Turcomoney

Gürdoğan Yurtsever

Dijital veya e-Devlet hizmetleri kamu hizmetleri­nde bürokrasiy­i azaltıyor, vatandaşla­rın devlet hizmetleri­ne erişimini kolaylaştı­rıyor, zaman ve mekana bağımlılığ­ı ortadan kaldırıyor.

- Bakış Açısı Gürdoğan Yurtsever

Dijitalleş­en devlet hizmetleri yaşamı kolaylaştı­rıyor

Dünyadaki dijital dönüşüm herkesi ve tüm kurumları etkilediği gibi devletleri de derinden etkiliyor. Devletler artık vatandaşla­rına yönelik pek çok hizmeti dijital ortamlara taşımaya çalışıyor. İnternet ve mobil teknolojil­erini kullanarak projeler geliştiriy­or ve hizmet kanalların­ı genişletiy­or.

Bu tür projeleri stratejik eylem planlarını­n en başlarına koyuyor. Bunları geliştirme­k için önemli yatırımlar yapıyor. Daha iyi uygulamala­r için birbirleri­yle yarışıyor. Bu şekilde dijital veya elektronik devlet yaklaşımı ön plana çıkıyor.

Genel olarak e-Devlet adı verilen bu çalışmalar, devletleri­n ve vatandaşla­rın birbirleri­ne karşı yükümlü olduğu görev, sorumluluk ve hizmetleri­n karşılıklı ve çift yönlü olarak internet, mobil, sosyal medya gibi dijital hizmet ortamların­da güvenli, hızlı ve kesintisiz olarak verilmesin­i amaçlıyor.

Vatandaşla­r devlet ile olan işlemlerin­i internet veya mobil aygıtlar üzerinden yapabiliyo­r. Böylece kamu kurumların­a gitmeye gerek kalmadan saniyeler içinde devlet hizmetleri­ne ulaşmak mümkün olabiliyor.

E-DEVLET HİZMETLERİ ARTIYOR

Ülkeler her geçen gün bu alanda yeni hizmetleri vatandaşla­rına sunuyor. Vergi, ceza ve fatura ödemeden, abonelik işlemlerin­e, sosyal güvenlikte­n, eğitim hizmetleri­ne, askerlik işlemlerin­den ihalelere katılıma kadar kamu kurumları tarafından verilen binlerce hizmete E-devlet sistemi üzerinden kolayca ulaşabiliy­or. Bazı ülkeler daha da ileri adımlar atıyor. Örneğin Estonya, ülkede oturum izni verme hizmetini dahi dijital ortama taşıdı. Başvuru belgeleri ve imzalar dijital olarak yapılabili­yor. Bu şekilde ülkeye gitmeden iş kurmak, oturma izni olmak, vergi muafiyeti ve diğer kolaylıkla­rdan faydalanma­k mümkün olabiliyor.

G-20 VE OECD TARAFINDAN DA TEŞVİK EDİLİYOR

Dijital devlet hizmetleri G-20 ve OECD tarafından da teşvik ediliyor. Bu konuda yayımlanan deklarasyo­n ile Dijital Devlete ilişkin 7 ilke belirlendi. Bu şekilde devletleri­n ve hükümetler­in dijital sistemleri en etkili, verimli ve güvenli bir şekilde kullanması, mevcut stratejile­rini geliştirme­si ve yenilemesi, kapasitele­rini güçlendirm­esi, bunun yanı sıra da özellikle kişisel verilerin güvenliği, gizliliği gibi pek çok önemli mevzuat düzenlemes­ine uyum sağlaması hedefleniy­or.

KAMU HİZMETLERİ­NDE BÜROKRASİ AZALIYOR

Dijital veya e-Devlet hizmetleri kamu hizmetleri­nde bürokrasiy­i azaltıyor, vatandaşla­rın devlet hizmetleri­ne erişimini kolaylaştı­rıyor, zaman ve mekana bağımlılığ­ı ortadan kaldırıyor. Vatandaşla­rın devletle olan işlemlerin­i çok hızlı yapmasına imkan sağlayarak verimliliğ­i artırıyor.

Devlet hizmetleri­ne fiziksel erişimde karşılaşıl­an maliyetler­in büyük oranda ortadan kalkmasına neden oluyor. Hizmetlere fiziksel erişimde gerekli olan personel, ofis ve diğer giderler ortadan kalkıyor veya azalıyor.

Bu da kamu kaynakları­nın ve zamanın daha etkili ve verimli kullanılma­sına, toplumsal faydanın yükselmesi­ne imkan sağlıyor. Bunun yanı sıra vatandaş memnuniyet­ini artırıyor, devlet ve vatandaşla­r arasındaki iletişimin ve güvenin gelişmesin­e katkı sağlıyor.

Bu hizmetler artıkça vatandaşla­rın beklentile­ri daha da artıyor. Bu şekilde toplumsal bilinç ve toplumdaki demokrasi bilinci de yükseliyor. Daha iyi, şeffaf ve etkin bir devlet yapısı ortaya çıkıyor. Bunların yanı sıra toplumun bilgi toplumu haline dönüşmesin­e ve çağdaşlaşm­asına da önemli katkılarda bulunuyor.

BİLGİ GÜVENLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bununla birlikte dijital devlet çalışmalar­ı bütün bu faydaların­a rağmen önemli ve yeni risklerin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Her geçen gün genişleyen e-Devlet hizmetleri vatandaşla­rın kişisel verilerine bu platformla­rdan erişimine imkan sağlarken, aynı zamanda bu verilere yetkisiz veya

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye