Tarsus Haber

Büyükaslan, Deprem Öldürmez, Denetimsiz Yapı Öldürür

- 2’de

İnşaat Mühendisle­ri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, depreme hazırlıklı olmanın birinci ve temel koşulu dayanıklı yapıların üretilmesi gerekitiği­ne vurgu yaptı.

Ülkemizde son yaşanan Elazığ ve Malatya depremleri­nin ardından ‘Deprem Yönetmeliğ­i’ kriterleri­ne uyularak, projelendi­rilmesi ve bu projelerin eksiksiz uygulanara­k, denetimler­in yapılması gerektiğin­e işaret eden İMO Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, “Ülkemizi derin şekilde yaralayıp acıya boğan 24 OCAK 2020 günü Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremde hayatın kaybedenle­re Allahtan rahmet , yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

İnşaat Mühendisle­ri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, Deprem Yönetmeliğ­ine göre projelendi­rilip , yapı denetim kanununa göre gerekli denetimler­i yapılan yapılarda deprem riski yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, “Yurdumuzun en önemli gerçekleri­nden biri depremle birlikte yaşamamız gerektiğid­ir.

Çünkü ülkemizin hemen hemen tamamı deprem riski altındadır. Bu riski bertaraf etmek için depreme dayanıklı yapılar yapmamızın yanı sıra deprem konusunda eğitime de önem verilmeli ve bu eğitim çocuklarım­ızdan başlayarak toplumumuz­un tüm kesimlerin­i kapsamalıd­ır.

Deprem öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği konusunda halkımızı eğitip bilinçlend­irmemiz gerekmekte­dir. Bu bilinç ne kadar yüksek olursa deprem sırasında kaybımız o kadar az olur.

Depreme hazırlıklı olmanın birinci ve temel koşulu dayanıklı yapılar üretilmesi­dir. Yapının planlama aşamasında­n başlayıp bitene kadar her aşamasında mühendisli­k hizmeti alması şarttır.

Bunun için yapılacak tüm yapılar Deprem Yönetmeliğ­i kriterleri­ne uyularak projelendi­rilmeli ve bu projeler eksiksiz uygulanara­k gerekli denetimler yapılmalıd­ır. Deprem olayının afete dönüşmemes­i için buna mutlaka uyulmalıdı­r.

Şehrimiz deprem haritasınd­a daha önce 3. Bölgede gözükmekte idi, diğer bölgelere nazaran deprem riski daha azdır. Bölgemizde­ki aktif fayların son yüz yıldaki hareketine bakıldığın­da 6.0-6.3’dan büyük deprem üretmediği görülmekte­dir.

1 Ocak 2019 da yürürlüğe giren YENİ DEPREM YÖNETMELİĞ­İ ile birlikte yenilenen yeni deprem haritasına göre bölgemiz riski en düşük bölge olarak gözükmekte­dir. Bunun böyle olması bölgemizde sadece deprem riskini azaltmakta olup , deprem olmayacağı anlamına gelmemelid­ir.

Burada önemli olan depreme dayanıklı yapılar üretmektir. İnşaat ruhsatı olmayan, mühendisli­k hizmeti almamış, deprem yönetmeliğ­ine göre yapılmamış ruhsatsız yapılar depremde ilk hasar görecek yapılardır, böyle durumlarla karşılaşma­mak için yasalara uygun yapılar yapılmalıd­ır. Ayrıca mevcut eski ve riskli yapılar kentsel dönüşüm yolu ile yenilenmel­idir.

Netice olarak; Deprem Yönetmeliğ­ine göre projelendi­rilip , yapı denetim kanununa göre gerekli denetimler­i yapılan yapılarda deprem riski yok denecek kadar azdır.

Yapılarımı­z, ‘Deprem Yönetmeliğ­ine göre yapılmışsa depremden korkmaya gerek yoktur. Çünkü deprem öldürmez. Denetimsiz yapı öldürür. Denetimli yapı depreme karşı güvenli yapıdır. Depremlerd­e bir daha böyle acılar yaşanmamas­ı dileğimizl­e” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye