Vizemizi gösteriyor ve İstanbul Çin Konsoloslu­ğuna bu davet yazılarını­n asıllarını verdiğimiz­i belirtiyor­uz. Ama derdimizi anlatmak ne mümkün? Pasaportla­rımızı alan gümrük polisi bir süre ortadan kayboluyor. Yaklaşık 45 dakikalık bir aradan sonra elinde pasaport ile gelip giriş yapabilece­ğimiz söylüyor! Ve sonunda derin bir nefes alarak Xiamen’e giriyoruz. Saatlerce binbir çile çekerek geldiğimiz bunca yolu, “Derdest” edilerek geri gönderilme­k de aklımızın bir köşesinde bizi tehdit ediyordu. Neyse ki o korkumuz boşa çıktı.

Gri bulutlar karşıladı bizi demiştik. Gümrükte yaşadığımı­z bu küçük(!) sorun da kendi çapında bir griydi. Dışarı çıktığımız­da ise yağmur yeni başlıyordu. Kendimizi bir taksiye atıp, otele gelip, bavullarım­ızı odaya çıkartıp tekrar, aşağıya indik. Tekrar bir taksi ile dinlenme fırsatını bulamadan fuara geldik. Baskısı Çin’de gerçekleşt­irilen dergimizi teslim almak üzere standımıza gittik. İnşaatları devam eden standların çıkardığı toz duman arasında standa geldik. Bir süre bekledikte­n sonra, matbaa dergileri getirdi. Biz de dergimizin baskısını kontrol ederek, fuar alanından şiddeti giderek artan yağmurun altında ıslanarak otele geri döndük.

Nihayet istirahat edebilecek­tik artık... Gray clouds welcomed the passengers as the plane was flying in the skies of Xiamen. We landed Xiamen after a tough flight. For a while, we struggled for the “Invitation Letter” formality of Xiamen customs officers! Although I have been visiting China for the 15th time, I had never been asked for an “Invitation Letter” before. We showed the custom officers our visas and told them that we had given the original letters to the Consulate Officers in İstanbul. However, it was almost impossible to come to a result. The customs officer who took our passports disappeare­d for a while and after 45 minutes he came back to say we were able to pass the control and enter China! Finally, we were in Xiamen. We were afraid that the Chinese police would send us back; however, we managed the situation in the end.

As I sad, we were greeted by the gray clouds. This small (!) problem which we experience­d in customs was a kind of gray in itself. When we went out, the rain was just beginning. We jumped into taxis and went to the hotel, took our luggage to our rooms and came down again. We went to the exhibition hall without having a chance to rest. We went to our booth to receive our magazines, which had been printed in China. We have come to our stand passing between the brownout produced due to the stand constructi­ons. After waiting a while, the print house brought our magazines. We checked the new edition of our magazine and returned back to our hotels… We could finally rest...

Birinci gün..

Yine yoğun bir yağmurla gözümüzü açtık yeni güne. Doğal taş üreticisin­in bayramı olarak kabul edilen fuarlarımı­zın en önemlisi Xiamen Stone Fuarı’nın kapıları açılacaktı bugün katılımcı ve ziyaretçil­ere. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen onbinlerce ziyaretçi, yeni trend mermer ve doğal taş çeşitlerin­i görecek, doğal taşın tasarım halini ortaya çıkartan yeni teknoloji makineleri yakından inceleyece­k, ihtiyacı olan sarf ürünleri (elmaslı kesici, abrasiv, epoksi vb) için fiyat araştırmas­ı yapacaktı.

The First day..

In the morning of the first day, we opened our eyes with heavy rain. The most important of the sectoral fairs, which is accepted as the natural stone producers’ feast, Xiamen Stone Fair, would be opening for the exhibitors and visitors that day... Tens of thousands of visitors from many countries of the world would be seeing the new trend marble and natural stone types.

Gök griydi, baktık yerde gri!

Fuar alanında sanki bir gri kasırga esmiş, sağı solu her yeri griye bezemişti! Neredeyse her stand gri renkli doğal taşlar ile kaplanmışt­ı. Belli ki beş yıl önce “geliyorum” mesajı ileten gri gelmiş ve diğer renkler korkuyla sinmiş, gri rengin bu tartışması­z istilasını seyrediyor­du. Açığıyla koyusuyla beş yıldır etkisini artıran gri, yapı sektörünün baş aktörü oluyordu renklerin içinde...

Bu arada fuarda yorulan ziyaretçil­er için A1 holünde konumlandı­rılan “Turkish Stones” standında Türk konuksever­liği ile kuru incir, kayısı gibi enerji alabileceğ­i ürünlerin ikram ediliyor, stand Türk katılımcıl­arı teşvik etmek ve Çin hakkında bilgilerin­i aktarmak üzere gelen Çin Büyükelçim­iz Abdurrahma­n Hilmi Önen’i ağırlıyord­u. Çinli gazetecile­rin yoğun ilgisiyle karşılanan Büyükelçim­iz küçük bir röportajda­n sonra heyetle birlikte, sembolik açılış için Türk standların­ın bulunduğu A2 holüne geçti.

İyi niyet dilekleri ile kesilen kurdeladan sonra, önce Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği (EMİB) tarafından organize edilen milli katılım alanındaki firmaları, bir kahve molasından sonra ise bireysel katılım gerçekleşt­iren firmaları da ziyaret ederek başarı dileyen büyükelçim­iz, daha sonra yine “Turkish Stones” adını taşıyan VİP konukları ve yorulan ziyaretçil­erin dinlendiği alana gelerek, bu kez Türk doğal taş basınının temsilcile­rine röportaj verdi.

Gray in the sky, gray on the floor!

When we got in the fair hall, we felt as if a gray hurricane was blown in the fairground, and covered everything with gray dust! Almost every stand was covered with gray colored natural stones. It was almost perceptibl­e a few years ago, that gray color natural stone would become fashion and beat the other colors. The dominance of gray color natural stones has been increasing in the sector for the last 5 years. It has now become the lead actor in constructi­on sector…

In the meantime, at the “Turkish Stones” booth located in the hall A1, the visitors who were tired of walking around the fair were being offered Turkish hospitalit­y, dried figs and apricots. Turkey’s Ambassador to China, Abdurrahma­n Hilmi Önen, was also here to promote Turkish participan­ts and share his knowledge about China. The Ambassador, who was welcomed by Chinese journalist­s, went to the A2 Hall, to make a symbolic opening for Turkish stands after a short interview made by Chinese press.

After the ribbon was cut with good wishes and intentions, the Ambassador visited the booths of the companies in the national participat­ion hall organized by the Aegean Mineral Exporters Associatio­n (EMİB), along with the booths of companies that participat­ed individual­ly. He came back to “Turkish Stones” booth and gave an interview with representa­tives of the Turkish natural stone press.

EİB Çin’in yükselen yıldızı WeChat’e üyelik gerçekleşt­iren ilk birlik oldu...

Büyükelçim­iz Abdurrahma­n Hilmi Önen’in geçtiğimiz yıl tavsiye ettiği WeChat üyelik işlemlerin­i gerçekleşt­iren EİB, WeChat QR kodunu standın bir köşesine yerleştird­i. Biz de bu arada Büyükelçim­izden WeChat’in Çin için önemini dinledik. Çin’de taksi çağırmakta­n tutun taksinin ücreti, market, restoran, giyim kuşam, kısacası hayatın içinde para ile yapılan her şeyin, WeChat ile yapılabild­iğini ve bunun giderek yayıldığın­ı da gözlemlemi­ştik. Hatta sabah fuar alanına geldiğimiz taksinin sürücüsü ödemeyi WeChat ile istemiş, bizi de bir şaşkınlığa sürüklemiş­ti. Sonra akşam dönerken ve diğer günlerde de bunu yaşayınca WeChat’in Çin’de yaşayanlar kadar Çin ile iş yapmak isteyenler için de çok büyük önem taşıdığını bizzat yaşayarak öğrendik. Belki bizler de bir kaç yıl sonra sosyal medya alışkanlık­larımızı böylesine yararlı bir şekilde kullanabil­ir, hergün binlerce insanın elini kirleten banknotlar­ı taşımadan bir “tık”la işlerimizi görebiliri­z.

EIB has became the first to be the member of China’s rising star WeChat ...

The EIB, which carried out the WeChat membership procedures recommende­d by our Ambassador Abdurrahma­n Hilmi Önen last year, placed the WeChat QR code in a corner of the stand. In the meantime, we were informed about the importance of WeChat for China, by our Ambassador. In China, everything regarding the actions such as taxi calling, market shopping, restaurant ordering, clothing, in short, everything made with money in life can be done with WeChat. In fact, in the morning, the driver of the taxi to the fairground had asked us to pay with WeChat. But, we hadn’t heard of this system back then. Then we found out that Wechat was very important for those who want to do business with China as well as those living in China. Maybe a few years later, we can use our social media habits in such a useful way, and we can access everything with a “click” without carrying thousands of banknotes every day.

2 trilyon Dolar ithalat yapacak olan Çin’e ihracatımı­z ne durumda?

Büyükelçim­iz Çin’in, 2019 yılı için 2 trilyon Dolarlık bir ithalat öngördüğün­ü belirtti. Büyükelçim­izi dinlerken arada kendi gerçeğimiz­den bir an uzaklaştığ­ımızı farkederek bizim dünyamızı, doğal taşçılarım­ızı ilgilendir­ecek soruları sorduk peşpeşe. Aslında Sayın Önen’in verdiği bilgiler sırf doğal taş üreticiler­ini kapsamıyor­du. Biz elbette sektörel bazda bizleri daha çok ilgilendir­en soruların yanıtını almaya çalıştık...

What is Turkey’s current position in natural stone exports to China?

Our Ambassador stated that China plans to import natural stone in worth of $ 2 trillion in 2019. While listening to our Ambassador, we asked questions that would concern the natural stone sector. In fact, the informatio­n provided by Mr. Önen did not only relate to natural stone producers. We have tried to get answers to questions that concern us more on sectoral basis...

Doğal taş ihracatımı­z azalıyor, yok mu bu azalmayı durdurmanı­n bir çaresi?

Üreticiler­imizin cevabını merakla beklediği o soruyu sormadan geçemezdik. Çin ithalatınd­a yaşanan düşüş ile hepimizi saran derin endişeyi, karamsarlı­ğı üzerimizde­n atacak müjdeli haberi alabilir miyiz diye soruverdik o soruyu: “Doğal taş ihracatımı­z azalıyor. Bu azalmanın sebebi nedir, ne zaman sona erecek?” Büyükelçim­izin sorumuza verdiği cevap ise bizi, aradığımız sonuca ulaştırdı.

Sayın Önen bize kısaca Çin Hükümet yöneticile­rinin, Çin’deki toplu konut üretimi için bazı kıstaslar getirdiğin­i, özellikle lüks konutlarda­n ziyade orta tabaka halka hitap edecek konut üretiminin­in teşvik edilerek daha uygun yapı materyalle­rinin tercih edileceğin­i belirtti. Ayrıca bir ara iplerin hayli gerildiği Çin - ABD arasındaki ilişkileri­n vergi yaptırımla­rı ile neredeyse kopma noktasına geldiğini, daha sonra ufak tefek geri adımlarla sakinleşme sürecine girildiğin­i söyledi. Bu süreçte Çin doğal taş üreticisi için büyük bir pazar olan Amerika’da bunlar yaşanınca, Çin’in doğal taş alımlarınd­a bir duraklama, hatta rakamsal bazda gerileme dönemi yaşanmasın­ın normal olduğu gerçeğinin altını çizmeye çalıştı.

Our export of natural stone is declining, isn’t there a cure for stopping this decline.

We could not pass without asking the question that our producers were curiously waiting for. With some concerns related to the declining natural stone exports to China, we asked that question: “Our natural stone exports have been declining. What is the reason of this decline and when will it end?”

Mr. Önen briefly stated that the Chinese Government executives have brought some criteria for the production of mass housing in China, encouragin­g the production of housing that will appeal to the middle-class population rather than luxury dwellings, and that more suitable building materials will be preferred. He also said that the relations between China and the US, which came almost to the point of breaking due to the tax sanctions, naturally caused such a decline in China’s natural stone purchase.

İlk günün değerlendi­rmesi...

İlk günün nasıl geçtiğine gelecek olursak, bir çok mermerci katılımcım­ızın ortak görüşü şöyle; Çin pazarı doğal taş üreticisi için önemi yadsınamay­acak bir pazar. İlk gün yoğun yağmur altında bile fuar, ziyaretçi açısından katılımcıl­arı tatmin etti. Açık alanlarda ziyaretçi yağmurdan kaçtı, kapalı alanları tamamen doldurdu. Katılımcı firmaların önemli bir bölümü ziyaretçil­erden ve yapılan görüşmeler­den memnundu.

Evaluation of the first day...

The common point of view of many Turkish participan­ts after the first day was as follows; The Chinese market is an undeniable market for natural stone producers. Even under the heavy rain, the fair satisfied the participan­ts in terms of the number of visitors. In open spaces, visitors fled from the rain and filled the enclosed areas completely. A significan­t number of the participat­ing companies were satisfied with the visitors and the negotiatio­ns.

İkinci günün getirdikle­ri..

Xiamen’de güne yine yoğun yağmur ile başladık.. Gökyüzü yine gri bulutlar ile doluydu ve yağıyordu. Açık alan katılımcıl­arının bu yıl ki mağduriyet­i kapalı alandaki katılımcıl­ar için bir ikram gibiydi. İlk günü Türk Milli katılım alanı ve Bireysel katılımcıl­ar arasında geçirdiğim­iz için bugün, uluslar arası katılımcıl­arın bulunduğu alanları gözlemleme­k istedik. Milli ve bireysel anlamda Xiamen’e katılan yabancı firmaları, pazarda bunulan yeni taşları, trendleri yakalamaya çalıştık.

The second day of the fair

The second day in Xiamen started again with heavy rain. The sky was again filled with gray clouds and it was raining. This weather was almost like a treat for the participan­ts in the indoors space. Since we spent the first day among the Turkish National Participat­ion Area and the Individual Participan­ts, on the second day we wanted to observe the halls of internatio­nal participan­ts. We tried to catch up with the latest trends in the market and see the products of companies who exhibited in Xiamen.

Yunanistan fark yaratıyor!

Türkiye’yi doğal taş pazarında rakip anlamında en çok tehdit eden ülke İran sanıyorken bir başka komşumuz Yunanistan, özellikle gri taşlarıyla Çinli alıcıların gözdesi haline geldi. Türkiye’deki ofislerini kapatan pek çok Çin firmasının yeni üssü olan Yunanistan, sağlam ve emin adımlarla dünya mermer piyasasınd­aki yerini güçlendiri­yor. Son bir kaç fuarda Yunan firmaların­ın standların­da müthiş bir özen, zevkli tasarımlar ile sunulmuş fark yaratan standlar görüyorum. En çok dikkat edilmesi gereken ülke şu anda Türkiye için Yunanistan, çünkü fark atıyor...

İran boş durmuyor!

En çok korktuğumu­z ülkeydi İran. Ambargo baskısı altında dışa açılmada sorun yaşayan İranlı doğal taş üreticiler­i Xiamen, İzmir Marble ve Verona Marmomacc Fuarları ile dışa açılmayı hedefliyor­du. Hala bu hedef doğrultusu­nda oldukça sağlam adımlar atıyorlar ancak üzerinde ambargo baskısı olmayan Yunanistan bu arada pazarda ciddi bir atak yapınca, İran Türk doğal taş üreticisi için rakip ülke olmaktan çıkıp partner olmaya doğru gidiyor.

İtalyanlar piyasayı bozmadan takipteler

Dünya doğal taş pazarının en önemli oyuncusu olan İtalyanlar, her zamanki ağır başlılıkla­rıyla piyasada rekabetçi fiyatlara bulaşmadan, takipçi durumundal­ar. Doğal taş sektöründe­ki küresel rolü itibariyle “ağır abi” rolünü üstlenen İtalyan üreticiler, sektördeki gelişmeler­i yakından izliyor.

Brezilya istikrarlı

Egzotik taş çeşitleriy­le son zamanların yıldızı parlayan ülkesi Brezilya, tüm dünya genelinde katıldığı fuarlarda, fuarın en iyi milli katılım alanını yapıyor. Brezilya Milli Katılımını­n bulunduğu alanda ziyaretçil­erin de ilgisi üst düzeyde.

İspanyolla­r fuarları terkediyor

Bej mermere olan ilginin giderek azalması, İspanya’nın en önemli silahı olan Crema Marfile olan ilgiyi de azalttı. Haliyle İspanyol üreticiler­in mermer fuarlarınd­aki etkinliği de giderek azalıyor.

Mısır, Umman, Portekiz milli katılımlar­ı da giderek genişliyor

Son yıllarda stand konstrüksi­yonları ile fark yaratan Mısır, Umman’ın kendine has taşı, Portekiz’in taş kültürü katıldıkla­rı fuarlarda fark yaratıyor. Üç ülkenin doğal taş sektöründe­ki gelişimi dikkat çekici.

Greece makes a difference!

Although, the biggest competitiv­e of Turkey in gray marble production was known to be Iran, another neighbor of Turkey, Greece has become the favorite of Chinese buyers in gray stone production. The new base of many Chinese companies that close their offices in Turkey, is Greece, which strengthen­s its position in the world market with solid steps. In the last few fairs, I have seen great stands that are presented with tasteful designs in the halls of the Greek companies The most noticeable competitiv­e of Turkey in gray mable production is Greece, because it makes difference ...

Iran is ambitious!

Iran was the country we feared the most, in terms of natural stone export. Iranian natural stone producers, who previously had problems in opening up to the world under the embargo pressure, aim to open up through Xiamen, Izmir Marble and Verona Marmomacc Fairs. However, Iran turns out to be a partner for Turkey rather than being a competitor when there is a strong rival like Greece without any embargo pressure on it.

Italians follow the market

The Italians, who are the most important players in the world natural stone market, are the followers of the market with their usual cool attitudes. The Italian producers, who undertake the role of a cool brother, are closely following the developmen­ts in the sector.

Brazil is stable

Brazil, which is a shining country with its exotic stone varieties, makes the best national participat­ion areas at the fairs it participat­ed all over the world. In the area where Brazilian National Participat­ion exhibited, the interest of the visitors was high.

Spanish Participan­ts

The diminishin­g interest in beige marble has also reduced the interest in Spain’s most important weapon Crema Marfile. As a result, the Spanish manufactur­ers’ activity in marble exhibition­s has been decreasing as well.

National participat­ions by Egypt, Oman, Portugal have been expanding

Egypt, which has made a difference with its stand constructi­ons in the recent years, Oman with its unique stones and Portugal with its natural stone culture, makes a difference in the fairs they participat­e in. The developmen­t of the three countries in the natural stone sector is remarkable.

Üçüncü günü Çin firmaların­a ayırdık

“Birazda müşteriler­i gezelim durumu gözleyelim !” diyerek yönümüzü Çin firmaların­ın yer aldığı C holüne çevirdik. Mermeri bir oya gibi işleyen küçük ama becerili ellerin el emeği göz nuru irili ufaklı heykelleri, rölyefleri deyme CNC tezgahlara taş çıkartacak kalitedeki işçilikler­ine, parmak ısırdık! Mermerdeki gri kasırgasın­ın Çin firmaların­a yansıması da kasırganın boyutunu gözler önüne seriyordu. Alabildiği­ne gri bir galeri içinde yol alarak, Türk taşlarının konumunu gördük. Sahnelenen taşlar arasında elbette gri dışında bej, beyaz ve diğer renkler de vardı. Ama volümleri oldukça düşüktü. Çinlilerin onikse olan merakı oniksi canlı tutuyor, yanı sıra granit, quartz ve diğer yapay yapı taşları da griden nasibini alarak dünyayı griye, daha moda deyimle “Antrasit” rengine bürüyordu. Bence gri renk yapı sektörünün ana rengi olma durumunu uzun yıllar sürdürür. Zira gri ile yapılan dekorasyon­larda dikkatimi çeken şey: gri ile hiç bir renk tezat oluşturmuy­or. Her renk grinin nötrlüğü içinde yıldızlaşı­yor. Kırmızı da, mavi de, yeşil de kısacası tüm renkler griyle “ben varım” diyordu. Öyleyse çok yaşa gri...

We reserved the third day for Chinese companies

We spent the third day of the fair at hall C, where the Chinese companies exhibited.

Let’s look at the situation with the customers! We were amazed by the statues made by small but skillful hands of the small but skillful people, who process the marble like a needle and admired the craftsmans­hip and the quality of their work.

The reflection of the gray fashion onto Chinese natural stone sector, revealed the size of this hurricane. We saw the position of Turkish stones as we took a path in a gray gallery. Among the displayed stones were of course gray, beige, white and other colors. But their volume was very low. The interest of Chinese for onyx kept its popularity alive. The gray color, with a more fashion term anthracite color granite, quartz, and other artificial building blocks have become more fashionabl­e as result of this trend. I think gray color natural stones will continue to be the primary color of the constructi­on sector for many years. What is even more impressive about the gray color natural stones, is their matching with all other colors. Each color, including reds, blues and greens, become stars within the neutrality of gray.

So long live gray...

Dördüncü gün ve kapanış Sıra geldi teknoloji ve sarf ürünlerine

Burada en çok dikkatimiz­i çeken şey: yer gök gri dedik ama epoksi üreten firmalara her geçen gün yenileri ekleniyor galiba. O kadar çok epoksi firması vardı ki, saymakla bitmez!

Elmas tel ve elmaslı kesiciler üretenler de çok bol Xiamen’de. Ve teknoloji. Multiware’ların Çin versiyonla­rını gördük. CNC’ler, daha küçük çaplı atelyeler için her boyutta vardı. Ayrıca iptidai koşullarda üretim yapan atölyeler için yan kesme, torna makineleri ve benzer makinelerd­e yerini almıştı burada. Konvansiyo­nel katraklar bir köşede multiware ile sarsılan tahtını korumak için bekliyor gibiydi.

Kısacası 2019 yılının ilk büyük fuarında biz bu izlenimler­i edindik ve sizlerle paylaştık.

“2020 yılında tekrar görüşmek üzere! Diyerek Xiamen’e veda ettik. Sıra ikinci büyük fuarda.

Bakalım İzmir MARBLE’da durum değişecek mi? Fourth day and closing The thing that attracts our most attention here was the dominance of Gray colour. However, one another point was the increasing number of epoxy producers. Diamond wire and diamond cutter and technology producers are also very abundant in Xiamen. We’ve seen Chinese versions of the Multiwares. There was all size of CNCs for smaller ateliers. In addition, side cutters, lathe machines and similar machines were in display in Xiamen. The convention­al gang saws seemed to be waiting for their turns. In short, in the first big natural stone exhibition of 2019, we gained these impression­s and shared with you.

Hoping to come again in 2020, we said goodbye to Xiamen. Now it’s time for the second leading Natural Stone Show.

Let’s see if the situation will change in Izmir MARBLE?

 ?? Fotoğrafla­r: Levent DÖRTYOL Photos by Levent DÖRTYOL ??
Fotoğrafla­r: Levent DÖRTYOL Photos by Levent DÖRTYOL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye