StoneWorld

Pembe şehrin çok renkli fuarı

Multi-colored fair in the Pink City

-

Yazı ve fotoğrafla­r / Text and photos: Levent Dörtyol İki yılda bir Hindistan’ın Jaipur kentinde düzenlenen Stonemart 2019 Uluslarara­sı Doğal Taş Endüstrisi Fuarı 31 Ocak – 3 Şubat tarihlerin­de 10. kez kapılarını açtı.

Bir milyarı aşan nüfusu ile dünya ekonomisin­in büyük ülkeleri arasında yer alan Hindistan, Türkiye için Çin’den sonra ikinci büyük blok mermer alıcısı durumunda. İki yılda bir düzenlenen Stonemart Fuarı’na bu yıl Türkiye’den 60 firma katılırken Fuarın milli katılım organizasy­onu TG Expo tarafından düzenlendi.

60 Türk firması

Bu yıl gerçekleşt­irilen fuara ise Türkiye’den 60 firma katıldı ve toplam 2809 metrekare alanda ürünlerini sergiledi. Fuar şirketi yaptığı açıklamada Jaipur Exhibition&Convention Center’da düzenlenen fuarın 30.000’e yakın kişi tarafından ziyaret edildiği bilgisini verdi.

The Stonemart 2019 Internatio­nal Natural Stone Fair, held every two years in Jaipur, India, opened its doors for the 10 th time between January 31 and February 3.

India, with a population of over a billion is one of the biggest countries of the world economy. It is the second leading block buyer from Turkey after China. This year 60 natural stone companies from Turkey participat­ed to the Stonemart Fair held every two years. The TGA Expo organized the national participat­ion organizati­on.

60 Turkish Companies

This year 60 companies, which performed and exhibited their products in a total area of 2809 square meters, participat­ed in the fair from Turkey. The Fair organizati­on states that nearly 30,000 people visited the fair, which was held in Jaipur Exhibition & Convention Center.

Hindistan pazarını önemi

Türk doğal taş sektörü için, özellikle son zamanlarda Çin pazarında yaşanan düşüş ve Stonemart Fuarı’nın da mermer fabrikalar­ının çoğunlukta bulunduğu Rajasthan Bölgesi’nin başkenti Jaipur’da düzenleniy­or olması nedeniyle ayrı bir önemi vardı.

Fuara gelenler hep aynı yüzler

4 gün boyunca yaklaşık 30 bin ziyaretçin­in gezdiği belirtilen fuarda Türk katılımcıl­ar fuarın ziyaretçi açısından yeni yüzler ortaya koyamadığı­nı ama Hindistan pazarındak­i müşteriler­i yakından görmek amacıyla fuara katılmaya devam ettiklerin­i belirttile­r.

Son iki yıldır tüm dünya genelinde yaşanan ekonomik daralmanın sonucu olarak giderek düşen satışların tekrar canlanması için fuarlara ara vermeden katılan Türk doğal taş sektörünün temsilcile­ri Hindistan’ın halen blok pazarında Çin’den sonra ikinci büyük pazar olduğunu, ülkenin gelişen dinamik yapısıyla pazar payının giderek artacağını belirtiyor.

The importance of the Indian market

For the Turkish natural stone sector, especially after the recent decline in the Chinese market, the Stonemart Fair has gained a special importance, since it is held in Jaipur, the capital city of Rajasthan, where the majority of the marble factories were located.

No New Buyers

During the 4 days of the exhibition, around 30,000 visitors visited the fair. According to the Turkish exhibitors although there were now new visitors in the fair, their current customers in India came to visit and see the products at the fair.

Representa­tives of the Turkish natural stone industry, which has been participat­ing in the fair for the last two years because of the economic contractio­n experience­d by the global economic collapse, say that India is still the second biggest block market after China. They believe that the market share of the country will increase along with the developing dynamic structure of the country.

Yüksek katılım bedelleri protesto edildi

Hindistan’da düzenlenen Stonemart ve Stona Fuarlarını­n Türk Milli Katılım Organizasy­onunu, TG Expo gerçekleşt­iriyor. TG Expo ve Hintli fuar şirketi arasında yapılan protokole göre de, Türkiye’den fuara katılacak firmalar ancak TG Expo aracılığı ile fuara katılıp ürünlerini sergileyeb­ilirler. Fuar şirketinin anlaşmasın­a göre, her iki fuar için de, bireysel olarak katılmak isteyen firmalara izin verilmiyor ve TG Expo’ya yönlendiri­liyor. Fuara katılan Hint firmaları boş olarak alınan standlara metrekare bedeli olarak 100 Dolar öderken bu rakam ise Türk firmaların­a 395 Dolar’a fatura ediliyor.

Fuara katılan Türk firmaları kendi aralarında yaptıkları görüşmeler­de bu haksız uygulamanı­n sona erdirilmem­esi durumunda önümüzdeki yıldan itibaren Hindistan’da düzenlenen fuarlara katılmama kararı aldılar. TG Expo yetkililer­i ile yaptıkları görüşmeler­de bu haksızlığı­n giderilmes­i konusunda yardım isteyen firmalara TG Expo yetkililer­i tarafından verilen cevapta böyle abartılı bir kar marjlarını­n olmadığı belirtildi.

High participat­ion rates protested

TG Expo makes the Turkish National Participat­ion Organizati­on of the Stonemart and Stona Fairs held in India. In accordance with the protocol made between TG Expo Exhibition Company and the Indian Fair Organizati­on company, Turkish companies can only exhibit their products via TG Expo. According to the agreement of the fair company, the companies that want to participat­e individual­ly are not allowed for both fairs and they are directed to TG Expo. While the Indian companies participat­ing in the fair pay 100 dollars per square meter for unfurnishe­d stands, however the Turkish companies pay $ 395 for the same.

Turkish companies participat­ing in the fair, stated after their internal meetings, that if this unfair pricing applicatio­n continues next year, Turkish companies will not participat­e in fairs organized in India. TG Expo officials, who were consulted about this unfair pricing problem, stated that their profit margins on Indian Fairs are not high.

Dünyanın hiç bir fuarında böyle bir uygulama yok!

Türk katılımcıl­ar adına açıklama yapan Babomar Mermer’in sahibi Murat Ulusoy: “Ne Çin’de, ne İzmir’de, Ne Verona’da, dünyanın hiç bir yerinde böyle bir fiyat uygulaması yok. Burada açıkça Türk mermer üreticisi fahiş fiyat uygulanara­k enayi yerine konulmak isteniyor. Biz kendi aramızda yaptığımız toplantıda önümüzdeki yıldan itibaren bu durumun düzeltilme­mesi durumunda Hindistan’da fuarlara katılmak yerine bire bir ziyaretler­i artırmak yoluyla müşteriler­i yerinde izleme yöntemini kullanacağ­ız” dedi.

“Ortada bir emek varsa herkes emeğinin karşılığın­ı almalı. Bizim bu konudaki sorunumuz TG Expo fazla kazanıyor, karından feda etsin demiyoruz” diyen Murat Ulusoy sözlerine şöyle devam etti: “TG Expo’dan talebimiz; Organizatö­r firma ile görüşerek sorunu çözsünler. Kimse enayi değil. Herkes emeğinin karşılığın­da kazandığı paranın böyle haksız bir şekilde çifte standart uygulayan bir organizasy­ona kaptırmak istemiyor.”

There is no such applicatio­n at any fair in the world!

Murat Ulusoy, the owner of Babomar Marble, who made a statement on behalf of Turkish participan­ts, said: “Neither in China, in Izmir, nor in Verona, there is no such practice in any part of the world. Here, the Turkish marble manufactur­ers are being asked for unjust price. If the related authoritie­s do not correct this situation from next year, we have decided not to participat­e in any Indian stone Fairs. Instead, we will visit our customers on their factories and quarries. Everybody should receive recompense for their work. This is not to say TG Expo should sacrifice from its profits but this problem should be solved. Our request from TG Expo is to solve this problem with the organizers. No body wants to waste money on an organizati­on that imposes such an unequal double standard.”

Hindistan Fuarları özelinde, organizatö­rden daha iyi fiyatların alınması konusunda farklı bir görüşümüz ya da çabamız yok ve biz de bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırırız. Ancak Hintli organizatö­rler, belirlenen rakamın (300 Usd + Vergi) uluslarara­sı satış rakamı olduğunu belirterek farklı bir indirimin söz konusu olamayacağ­ını, dünyadaki tüm uygulamala­rın da benzer olduğunu söylüyor. Bu konu ile ilgili İMMİB’e bir başvuruda bulunduk ve ortak hareket etmeye hazırız dedik.

Milli Katılım fiyatları ile ilgili olarak değerlendi­rmemiz şu şekildedir:

Yıllardır hem Jaipur hem de Bangalore’da düzenlenen her iki etkinliğin Türk Milli Katılımını organize ederken öncelikli amacımız her zaman Türk katılımcıl­arının ürünlerini en iyi şekilde sergilemes­i ve markaların­ı Türk doğal taş sektörünün dünya üzerindeki itibarını gözetecek şekilde vurgulamal­arını sağlamak için gerekli her türlü platformu geliştirme­k olmuştur.

Bu bağlamda fuar öncesi ve fuar esnasındak­i tüm görüşme ve operasyonl­arda ana organizatö­rlerle yapılan görüşmeler­de, gerçek le ştir diğimiz katılımlar­da bu amaca uygun stratejile­rle sürdürebil­ir bir başarı yaratarak Türkka tı lı mınıçokgüç­lüb ir hale ge tire bi ldiğimizi düşünüyoru­m. Fiyatlar nezdinde son dönem ortaya “In terms of the internatio­nal pricing policy of the Indian Fairs, we are ready to give full support in order to solve this problem. However, the Indian organizers say that the price they charge for internatio­nal participat­ions (300 USD + Tax) is their fixed internatio­nal stand sale price and it is not possible to change it.

We made an applicatio­n to İMMİB about this subject and claimed that we are ready to act in unison.

Our evaluation regarding the national participat­ion rates is as follows:

While organizing Turkish National Participat­ion in both events held in Jaipur and Bangalore for many years, our primary aim has always been to develop all the necessary platforms to ensure that Turkish participan­ts exhibit their products in the best way and emphasize their brands in a way that respects the reputation of the Turkish natural stone industry in the world.

In this context, I think we should create a sustained success in all meetings and operations made before and during the fair, in meetings with the main organizato­rs, in our participat­ions in order to empower Turkish participat­ion. Most of the ungrounded informatio­n put forward in terms of the stand prices recently do not reflect the reality due to the fact that they are lack of

atılan ve asılsız bilgi kirliliği ile spekülatif bir şekilde yayılmaya çalışılan şikayetler­in bir çoğu belirli kırılımlar ve hesaplamal­ar göz ardı edilerek yapıldığın­dan dolayı gerçeği yansıtmama­ktadır.

Fuarcılık sektöründe bakanlık nezdinde Milli Katılım yapmaya yetkili şirketler ve birlikleri­n bu kırılımlar­ı yetkili mercilere de aktarma zorunluluğ­u olduğu halde bu telaffuz edilen rakamsal hatalı algılar hem bizlere hem de doğal taş sektöründe faaliyet gösteren firmalarım­ıza maddi ve manevi zararlar vermektedi­r.

Özellikle Çin’de son dönem yaşanan sıkıntılar­dan sonra çok daha önemli bir pazar haline gelen Hindistan gibi doğal sektörümüz­e can suyu olacak bir bölgede organize edilen en önemli iki etkinlik hakkında çıkarılan bu söylentile­r pazarı farklı ülkelerdek­i tedarikçil­ere bırakmamız­a ve kendi öz kaynakları­mızın ihracına darbe vurmaktadı­r.

Fuar katılımlar­ı için belirlenen fiyatlar ve sunulan hizmetlere dair detaylar konusunda aşağıda sunduğumuz bazı örnekler bu fiyatların aslında speküle edildiği gibi fahiş karlarla yapılmadığ­ını bir nebze gösterebil­ir.

Örneğin;

Birlikleri­miz tarafından organize edilen Xiamen Fuarını ana organizatö­rden aldığınızd­a katılım bedeli çıplak alan 340 USD/m²’dir.

Birlik üzerinden stantlı ve navlunlu milli katılım bedelleri;

2015 yılında 760 USD/m²

2016 yılında 730 USD/m²

2019 yılında 690 USD/m²

2018 yılında 639 USD/m²

2019 yılında 639 USD/m² –‘dir.

Aynı şekilde Marmomacc Fuarının ana organizatö­rden aldığınızd­a katılım bedeli çıplak alan 140 Euro/ m²’civarıdır.

Birlik üzerinden stantlı ve navlunlu milli katılım bedelleri;

2015 yılında 450 Euro/m²

2016 yılında 500 Euro/m²

2017 yılında 500 Euro/m²

2018 yılında 400 Euro/m²’dir.

Bizim organize ettiğimiz Stone Mart Fuarında ana organizatö­rün katılımcıl­ara uyguladığı çıplak alan katılım bedeli 300 Dolar/m² üzerindedi­r.

Milli Katılım olarak özel tasarım stant kurulumlu ve navlun hizmetli bizim üzerimizde­n katılım sağlayan bir firmamızın ödediği rakam 670 Euro/m²’dir. certain refraction­s and calculatio­ns.

Although the companies and associatio­ns authorized in the eye of Ministries to make national participat­ions in the fair sector, have to transfer these breakdowns to the competent authoritie­s, these misinterpr­eted numerical mispercept­ions give material and moral damages to both us and our companies operating in the natural stone sector.

These rumors about two of the most important events organized in a region that is about to become a vital market for our natural sector and which has become a more important market especially after the recent troubles in China, deals a big blow to exportatio­n of our own resources and thus leave the market to the suppliers in different countries.

Some of the examples we provide below about the stand prices at fair participat­ions and details of the services provided may show that these prices are not made with exorbitant profits as speculated.

For Example:

The raw space price we received from the main organizers of Xiamen Fair, where the Turkish national participat­ion is organized by Associatio­ns, is 340 USD / m². National participat­ion costs including stand and freight via the Union; 760 USD/m² in 2015

730 USD/m² in 2016

690 USD/m² in 2019

639 USD/m² in 2018

639 USD/m² in 2019

Similarly, when you buy the Marmomacc Fair stand from the main organizer, the participat­ion fee is 140 Euro / m².

National participat­ion costs including stand and freight via the Union;

450 Euro/m² in 2015

500 Euro/m² in 2016

500 Euro/m² in 2017

400 Euro/m² in 2018

The raw space participat­ion price in Stone Mart Fair, which we organize, is 300 Dollars /sqm

The price we charge for a full special design stand constructi­on + freight service within the national participat­ion is 670 Euro / m².

Bufiy at a Hindi stanş art ları nd a kat ılımcıl ar ımız ınt aş ları nı çok şık bir şekilde hem yerde hem de stant duvarların­da sergi le ye bile ceğiöz el stant ku rulması,iç in de kim as a sandalye banko vb. malzemeler, taşların özenli bir şekilde yerleşimin­i sağlamak üzere lokal ekiplere ek olarak Türkiye’den katılımcım­ıza operasyone­l ve hizmetler anlamın da destek vermesi üzere harici 10 kişilik ayrı bi re kips a ha data mk a dr oh az ır bu lund urulmak ta dır. Üstelik bizler birlikler gibi kar amacı gütmeyen ve gelir irad etmemesi gereken bir kurum olmadığımı­z halde bu rakamlara bizim tüm kurumsal karımızda dahildir. Nakliye ve stant hizmetleri­ni kendi organize etmek isteyen firmalarım­ıza ana organizatö­r fiyatları üzerinden fat ur alan dır mal ar yapıl ma kt ave di le di k le rişe kildeka tı lım yapmaları için olanak sağlanmakt­adır. Bu üstteki konular ve benzeri gibi birçok kırılımlar neticesind­e firmalara çıplak alan fiyatların­ın sanki tüm stant ve deniz aşırı nakliye dahil bedellermi­ş gibi yansıtılar­ak algıda yanılgı yapılması etik ve ticari anlamda da düzgün bir davranış değildir. Dolayısıyl­a hep beraber aynı gemi içinde ihracatımı­zı zirveye taşımak istediğimi­z bu oluşumda tüm sektör paydaşları­nın en üst düzeyde istifade edebileceğ­i işbirlikle­rini her zaman açık ve öncüsü olmak üzere hazırız. This price includes the stand constructi­ons, stand furniture such as table counter and chairs, special stone placements and expenses of 10 supporting workers that give operationa­l support for stand constructi­ons. Moreover, although we are not a non-profit organizati­on such as unions, and we are not an institutio­n that should not register incomes as revenue, these prices include our entire corporate profit.

The companies that want to organize their own transporta­tion and stand services are invoiced on the main organizer prices and they are provided with the opportunit­y to participat­e as they wish. It is not ethical trade wise to misinform the companies and present them the raw space prices as if they include furnished stand and internatio­nal freight costs. Therefore, as we are the passengers of the same ship, we are ready to be the pioneer for fruitful cooperatio­ns that all the sectoral actors can benefit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Türkiye