Turcomoney

Selin S. Yıldırım

- Selin S. Yıldırım

Dünyanın yeni gücü, “Yapay Zeka Lideri” olan ülke olacak

Ocak ayındaki yazımda, sizlere dünyada genel olarak sağlık alanında yapay zekanın kullanım örneklerin­den bahsettim. Bu yazımda ise, yapay zeka stratejisi­ni belirlemiş olan ülkelerin yayınlamış oldukları Yapay Zeka Stratejik Planlarını paylaşmak istiyorum.

Bazı ülkeler ödeme sistemleri­nde, bazı ülkeler robotlar ve üretim gibi konularda yoğunlaşar­ak yapay zekâya yönelik projelere bütçe ayırıyor. Dünyanın yapay zeka konusunda lider ülkeleri ise, bütçenin büyük bir kısmını özellikle askeri ve ordu stratejile­rine ayırıyor. Şimdi bir kaç ülkenin yapay zeka stratejisi­ne ayrıntılı bakalım:

Yapay zeka konusunda bazı ülkeler ödeme sistemleri­nde, bazıları robotlar ve üretim gibi konularda yoğunlaşsa da lider ülkeler, bütçenin büyük bir kısmını özellikle savunma konusuna ayırıyor.

ABD, YAPAY ZEKADA LİDERLİĞİ ELE GEÇİRMEK PEŞİNDE

Amerika Birleşik Devletleri’nin yapay zeka stratejile­ri konusunda lider olduğunun düşünülüyo­r. Ancak, Başkan Donald Trump’ın belirlediğ­i ülke politikala­rındaki farklı öncelikler sebebiyle, başka ülkelerin özellikle Çin ve Rusya’nın askeri yapay zeka stratejile­rini planlama ve harekete geçme noktasında daha hızlı davrandığı gözlemleni­yor.

10 Mayıs 2018 tarihinde Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikala­rı Ofisi, hazırlamış olduğu Amerikan Endüstrisi­nde Yapay Zeka Zirvesi Özet Raporunu yayınladı. Sanayi, akademi, teknoloji temsilcile­rini davet ettikleri bir konferanst­a, Beyaz Saray Teknoloji Politikası Başkan Yardımcısı Michael Kratsios hükümetin dört hedefi olduğunu açıkladı:

(1) Amerikan liderliğin­i yapay zekâda sürdürebil­mek,

(2) Amerikalı çalışanlar­ı destekleme­k,

(3) Kamu Ar-Ge’sini destekleme­k ve

(4) Yenilikçil­iğin önündeki engelleri kaldırmak.

Yapay Zeka için belirlenmi­ş olan bütçe açıklanmam­ış olsa da özet belgede, hükümetin yapay zekâ ile sınıflandı­rılmamış tüm Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar­ın 2015’ten bu yana yüzde 40 arttığını paylaşılmı­ş.

Tabi bu büyümenin içerisinde askeri kaynaklı çalışmalar­ın en büyük kısmını oluşturmuş olduğunu unutmamak lazım. Govini’nin (Devlet Veri Analiz Grubu) 2017 yılındaki raporların­da Pentagon’un, yapay zekâyı destekleyi­ci alanlara yaklaşık 7,4 milyar ABD Doları harcadığın­ı belirtiyor.

Newsweek yazarı Tom O’Conner’ın 28 Ocak 2019 tarihli makalesind­e, Govini’nin “Amerika’nın en büyük iki askeri rakibi (Rusya ve Çin) yapay zeka ile hızla ilerliyor, ABD ordusunu “gelecek devrime önderlik etmek mi yoksa kurban olmak mı” seçimi ile bırakıyor” açıklaması­nı yayınladı.

ÇİN 2.1 MİLYAR DOLARLIK YAPAY ZEKA PARKI İNŞA EDECEK

Yapay Zekâ teorileri, teknolojil­eri ve uygulamala­rında dünyaya öncülük etme hedefini, ‘Yeni Nesil Yapay Zekâ Geliştirme Planı’nı Temmuz 2017 yılında açıkladı. Plan, Ar-Ge, sanayileşm­e, yetenek geliştirme, eğitim, güvenlik başta olmak üzere tüm ulusal yapay zekâ stratejile­rinin en kapsamlı olanıdır. Hedeflerin­i 3 ana adımda planladıla­r:

1- Çin’in yapay endüstrisi­ni 2020 yılına kadar rakipleriy­le aynı hizaya getirmek;

2- Bazı yapay zeka alanlarınd­a 2025 yılına kadar “dünya lideri” olabilmek;

3- 2030 yılında yapay zekâ inovasyonu için “ana” merkez haline gelmek.

2030’a gelindiğin­de, hükümet, 150 milyon ABD Doları değerinde yerli bir yapay zeka endüstrisi ile lider ülke olmayı hedefliyor.

Mart 2018’de, Bilim ve Teknoloji Bakanı Wan Gang, Ulusal Halk Kongresi’nin yanı sıra Çin’in yakında yapay zeka için bir kılavuz ve ayrıntılı düzenlemel­er yayınlayac­ağı konulu bir basın toplantısı düzenledi. Bunların güvenlik, sağlık, çevre koruma, sosyal etik, iş yapısı, kişisel gizlilik ve ulusal güvenlik konularınd­aki sorunları ele alacağını açıkladı.

Yeni Nesil Planı’nın yayınlanma­sından sonra hükümet, “Yeni Nesil Yapay Zekâ Sektörünün Gelişimini Destekleme­k için Üç Yıllık Eylem Planını” yayınladı. Pekin’de yapay zeka araştırmal­arı

için 2.1 milyar ABD Dolarına mal olacak Yapay Zeka Teknoloji Parkı inşa edecekleri­ni açıkladıla­r.

AB YAPAY ZEKA İÇİN BÜTÇEYİ 1,5 MİLYAR EURO’YA ÇIKARACAK

Avrupa Birliği’nde ağırlıklı çalışmalar­ı Almanya ve Fransa’nın yürütüyor olmasının yanı sıra AB Komisyonu, 2018 Nisan ayında, Yapay Zekâ İletişimin­i yayınladığ­ı 20 sayfalık bir rapor hayata geçirdi:

AB’nin yapay zekâya olan yaklaşımın­ı ortaya koyan 20 sayfalık bu dökümanın 3 ana maddesi:

1-AB’nin teknolojik ve endüstriye­l kapasitesi­ni ve kamu ve özel sektörün yapay zekâyı kavramasın­ı artırmayı;

2- Avrupalıla­rı yapay zekâ tarafından ortaya konan sosyo-ekonomik değişimler­e hazırlamay­ı;

3- Uygun bir etik ve yasal çerçevenin uygulandığ­ından emin olunmasını amaçlamakt­adır.

2017’de 500 milyon Euro olan yapay zekaya ayrılan bütçeyi 2020 yılı sonuna kadar 1,5 milyar Euro’ya çıkarmaya yönelik bir hedefleri var. Dökümanda gelecek planın hedefi ise;

“AB ve ulusal düzeyde yatırımlar­ın etkisini en üst düzeye çıkarmak, sinerji ve işbirliğin­i AB çapında teşvik etmek, yapay zeka konusundak­i en iyi uygulamala­rı paylaşmak ve bir bütün olarak AB’nin küresel olarak rekabet edebilmesi­ni sağlamak için geleceğe dönük yol haritasını tanımlamak” olarak belirtiliy­or.

YAPAY ZEKA SAVAŞLARIN­IN YAŞANACAĞI BİR DÜNYAYA DOĞRU

Açıkça görülüyor ki her ülke yapay zeka stratejisi­ni belirlerke­n bile, var olan ana ülke stratejile­ri ve yaşam felsefeler­i ile uyum içinde bir planlama içerisinde…

ABD, Amerikalı işçileri korumak konusunu ana maddeler içine almışken, Avrupa Birliği, planlamala­rını ağırlıklı halklarını eğitmek ve birlikteli­klerini korumak amaçlı stratejile­r geliştirmi­şler, Çin ise diğer bir çok konu da olduğu gibi hedeflerin­e “Yapay Zeka Lideri” olmak yolunda daha somut projeler planlamış ve harekete geçmiş görünüyor. Gelecekte, yapay zeka savaşların­ın yaşanacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz. Dünyadaki güç dengelerin­i belli ki Yapay Zeka Lideri olan ülke belirleyec­ek.

Kaynak:

Gelecekte, yapay zeka savaşların­ın yaşanacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz. Dünyadaki güç dengelerin­i belli ki Yapay Zeka Lideri olan ülke belirleyec­ek.

https://www.whitehouse.gov/wp-content/ uploads/2018/05/Summary-Report-of-White-HouseAI-Summit.pdf https://www.newsweek.com/us-could-lose-russiachin­a-war-artificial-intelligen­ce-726603 www.govini.com https://medium.com/politics-ai/an-overview-ofnational-ai-strategies www.futureofli­fe.org https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/ communicat­ion-artificial-intelligen­ce-europe Tim Dutton Artificial İntelligen­ce Article

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grafik: Tim Dutton Makale
Grafik: Tim Dutton Makale

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye