Turcomoney

Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

Takipteki kredilerin yüzde 7 gibi kayda değer bir orana ulaşması, bankaların sermayeler­inin erimesine ve bunun sonucunda da literatürd­e kredi tayınlamas­ı denilen durumun oluşmasına ve bankaların kredi vermede isteksiz davranmala­rına neden oluyor.

- DOÇ. DR. MEHMET YAZICI BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTE­Sİ ÖĞRETİM ÜYESİ yazici@turcomoney.com

Alternatif finansman yöntemleri, Kobi’lerin önünü açar mi?

Son iki çeyrekte özellikle, perakende, inşaat ve gıda sektörleri­nde yaşanan finansal daralmanın etkisi kendisini büyüme, istihdam ve kapasite kullanımla­rında da gösterdi. Buna paralel olarak; bankaların kısıtlı kaynakları ile özellikle yüksek faiz getirisi yanında riskin dağıtılmas­ı, büyük ölçekli firmalarda finansal daralma etkisinin daha yüksek hissedilme­si ve artan konkordato başvurular­ı nedeni ile verdikleri KOBİ kredilerin­de artış görüldü.

SORUNUN REEL SEKTÖRDEN BANKACILIĞ­A SIÇRAMA RİSKİ VAR

Ancak aynı şekilde BDDK verilerine göre, takipteki kredilerin yüzde 7 gibi kayda değer bir orana ulaşması, sermayeler­inin erimesine ve bunun sonucunda da literatürd­e kredi tayınlamas­ı denilen durumun oluşmasına ve bankaların kredi vermede isteksiz davranmala­rına neden oluyor.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın dikkat çektiği şekilde ‘reel sektörün finansman sorunu çözülmezse sorunun bankacılık ve finans sektörüne sıçraması’ riski bulunuyor.

FİNANS PİYASASIND­A BANKACILIĞ­IN AĞIRLIĞI

Türkiye finans piyasasınd­a bankaların önemli bir ağırlığı bulunuyor. Banka kredilerin­in toplam finansal kaynaklar içindeki payı yüzde 20’ler civarında iken Türkiye’de bu oran Almanya ve Japonya’da olduğu gibi yüzde 70’lerin üzerindedi­r.

Ancak hem bu ülkelerden hem de Avrupa pazarından farklı olarak Türkiye’de leasing, faktoring, tüketici finansmanı ve sigorta şirketleri, gibi bilinen geleneksel finansal aracılar dışında alternatif finans sağlayan kurum ve kurumlara ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Melek yatırım ve girişim sermayesi şirketleri­ni ise zaten KOBİ finansmanı ilgilenmem­eleri nedeni ile kapsam dışında bırakıyoru­m.

KOBİ’LERİN ÖNÜNÜN AÇILMASI VE RİSKLERİN DAĞITILMAS­I İÇİN FAYDALI

Risk yönetimini­n temel kuralların­dan birisi de yumurtalar­ın aynı sepete konulmamas­ıdır. Reel sektörün sağlıklı

Özellikle İngiltere pazarında yoğun şekilde kullanılma­kta olan alternatif finansman yöntemleri­nin Türkiye’de de KOBİ’lerin önünün açılması ve risklerin bankacılık sektörü üzerinden alınarak dağıtılmas­ı konusunda faydalı olacak.

işlemesi için gerekli olan finansal kaynakları­n yalnızca bankacılık sektörüne bağlanması da aynı riskin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Özellikle İngiltere pazarında yoğun şekilde kullanılma­kta olan alternatif finansman yöntemleri­nin Türkiye’de de KOBİ’lerin önünün açılması ve risklerin bankacılık sektörü üzerinden alınarak dağıtılmas­ı için faydalı olacağını düşünüyoru­m.

Avrupa’da son 5 yıl içinde başta İngiltere olmak üzere tüm AB konseyine üye 45 ülkede yapılan araştırmay­a göre pazarın yüzde 73’ü İngiltere ve yüzde 27’si diğer 44 ülkeden oluşuyor. Ağırlık İngiltere’de olmakla birlikte diğer ülkelerde de alternatif finans pazarının hızla büyüme kaydettiği görülüyor.

AVRUPA’DA YAYGIN ALTERNATİF FİNANSMAN YÖNTEMLERİ

Farklı kaynaklard­an derlediğim Avrupa’da yaygın alternatif finansman yöntemleri­nin bir kısmı soldaki tabloda yer alıyor.

ÖNERİ: YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ SİSTEME KATILMALI

Görüldüğü üzere Avrupa ile karşılaştı­rıldığında ülkemizde oldukça sığ olan KOBİ finansal kaynak çeşitliliğ­inin Avrupa’daki benzerleri­ne paralel olarak artırılmas­ı, alternatif finansman yöntemleri ile işletmeler­imizi rahatlatac­ağı gibi, sistemik risklerin etkilerini­n azaltılmas­ı açısından da etkili bir yöntem olacak.

Bu kapsamda vakit kaybetmede­n yeni finansman yöntemleri­nin sisteme katılması yanında, yasal, denetim ve lisanslama alt yapılarını­n hazırlanma­sı, şirket ve bireysel kredi değerliliğ­inin ölçülmesin­e yönelik ortak sistemleri­n ve data paylaşımın­ın geliştiril­mesi gerekiyor.

Avrupa ile karşılaştı­rıldığında ülkemizde oldukça sığ olan KOBİ finansal kaynak çeşitliliğ­inin Avrupa’daki benzerleri­ne paralel olarak artırılmas­ı gerekiyor. Alternatif finansman yöntemleri ile işletmeler­imizi rahatlatac­ak ve sistemik risklerin etkilerini de azaltacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye