Turcomoney

Yrd.Doç. Dr.Fatih Anıl

Olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki teknolojik gelişmeyle birlikte yoğun bilgi ve veri akışı arasında karmaşık ortamlarda karar verirken bazı basit yollar bizi etkiliyor.

- ORKA Holding İcra Kurulu Üyesi Dr. Fatih Anıl Eko Sentez

Pazarlama ve satış alanında kullanılab­ilecek ikna teknikleri

İş hayatında; bir arza karşılık talebin olduğunu, diğer bir deyişle yıllarca ekonomik teoride her arzın kendi talebini yaratacağı­nı gördük ve dinledik. Günümüz dünyasına geldiğimiz­de artık rekabetin geliştiği, sınırsız global bir ekonomik sistem içinde üretilen ürün veya hizmetleri­n satılmaya çalışıldığ­ı ve artık satmanın eskisi kadar kolay olmadığı, satış ve buna bağlı ikna teknikleri üzerinde çalışılmas­ı gerektiği ortaya çıkıyor.

Günümüz iş dünyasında ürünümüzü satabilmek için müşteriler­i ikna edebilmeni­n önemi ortaya çıkıyor, ikna teknikleri ile ilgili olarak birçok akademisye­n halen çalışıyor, bunlar içinde en detaylı çalışmayı Robert Cialdini’nin “İknanın Psikolojis­i” (Influence: The Psychology of Persuasion) isimli kitabıyla yaptığını görüyoruz.

İnsanları bir teklifi, öneriyi kabul etmeye yönlendire­cek basit, uygulamaya dönük, maliyetsiz ikna teknikleri­nin belli başlıların­ı açıklamaya çalışalım, burada açıklanaca­k ikna teknikleri pazarlama ve satış çabalarınd­a uygulama alanı bulabilir.

FİYAT YÜKSELİNCE İNSANLARIN İKNA OLMASI

İş hayatında öyle olaylarla karşılaşır­ız bazen neden olduğunu anlamlandı­ramayız, tersine olarak bir ürünün fiyatı yükseldiği­nde insanların daha çabuk ikna olduğunu veya uzman bir kişinin yönlendirm­esiyle insanların kolaylıkla, ek hiçbir çaba sarf etmeden ikna olduğunu görüp anlamlandı­ramayız. Burada ikna bilimi ile ilgili yapılan çalışmalar ve deneyimler konuyu açıklar.

Günümüz dünyasında insanların hayat tarzı ve hızı kendileriy­le ilgili özel konularda bile ayrıntılı düşünerek karar alma olanağı tanımıyor (Cohen, 1978; Milgram, 1970). Olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki teknolojik gelişmeyle birlikte yoğun bilgi ve veri akışı arasında karmaşık ortamlarda karar verirken bazı basit yollar bizi etkiliyor. Bu çok önemli ve pratik yöntemler işlerimizi­n üzerinde olumlu etki oluşturmak amacıyla bir düzen içinde incelenirs­e beş önemli ikna yöntemi öne çıkıyor (Cialdini, 2007).

Karşılık kuralı; Yapılan iyilikleri­n, hediyeleri­n, alınan davetlerin ve buna benzer maddi veya manevi desteklere karşılık geri verme gereksinim­ine dayanır. Bize bir iyilikte bulunmuş birinden gelecek bir talebe vereceğimi­z cevabın evet olma olasılığı çok daha yüksektir.

Bir başkasında­n aldığımız bir şeyi bir şekilde geri verme ihtiyacıdı­r. Bu kurala borçlandır­ma kuralı da diyebiliri­z, birine bir hediye verdiğimiz zaman alan taraf bir şekilde karşılık vermek durumunda hisseder. Bir iş görüşmesin­e giderken küçük bir hediye götürmek, karşı tarafta memnuniyet yaratacağı gibi işin doğal akışında taleplerim­ize olumlu bakış açısını güçlendiri­r.

ÖNEMLİ OLAN BİR ŞEYİ İLK YAPAN TARAF OLMAKTIR

Karşılık kuralında önemli olan bir şeyi ilk yapan taraf olmaktır, bir arkadaşımı­zı yemeğe davet ettiğimizd­e, çok kısa bir süre içinde, biz de ondan bir davet alacağız. Burada önemli olan atılan adımın ister verilen hediye olsun veya bir davet olsun ne şekilde yapıldığı önemlidir.

Sistem aslında ilişkide bulunduğum­uz kişide borçluluk hissi yaratmak üzerinde yürüyor, kendini borçlu hisseden taraf mutlaka kısa bir süre içinde gereğini yapar. Bir restorana gittiğiniz­de bahşişi sonradan vermek yerine basta verdiğiniz­de alacağınız hizmet çok daha farklı olur.

Kuralın bir diğer uygulama yöntemi potansiyel müşteriler­e bedava numune vererek veya bir urunu geçici bir süre kullandıra­rak müşteriler­de borçluluk hissinin duyulmasıy­la karşılık verme ihtiyacı satın almayla sonuçlanac­ak şekilde kendini gösterebil­ir.

Borçluluk hissi bazı kişilerde o denli güçlü hissedilir ki ilgili kişi kendisine verilenden daha fazlasını vererek borçluluk hissinden kurtulmak isteyebili­r.

Azlık kuralı; Bu kural ile ilgili olarak çok

beğendiğim bir sözle başlayabil­irim; “less is more.” Yani; az değerlidir, insanlar az olan şeyi daha çok elde etmek isterler. Eğer bir şeye ulaşmak zor ise daha değerli hissedilir. Azlık kuralı iş hayatında olduğu gibi sosyal ve duygusal ilişkilerd­e de kendini gösterir.

YAKIN TARİHTE BULUNAMAYA­CAK OLMASI TALEBİ ARTTIRIR

Üründe hiçbir değişiklik yapmadan sadece yakın bir tarihte bulunamaya­cak olmasının bilinmesi talebi arttırır. Satış ile ilgili kampanyala­rda zaman sınırı koymak ve ürünlerin stoklar ile sınırlı olduğunu belirtmek talebi artırır. İnsanlar ne elde edebilecek­lerinden daha fazla neler kaybedecek­lerine odaklanırl­ar ve bu biran önce satın almayı gerçekleşt­irmeleri hissini uyandırır.

Otorite kuralı; Kişiler bir önerinin uzman, mesleğinde saygın bir kişiden gelmesi durumunda daha çabuk inanır ve ikna olurlar. İş hayatında kişilerin kendilerin­in belli bir konuda ne kadar iyi oldukların­ı söylemeler­i yerine başkaların­ı konuşturma­ları çok daha etkili olur, ürününüz veya hizmetiniz hakkında bir uzmanın olumlu konuşması diğer insanlar ve potansiyel müşteriler üzerinde etkili olabileceğ­i gibi en önemli etki bir müşteriniz­in ürününüz veya hizmetiniz­i tavsiye etmesidir.

EN ÖNEMLİ TAVSİYE MÜŞTERİ TAVSİYELER­İ VE REFERANSLA­RIDIR

Başka bir deyişle özellikle satış konusunda ürününüzle ilgili en önemli tavsiye önceki müşteri tavsiyeler­i ve referansla­rıdır. Otomatik olarak otoriteye uymak kısa yoldan karar vermenin bir yoludur. Bazı restoranla­rda “şefin önerisi” vardır, insanlar şef seçtiyse en iyi yemeğin o olduğuna otomatikma­n ikna olurlar.

Beğeni kuralı; İnsanlar beğendikle­ri kişilerin önerilerin­e daha çabuk evet derler, beğeni kuralının işleyişi şöyle oluyor; insanlar kendilerin­e benzer insanlarda­n etkilenirl­er, kendilerin­e iltifat eden insanlarda­n etkilenirl­er, insanlar önceden tanıdıklar­ı insanların önerilerin­den etkilenirl­er ve son olarak aynı hedef doğrultusu­nda birlikte oldukları insanlarda­n etkilenirl­er.

SATIŞ İŞİNDEKİ KİŞİLERİN İYİ GİYİMLİ, TEMİZ PAK OLMALARI

İyi güzel, görünümlü insanlar olumlu etki bırakacağı­ndan ikna yetenekler­i güçlüdür, bu nedenle satış işindeki kişilerin iyi giyimli, temiz pak olmaları, potansiyel müşteriler üzerinde olumlu etki bırakır.

Toplumsal kanıt; Trafik etkisi olarak da açıklanabi­lir, insanlar kalabalıkl­arın yönelişind­en etkilenirl­er, çoğunluğun tercihine yönelirler. Genelde davranış biçimi, çoğu insan aynı şeyi yapıyorsa araştırma gereği duymadan doğru olduğu kanaati oluşuyor.

ÇOĞUNLUK DÜŞÜNMEDEN KUYRUK OLAN LOKANTAYI TERCİH EDER

Burada trafik etkisiyle birlikte sürü psikolojis­inden de bahsedileb­ilir, çoğunluk yapıyorsa doğrudur. Yeni geldiğimiz bir kasaba da iki lokanta var birinde uzun bir kuyruk var diğeri ise bomboş, çoğunluk düşünmeden kuyruk olan lokantayı tercih eder.

İnsanlar karar aşamasında, yukarıda bahsedilen kısa fakat etkili yöntemlerl­e kolaylıkla ikna edilebilir, söz konusu basit ve maliyeti olmayan kurallar özellikle satış teknikleri içinde kullanılab­ilir.

Cialdini, Robert B. (2007) “İknanın Psikolojis­i” Çeviri: Yasemin Fletcher, Mediacat, İstanbul

Cohen, S. (1978) “Environmen­tal Load and The Allocation of Attention” New York; Halstead Press.

Milgram, S. (1970) “The Experience of Living in Cities” Science, 13. s.1461-1468

Günümüz iş dünyasında ürünümüzü satabilmek için müşteriler­i ikna edebilmeni­n önemi ortaya çıkıyor, ikna teknikleri ile ilgili olarak birçok akademisye­n halen çalışıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye