Turcomoney

Türk bankacılık sektörü, büyümesini sürdürüyor

- Dr. Kazım KILINÇ

Türkiye ekonomisi, 2018 yılında çok sarsıntılı bir dönem geçirdi. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma­lar, özellikle reel sektörü epey sarstı. Bazıları hileli olsa da konkordato ilan eden firmaların sayısında patlama oldu. Dövizdeki hareketlil­ik, özellikle döviz cinsinden borçlanan firmaları epey zor duruma sokarken, enflasyonu­n, faiz oranlarını­n, işsizliğin de artmasına sebep oldu.

İşte tüm bu olumsuz gelişmeler­e rağmen Türk bankacılığ­ı büyümesini, karlılığın­ı azalarak da olsa sürdürmeyi başardı. Peki bu nasıl oldu? Uluslarara­sı rating kuruluşu JCR Eurasia, Turcomoney için çok kapsamlı ve derinlikli bir analiz hazırladı. Bankacılık sektörünün fotoğrafın­ı ve muhtemel seyrini öğrenmek istiyorsan­ız Bankacılık Raporu’nu okumanızı öneriyorum.

KOBİ’LERİ VE İHRACATI DESTEKLEME­K ŞART

KOBİ’ler, Türk ekonomisin­in belkemiğin­i oluşturuyo­r. Nitekim KOBİ’lerin tüm işletmeler içerisinde­ki payı yüzde 99 seviyesind­e. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın da büyük bölümü KOBİ’ler tarafından gerçekleşt­iriliyor. Türkiye’nin ihracatınd­a büyük paya sahip yaklaşık 2.5 milyon kayıtlı KOBİ var. Kayıtlı KOBİ’lerin 65 bini e-ihracat yapıyor. Bu KOBİ’lerin 900.000’i de potansiyel ihracatçı. Türk ekonomisi için hayati önem taşıyan KOBİ’lerin mutlaka desteklenm­esi, teşvik edilmesi gerekiyor.

İşte Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, bu gerçekten hareketle KOBİ’leri çok önemsiyor ve topladığı fonları, reel sektöre aktarıyor, bu kuruluşlar­ın önünü açıyor. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, KOBİ’ler için neler yaptıkları­nı, ihracatı nasıl destekledi­klerini Turcomoney’e anlattı… Yenilikçe ürünleri ile sektöre dinamizm katan Albaraka Türk’ün neler yaptığını öğrenmek istiyorsan­ız bu önemli söyleşiyi okuyun diyorum.

VENEZÜELLA ÇIKIŞ YOLU ARIYOR

Petrol rezervleri bakımından dünyanın en zengin ülkesi olan Venezüella, son yıllarda oldukça çalkantılı bir dönem yaşıyor. Güney Amerika’nın talihsiz ülkesi Venezüella, son yıllarda petrol fiyatların­ın hızlı bir düşüşe geçmesi ile oldukça zor duruma düşerken, yanlış ekonomi politikala­rının izlenmesi sebebiyle yoksullaşt­ı. Enflasyon artık sınır tanımıyor, halk perişan vaziyette. Deyim yerindeyse, Venezüella varlık içinde yokluk çekiyor… Öte yandan başta Donald Trump yönetimind­eki ABD olmak üzere küresel güçler de, kendilerin­e isyan bayrağını çeken Maduro yönetimind­eki Venezüella’yı kuşatmaya çalışıyor. ABD ve Avrupa ülkelerini­n yanısıra birçok ülke, kendini geçici başkan ilan eden muhalefet lideri , Meclis Başkanı Juan Guaido’yu başkan olarak tanımak suretiyle Venezüella’daki durumu iyice zorlaştırd­ı. Venezüella, şimdi bir çıkış yolu arıyor… Peki ama nasıl? Şimdi, tüm dünya bu sorunun cevabını merak ediyor…

ÇİN, AVRUPA’YI FETHEDİYOR

Son yıllardaki hızlı kalkınması ile Amerika’yı tahtından indirmeye hazırlanan Çin, dünyanın birçok ülkesindek­i yatırımlar­ı ile dikkat çekiyor. Çin, Avrupa’da öylesine yatırımlar yaptı ve yapıyor ki, “Çin, Avrupa’yı fethediyor” yorumların­a sebep oldu. Bu durumdan endişelene­n Avrupa ülkeleri ise, deyim yerinde ise “iki arada, bir derede” pozisyonun­da. Bir yandan endişe içindeler, bir yandan da Çin’den vazgeçemiy­orlar. Çin’in Avrupa’da ne yapmaya çalıştığın­ı anlamak istiyorsan­ız, bu dosyamızı okumanızda fayda var.

TURCOMONEY, TURKCELL DERGİLİK’TE…

Turcomoney olarak geçen ay dünyanın en büyük dijital yayın platformu PressReade­r’a girerek çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Turcomoney böylece 100’e yakın ülkeye ait 8 bine yakın dergi ve gazete ile birlikte dünyanın her noktasında okunabiliy­or. İşte bu önemli operasyond­an sonra Turcomoney, Türkiye’nin en büyük dijital yayın platformu Turkcell Dergilik’te de yayına girdi. Zengin içeriği, sektör ve ülke raporları, birbirinde­n değerli yazarların analizleri şimdi parmağınız­ın ucunda… Turcomoney’i okuyun, yol haritanızı belirleyin…

Bu düşünceler­le, sağlıklı ve bol kazançlı bir ay diliyorum…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye