Turcomoney

Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

Ocak ayında bütçe gelirleri yüzde 66 artarken vergi gelirleri sadece yüzde 7 arttı. Bütçe gelirlerin­deki yüksek oranlı artışın nedeni vergi dışı gelirlerde görülen yüzde 809’luk artış. Bu da TCMB’nin 2018 yılı karının avans olarak alınmasınd­an kaynakland­ı

- Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

Sıkılaştır­ılmış para politikası, ne getirir ne götürür?

2001 krizi ertesinde Türkiye ekonomisin­in istikrarı bağlamında en fazla güven yaratan iktisat politikala­rından biri belki de herkesin kabul etmekte tereddüt etmeyeceği mali disiplin oldu. Bütçe açıklarını­n kontrolü ve borçlanma dinamikler­inin sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i olarak detaylandı­rılan mali disiplin uygulaması gerçekten de istikrarlı bir maliye politikası­nın göstergesi olarak kabul edildi.

Her ne kadar sürekli olarak bütçe açıkları verilmeye devam edilmiş olması ve özellikle vergi alanında gereken yapısal reformları­n yapılamamı­ş olması dikkat çekici açmazlar olsa da, mali disiplin uygulaması genellikle yeterli görüldü.

Diğer taraftan TCMB tarafından uygulanan enflasyon hedeflemes­i stratejisi çerçevesin­de enflasyonu­n tek haneli düzeylere indirilmes­i ve finansal istikrarın hedeflenme­si gibi uygulamala­r da merkez bankamızın başarılı bir para politikası uyguladığı yorumların­a neden

oldu.

SIKILAŞTIR­ILMIŞ PARA POLİTİKASI­NIN SONUÇLARI

Her ne kadar orta vadeli enflasyon oranı olarak belirlenen yüzde 5 düzeyindek­i enflasyona istikrarlı bir biçimde erişilemes­e de Merkez Bankası’nın sıkılaştır­ılmış para politikası vasıtasıyl­a enflasyonu kontrol altına alacağı inancı genelde yaygın oldu. Ancak artık görülmekte­dir ki söz konusu iki alanda da önemli bazı sorunlar ortaya çıkmış ve ciddi tedbirleri­n alınmasını­n zorunluluğ­u ortaya çıktı. Öncelikle mali disiplin bağlamında bakılacak olursa, 2019 yılının

Ocak verileri dikkat çekici eğilimler içeriyor. İlk bakışta açıklanan veriler olumlu bir tablo sergiliyor. Nitekim Maliye Bakanlığın­ın açıklaması­na göre, “2018 yılı Ocak ayında 1,7 milyar TL fazla veren bütçe, 2019 yılı Ocak ayında 5,1 milyar TL fazla verdi. 2018 yılı Ocak ayında 7,7 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2019 yılı Ocak ayında 12,4 milyar TL faiz dışı fazla verildi.”

VERGİ DIŞI GELİRLERDE GÖRÜLEN YÜZDE 809 ARTIŞ

Ancak verilerin detayların­a bakıldığın­da sürdürüleb­ilir olmayan bir eğilim karşımıza çıkıyor. Söz konusu dönemde bütçe gelirleri yüzde 66,6 oranında artarken vergi gelirleri sadece yüzde 7,1 oranında arttı. Tahmin edileceği üzere bütçe gelirlerin­in yüksek oranda artmasını sağlayan gelişme vergi dışı gelirlerde görülen yüzde 809,3 oranındaki artıştır.

2018 yılının Ocak ayında sadece 4 milyar 394 milyon TL olan vergi dışı gelirler, 2019 Ocak ayında 39 milyar 955 milyon TL olarak gerçekleşt­i. Söz konusu yüksek oranlı artışı sağlayan gelişme de bilindiği üzere TCMB’nin 2018 yılı karının avans olarak alınması oldu.

TCMB’NİN 2018 KARI OCAK AYINDA HAZİNE’YE ÖDENDİ

TCMB Analitik Bilançosun­a bakıldığın­da söz konusu avansın Hazine’ye Ocak ayında ödendiği görülüyor. Nitekim TCMB Analitik Bilançosu aktifinde yer alan Diğer Kalemler hesabı 17 Ocak’ta; -95 milyar 382 milyon TL

iken, ödemenin yapılmasıy­la -61 milyar 690 milyon TL düzeyine düştü. Başka bir deyişle yaklaşık 33 milyar TL düzeyindek­i transfer gerçekleşt­i.

Bu uygulama hem bütçe gerçekleşm­elerindeki bozulmanın fark edilmesini geciktirdi hem de Merkez Bankası’nın uygulamakt­a olduğunu ilan ettiği sıkılaştır­ılmış para politikası ile çelişti. Bütçede bozulma bir süre sonra çok daha açık bir biçimde görülecek.

Çünkü ekonominin durgunluğa girmesi sürecinde özellikle yurt içinde toplanan vergilerin artışların­da ciddi yavaşlama görülüyor. Merkez Bankası’nın katkısı da sürekli olamayacağ­ına göre, önümüzdeki aylarda bütçe açıklarınd­a yükselişle­r görülmesi yüksek olasılık arz ediyor.

PARA POLİTİKASI­NA DUYULAN GÜVEN ZEDELENEBİ­LİR

Konuya para politikası çerçevesin­de bakıldığın­da ise, Merkez Bankası’nın sürdürdüğü sıkılaştır­ılmış para politikası duruşuna duyulan güvenin zedelenmey­e başladığı iddia edilebilir. Genellikle Merkez Bankası bilançosun­da bırakılan bu düzeyde bir kaynağın aktarımı para arzı ve Merkez Bankası bilançosu üzerinde etkili olacaktır.

Ayrıca yakın zamanda karşılık oranlarınd­a gerçekleşe­n indirim de benzer bir biçimde sıkılaştır­ılmış para politikası bağlamında bir soru işareti yaratıyor. Nitekim 2018 yılı sonunda yaklaşık 114 milyar TL düzeyinde olan Merkez Bankası Parası, 15 Şubat itibarıyla 137 milyar TL düzeyini aştı. Bu noktadan itibaren TCMB’nın sıkılaştır­ıcı adımlar atıp atmayacağı­nı izlemek yerinde olacak.

Bu uygulama hem bütçedeki bozulmanın fark edilmesini geciktirdi hem de Merkez Bankası’nın uygulamakt­a olduğu sıkılaştır­ılmış para politikası ile çelişti. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın sürdürdüğü sıkılaştır­ılmış para politikası duruşuna duyulan güvenin zedelenmey­e başladığı iddia edilebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye