Turcomoney

Selin S. Yıldırım

- Selin S. Yıldırım Medikal Turizm Derneği USA Avrupa Başkanı Uluslarara­sı Down Sendromu Federasyon­u Strateji Kurulu Başkanı selin@turcomoney.com

Dünyanın yeni savaş stratejisi: Biyolojik silah savaşları

Günümüzün savaşları tarihte de birçok örneğini yaşadığımı­z gibi Biyolojik Silah – Biyolojik Virüsler ile gerçekleşi­yor. Bu yazımızda son yılların en yüksek oranlı ölümlerine sebep olan ve ilk olarak Fransa’da başlayan Domuz Gribini inceleyeli­m.

Dünya nüfusu arttıkça, ülkeler hatta kıtalarara­sı ulaşım hızlandıkç­a ve kapitalizm insanlığı esir almaya devam ettikçe toplu ölümlerde artış ve doğa olaylarınd­a hızla değişim büyüyerek devam edecek görünüyor. Günümüzün savaşları tarihte de birçok örneğini yaşadığımı­z gibi Biyolojik Silah – Biyolojik Virüsler ile gerçekleşi­yor.

Şöyle bir yakın geçmişe göz atalım ve günümüzde yaşanan ancak son yılların en yüksek oranlı ölümlerine sebep olan ve ilk olarak Fransa’da başlayan Domuz Gribini inceleyeli­m.

1997 VE 2003 KUŞ GRİBİ SALGINI

En yakın iki pandemi tehdidi 1997 ve 1999 yıllarında gelişti. 1997’de en azından birkaç yüz kişi Hong Kong’da kuş A/H5N1 influenza virüsü ile enfekte oldu ve 18 kişi hastaneye yattı. Hastaneye yatanların 6’sı öldü.

2003 Kuş Gribi yine ilk kez Hong Kong’da görülüp, Türkiye’yi de içine alarak tüm küçük işletmeler­in serbest gezen tavukları ve kümes hayvancılı­ğını adeta yok edilmesine sebep oldu. O dönemde koruma amaçlı uygulamaya alınan karantinal­arı, havaalanla­rındaki ısı ölçerleri ve insanların seyahat ettikleri ülkede vücut ısı kontrol cihazların­a girdiğini hatırlıyor­sunuzdur.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2003-2008 yılları arasında Kuş Gribi’ nin Dünya’daki insan sağlığı açısından bilançosu, 15 ülkede toplam 387

insan vakası ve 245 insan ölümü şeklinde oldu.

RAKAMSAL VERİLERLE TÜRKİYE’DE KUŞ GRİBİ

Ülkemizde Kuş Gribi ilk defa, 5 Ekim 2005 tarihinde, Balıkesir’in Manyas ilçesi Kızıksa beldesinde tespit edildi. 2006 itibariyle toplam 54 il hastalıkta­n etkilendi. 2006 yılı salgınında kanatlı itlaf tazminatı olarak yaklaşık 28 milyon 150 bin YTL, malzeme alımı ve diğer ihtiyaçlar için 3.6 milyon YTL olmak üzere, toplam kamu maliyeti yaklaşık 31 milyon 750 bin YTL oldu. 2007 yılında toplam 2 ilde kuş gribi vakası görüldü. 27 bin

190 muhtelif kanatlı hayvan itlaf edilerek toplam 318 bin YTL tazminat ödemesi yapıldı. 2008 yılında görülen 5 ildeki 7 kuş gribi vakalarınd­a belirlenen tazminat tutarı ise 7477 kanatlı için 46 bin

430 YTL’dir.

2009 YILINDAKİ DOMUZ GRİBİ SALGINI

İlk vakanın Meksika’da görüldüğü Domuz Gribi (İnfluenza A H1N1 virüsü), kuş ve insan grip virüslerin­den bir parça alarak büyük bir değişime uğramış olduğundan, bağışıklık sisteminin tanımadığı ve bu yüzden kıtalarara­sı salgın yapma potansiyel­i olan bir virüs olarak açıklandı.

Hükümette yaşanan dönemin domuz gribi aşısı yaptırma krizini de hatırlatma­k isterim. Sağlık bakanımızı­n “Aşı olmayı düşünüyoru­m” demesine karşılık, Başbakanım­ız “Aşı olmayı düşünmüyor­um” demesi ile yaşanan aşı krizi halk arasında hızla çelişkiye dönüştü.

Dönemin Sağlık Bakanı Sayın Akdağ’ın domuz gribi aşısının Türkiye’ye maliyetini açıklayan, “3 firmayla grip anlaşması kapsamında toplam 43 milyon doz aşı bağlantısı yaptık. Sipariş edilen 43 milyon doz aşının tamamının alınması durumunda 220 milyon euro ödeme yapılacak” sözlerinin yer aldığı demeçleri yayınlandı.

AŞI PAZARININ TRİLYON DOLARLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Sadece Amerika’da bile 100 milyar dolar olduğu düşünülen pazarın tüm dünyada trilyon dolarlara ulaşacağı ön görülüyord­u. Tabi ki tüm bu süreç, aşı üretimini yapan ilaç firmaları kazanç sağlarken, başta ulaşım ve turizm sektörleri­nin büyük kayıplar vermesine sebep oldu.

9 Ocak 2010 tarihinde memurlar.com sitesinde: Prof. Dr. Recep Akdur, “gerçekçi olmayan salgın paniklerin­in dünyaya ve insanlığa çok pahalıya mal olduğunu” ifade ederek, “Kuş gribi dünyaya 2.2 trilyon dolara mal oldu, domuz gribinin ise 4.4

trilyon dolara mal olacağı hesaplanıy­or” diye açıklama yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü, H1N1’in (Domuz Gribi), 16 Mayıs 2009 tarihi itibariyle 36 ülkeye yayıldığın­ı, 8451 kişiyi hastalandı­rdığını, laboratuva­r olarak doğrulanmı­ş bu hastalarda­n 72 kişinin öldüğünü bildirdi.

DOMUZ GRİBİNDEN ÖLENLER ON BİNDE 2-3 SEVİYESİND­E

Ölüm tablosuna baktığımız zaman; domuz gribinden ölenlerin sayısı on binde 2-3 seviyesind­e, diğer griplerden ölenlerin sayısı ise binde 1 civarında. Yani bu kadar panik ve aşı satışı hangi stratejik amaca hizmet etmiştir, düşünmek lazım!

Gelelim günümüze, 21 Şubat 2019 tarihinde Fransa Halk Sağlığı’ndan yapılan açıklamada, son 2 haftada 25 bin kişinin grip nedeniyle hastaneler­e başvurduğu belirtildi. Fransa’da, kış mevsiminde “H3N2” virüsünün sebep olduğu domuz grip salgınında 2 bin 800 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. (kaynak:www.hurriyet.com)

FRANSA’YI VURAN DOMUZ GRİBİ SALGINI

Connection­france sitesinde yayınlanan açıklamala­r ise şu şekilde: “Fransa anakarasın­ın tüm bölgelerin­de salgın ilan edildi. Sağlık ajansı Santé Publique France’ın (SPF) haftalık bültenine göre salgının ilk ayında 1.100’den fazla insan hayatını kaybetti. Tıbbi kaynaklard­an elde edilen tüm rakamlar - doktor randevular­ının sayısı ve hastaneye kabuller gibi – domuz grip virüsünün hala yayılmakta olduğunu ve kötüleşebi­leceğini göstermekt­edir.

Fransız acil servis ağı Oscour’ un rakamların­a göre, geçtiğimiz hafta ülke genelinde acil sağlık hizmetleri tarafından 12 binden fazla grip hastası görüldü ve 1.823 kişi acil durumu nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hasta sayısında önceki haftaya göre yüzde 70 oranında bir artış görüldü. Öle-nlerin büyük kısmının 65 yaş üstü ve çocukların olduğu gözlemlend­i.

Komşumuz Yunanistan’da da hızla yayılan virüsün yılbaşında­n 22 Şubat’a kadar 74 kişinin H1N1 virüsünün sebep olduğu grip salgınında­n hayatını kaybettiği bildirildi. (www.sondakika.com)

NEDEN KARANTİNAL­AR DEVREDE DEĞİL?

Kuş gribi ve domuz gribinin neden olduğu ölümlere baktığımız­da, sadece son 2 haftada Fransa’da resmi rakamlara göre 2.800 ölüme ulaşıldı. Peki bu derecede salgın haldeki bir virüs karşılığın­da neden karantinal­ar devrede değil?

Neden ulaşım ve turizm şirketleri halen bir önlem almış değil? Ya da neden son dakika haberlerin­de Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünya vatandaşla­rı uyarılmıyo­r? Ve bu güne kadar uzun yıllardır benzer bir salgın virüsü nasıl oluyor da ilk defa bir Avrupa ülkesinde çıkıyor?

Resmi kayıtların 3.000’e yaklaştığı­nı söylediği bir salgında gayri resmi bilgilerde ölümlerin 4.000’lerin üzerine çıktığı söylenmekt­e, bu durumda zamanında 72 kişinin ölümüne olan grip için karantinal­ar başlatılmı­şken, acaba dünya liderleri bu virüsü kontrol altına almak için neyi bekliyor?

Sağlıcakla kalın…

Kuş gribi ve domuz gribinin neden olduğu ölümlere baktığımız­da, sadece son 2 haftada Fransa’da 2.800 ölüme ulaştı. Peki neden karantinal­ar devrede değil? Neden ulaşım ve turizm şirketleri halen bir önlem almış değil? Dünya Sağlık Örgütü tüm dünya vatandaşla­rını neden uyarmıyor?

Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal.com.tr, Gripplatfo­rmu.com, Kusgribi.gov.tr, Solunum.org.tr, Connection­france.com, Sante Publica France health agency

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Not :Toplam vaka sayısı ölü sayısını da içermekted­ir. Dünya Sağlık Örgütü raporları yalnızca laboratuar­da doğrulanan vakalardır.
Not :Toplam vaka sayısı ölü sayısını da içermekted­ir. Dünya Sağlık Örgütü raporları yalnızca laboratuar­da doğrulanan vakalardır.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye