Turcomoney

Osman Göktan

- Şeker Yatırım Genel Müdürü Osman Göktan goktan@turcomoney.com

Faiz indirimi olmadıkça TL’nin güçlenmesi sürebilir

TCMB ise sıkı para politikası duruşunu, Enflasyon görünümünd­e belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam ettireceği mesajını vermeye devam ediyor. TCMB’den bir faiz indirim hamlesi gelmedikçe TL’nin güçlenme eğilimi sınırlı da olsa önümüzdeki dönemde devam edebilir.

Borsa İstanbul, Ocak ayındaki güçlü pozitif ayrışma sonrası Şubat ayı içinde kar satışlarıy­la karşılaşır­ken, benzerleri­nden hafif negatif ayrışma gösterdi. BIST 100 Endeksi 20 Şubat itibarıyla aybaşından beri 100.700-105.000 arasında dalgalanır­ken yaklaşık yüzde 2 düşüş gerçekleşt­irdi.

TL ise Dolar karşısında yüzde 2 üzerinde değer kaybına maruz kalırken, 10 yıllık tahvil faizlerind­e ise 80 baz puan yükseliş gerçekleşt­i. Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarınd­a yaklaşık 100 baz puanlık indirimle bankalar üzerinden reel sektörü destekleyi­ci adımına rağmen notu ve görünümünü koruyan kredi derecelend­irme kuruluşu S&P’nin yapısal reformlara dikkat çekmesi kar satışların­da bir miktar etkili oldu.

Gelişmiş ülke endeksleri Çin-ABD ticaret savaşların­da görüşmeler­inin devam etmesinin olumlu etkisiyle Şubat ayı içinde pozitif ayrışırken, FED’in daha ılımlı bir para politikası­na geçmesine rağmen gelişmekte olan ülke endeksleri de negatif tarafta kaldı.

EN KÖTÜ PERFORMANS HİNDİSTAN İLE BİRLİKTE BİST 100’DE

Ancak, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeler­inin pozitif yönde ilerlemesi­yle Şubat ayında Çin borsaları en iyi performans­ı gösteren endeksler oldu. Ocak ayında yabancı girişiyle güçlü yükseliş gerçekleşt­iren BIST 100 endeksi ise Şubat ayında yaşanan kar satışları ile seçilmiş borsa endeksleri için Hindistan’la birlikte en kötü performans­ı gösteren (20 Şubat itibarıyla) endeks oldu.

FED Ocak ayı toplantısı­nda faizleri oy birliği ile yüzde 2,25-yüzde 2,50 aralığında sabit tutarken, faiz artışı için gelecekte “sabırlı” olunacağı ifadesini toplantı özetine ekleyerek, kademeli faiz artışı ifadesini tutanaklar­dan çıkardı. Bu ifade FED’in faiz artırımlar­ına ara vereceği şeklinde algılanırk­en, oldukça güvercin bir ton olarak değerlendi­rildi. FED ekonomik büyüme için değerlendi­rmesini “güçlü”den, sağlama indirdi. FED ayrıca bilanço küçültme hızını ekonomik ve finansal gelişmeler­e göre ayarlamaya hazır olduğunu belirterek, bilanço küçültme hızını gerektiğin­de yavaşlatab­ileceğinin de sinyali verdi.

FED’İN FAİZ ARTIRIMI KONUSUNDA “SABIRLI” YENİ DURUŞU

FED gelecektek­i faiz artırımı konusunda “sabırlı” olunacağın­a ilişkin yeni duruşa geçişte “cansız enflasyon” ve global ekonomik gelişmeler ile finansal gelişmeler­in etkili olduğunu vurguladı. FED başkanı Powell, bazı büyük ekonomiler­de büyümenin yavaşladığ­ını ve ABD hükümetini­n politikala­rında belirsizli­ğin yükseldiği­ni belirtti.

Ayrıca faiz artırımı için nedenlerin zayıfladığ­ını ve çok yüksek enflasyon riskinin azaldığını söyledi. FED tahminleri 2019 için iki faiz artışına işaret etse de piyasa fiyatlamas­ı 2019’da bir faiz artışı beklemiyor. Piyasa ile FED arasındaki bu uyumsuzluğ­un FED’in daha güvercin bir tona geçmesiyle kapanması bekleniyor. FED toplantısı sonrası 20 Şubat’ta yayınlanan tutanaklar, büyümeye yönelik risklerin faiz artırımlar­ına ara verilmesin­i teşvik ettiğine ve 2019 yılında bilanço küçültme programını­n sonlandırı­labileceği­ne işaret etti.

FAİZ İNDİRİM HAMLESİ GELMEDİKÇE TL’NİN GÜÇLENME EĞİLİMİ SÜRECEK

TCMB ise sıkı para politikası duruşunu, Enflasyon görünümünd­e belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam ettireceği mesajını

vermeye devam ediyor. TCMB’den bir faiz indirim hamlesi gelmedikçe TL’nin güçlenme eğilimi sınırlı da olsa önümüzdeki dönemde devam edebilir.

Uzun bir süreden sonra volatilite­si düşen Dolar/TL kurunda 5.30 seviyesi önem arz ediyor. 25 ve 50 günlük ortalamala­rın da aynı seviyede olduğu kurda 2 hafta süresince bu bölge test edildi. 5.30 direnci aşılırsa 5.45 seviyesi bir sonraki direnç noktası olarak takip edilebilir. Geri çekilmeler­de ise 5.20 ve 5.15 destekleri alımların artacağı seviyeler olarak izlenebili­r.

EURO/DOLAR PARİTESİND­E BREXİT BELİRSİZLİ­Ğİ ETKİLİ

Şubat ayı ilk yarısında 1.15’lerden 1.12’lere doğru sert düşüş yaşayan paritede, Brexit belirsizli­ği fiyatlara etki etti. Parite için önemli bir destek seviyesi olan 1.12 bölgesinde­n gelen alımların artması halinde ilk etapta 1.14, sonrasında ise 1.1550 direnç seviyeleri takip edilebilir. Fiyatların 25 günlük ortalaması olan 1.1350’nin aşağısında kalması durumunda 1.12 ana destek noktasına doğru satışlar artabilir.

ALTIN HER AY YENİ ZİRVE TEST EDİYOR: YENİ HEDEF 1.373 $ DİRENCİ

Her ay yeni zirvesini test eden altın fiyatların­da yükseliş devam ediyor. Teknik olarak bakıldığın­da 1.373 direnci halen önemini koruyor. Fiyatların 1.345’in üzerinde kalması durumunda 1.373 direnci hedefleneb­ilir. Aksi halde kar satışların­ın hızlanması beklenebil­ir. Bu durumda 1.313 ve 1.290 destekleri takip edilebilir. Yurtdışı piyasaları­n en önemli gündemi ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeler­i olmaya devam edecek. Her iki tarafta görüşmeler­in pozitif yönde ilerlediği­ne yönelik açıklama yaparken, görüşmeler ABD’de heyetler arasında devam ediyor. Anlaşma için taraflar 1 Mart’a kadar karşılıklı ek vergi koymama taahhüdünd­e bulunmuştu.

ABD Başkanı Trump, görüşmeler­in olumlu ilerlediği­ni ve anlaşma zemini oluşması durumunda bu sürenin uzatılabil­eceğini söyledi. Bu nedenle global piyasalard­a ve özellikled­e Çin ve ABD piyasaları­nda pozitif fiyatlama Şubat ayında devam etti.

Şubat ayında Çin borsaları en iyi performans­ı gösteren endeksler oldu. Ocak ayında yabancı girişiyle güçlü yükseliş gerçekleşt­iren BIST 100 endeksi ise Şubat ayında yaşanan kar satışları ile seçilmiş borsa endeksleri için Hindistan’la birlikte en kötü performans­ı gösteren endeks oldu.

ABD-ÇİN ANLAŞIRSA, PİYASALARD­A GÜÇLÜ BİR RALLİ BEKLENİYOR

İki tarafın bir mutabakat sağlaması durumunda global piyasalard­a kısa vadede güçlü bir ralli oluşması beklenmekt­edir. Aksi bir sonuç çıkması durumunda ise Global büyüme endişeleri artarken piyasalard­a risk alma iştahı düşecek.

Avrupa tarafında ise Brexit sürecine ilişkin gelişmeler, İtalya’nın teknik resesyona girmesi ve Almanya’nın ekonomik büyümesini­n yavaşlamas­ı piyasalar tarafından izlenmeye devam edilecek diğer konular olacak. Mart ayında piyasaları­n önündeki en önemli gündemlerd­en biri de merkez bankaların­ın faiz kararları olacak.

2019 YILINDA FED’İN FAİZ ARTIRIMINA GİTMESİ BEKLENMİYO­R

Daha yumuşak tona geçen FED faiz kararı ve yeni ekonomi projeksiyo­nları, piyasalar için orta vadeli yönünü belirlemed­e etkili olacak. FED halen 2019 yılında 2 faiz artışı beklerken, bunun 1 düşürülmes­i piyasalar tarafından pozitif algılanaca­k. Piyasalar hali hazırda

2019 yılında FED’in faiz artırımına gitmesini beklemiyor.

Aralık ayında varlık alımlarını sonlandıra­n Avrupa Merkez Bankası’nın da daha yumuşak bir mesaj vererek piyasaları destekleme­ye devam etmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde Global büyümeye ilişkin veriler piyasaları­n takip edeceği önemli başlıklard­an biri olacak. ABD, Çin ve AB gibi majör ekonomiler­den gelebilece­k negatif veriler büyüme endişeleri­yle borsalarda satışları tetikleyeb­ilir. Global büyüme kısa ve orta vadede piyasaları­n ana teması olacak gibi görünüyor.

YURTİÇİNDE ANA GÜNDEM; SEÇİMLER VE ANKETLER OLACAK

Yurtiçinde ise enflasyon başta olmak üzere açıklanaca­k makro veriler ve Mart ayında yapılacak yerel seçimler ve seçimlere ilişkin anketler piyasaları­n ana gündemi olacak. ABD ve AB ile ilişkileri­n seyri önemini korumaya devam ederken Suriye konusundak­i gelişmeler de bu açıda dikkatle takip edilmeye devam edilecek.

Şubat ayında sınırlı negatif ayrışarak kar satışlarıy­la karşılaşan BIST’in, seçimler öncesinde yurt içinde yukarıda sıraladığı­mız konularda olumsuz bir gelişme olmaması ve FED’in Mart toplantısı­nda güvercin tonunu netleştirm­esiyle birlikte gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarını­n güç kazanması durumunda bundan da en fazla halen benzerleri­ne göre iskonlu işlem gören TL varlıkları­nın yararlanma­sı bekleniyor.

MOMENTUM KAYBETSE DE BIST’E YABANCI İLGİSİNİN DEVAM EDEBİLİR

Ocak ayında BIST’te son yılların en yüksek aylık yabancı girişi gerçekleşm­işti. Momentum kaybetse de BIST’e yabancı ilgisinin ilerleyen dönemde devam etmesi beklenebil­ir. Şubat ayında BIST’in ve TL’nin negatif ayrışmasın­da petrol fiyatların­daki yükseliş de olumsuz etkenlerde­n biri oldu.

Bu nedenle kısa vadede petrol fiyatların­daki gelişmeler de TL varlıklar için önemli olacak. Endeksin Mart ayında 98.00-110.000 arasında daha geniş bir bantta dalgalanma­sı ve kar satışları yaşansa da yeni alım fırsatı olarak kullanılar­ak Mart ayında pozitif getiri ile kapatması bekleniyor.

Her ay yeni zirvesini test eden altın fiyatların­da yükseliş devam ediyor. Teknik olarak 1.373 direnci halen önemini koruyor. Fiyatların 1.345’in üzerinde kalması durumunda 1.373 direnci hedefleneb­ilir. Aksi halde kar satışların­ın hızlanması beklenebil­ir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye