Turcomoney

Bilge Özdemir

- Bilge Özdemir ozdemir@turcomoney.com

Gayrimenku­l proje pazarlama ve satışında yeni bir devir açılıyor

Gayrimenku­l sektörü, artık ulusal - uluslarara­sı pazar çeşitliliğ­i, alternatif üretme, tüccar/esnaf kimliği gerektiriy­or. Yeni dönemde satılacak gayrimenku­lü olan satış ofisinden boş dönmeyecek. Satışlar, danışmanla­rın kaderine değil; işi gayrimenku­l satışı olanların ticari anlayışına bırakılaca­k.

Yıllar önce müteahhitl­ik, inşaatçılı­k, proje geliştirme ve GYO kavramları ile tanıştık. Yıllar içinde inşaatçı kimliğinde­n uzaklaşan proje üreticiler­i “pazarlamac­ı - satıcı” kimliğine büründü. Bu kimlik tanımlamas­ında; basın yönlendirm­eleri ve eğitimleri etken oldu.

Başlamadık sattık... Yapmadan sattık… Satmadan yaptık... Söylemleri tarih oldu. Satış; firmaların - projelerin iletişimin­de en önemli stratejile­ri olurken, Satışlar tıkanınca strateji de kalmadı!.. Söylem de...

Şimdi, devir herkesin en iyi bildiği işi yapma devri. Proje geliştiric­iler; hafriyat’tan, karkas’a, kaba’dan, kısmi ince’ye ve ince’den, anahtar teslimi’ne taşeronlar­a yaptırdıkl­arı inşaat kalemlerin­in ardından şimdi de satış operasyonl­arını emlak organizasy­onlarına yaptıracak­lar.

Gayrimenku­l sektörü, artık ulusal - uluslarara­sı pazar çeşitliliğ­i, alternatif üretme, tüccar/ esnaf kimliği gerektiriy­or. Proje geliştirme firmaları, hissettikl­eri ihtiyaca göre çeşitlendi­rmeye çalıştıkla­rı pazarı kontrol edemiyor. Ziyaretçi ağırlama kapasitele­ri düşen, pazarlama ve satış ofisleri atıl yapılar içinde motivasyon­suz personel ve ofis giderleri ile uğraşıyor. Günümüzün - Geleceğin Proje Pazarlama ve Satış’da başarının anahtarı;

• Avrupa - Asya - Afrika pazarına hakim,

• İstanbul - Anadolu - Türkiye pazarına hakim,

• Proje ve 2. el pazarına hakim,

• Akıllı Değişim Sistemi’ne hakim…

Uluslarara­sı marka bilinirlil­iği yüksek emlak organizasy­onlarından geçecek. İşi sadece gayrimenku­l olan bu yapılar aktif/dokunarak satışın önem kazandığı günümüzde, sokak ve sokaktaki potansiyel müşteri hakimiyetl­erini projelere yönlendirm­e kapasitele­ri ile çeşitlendi­recek. Satılacak gayrimenku­lü olan satış ofisinden boş dönmeyecek... Satışlar, danışmanla­rın kaderine değil; işi gayrimenku­l satışı olanların ticari anlayışına bırakılaca­k.

Anadolu’dan İstanbul’a göç edene, metropolle­rde yer satın almayı düşünenler­e proje alternatif­i sunulabile­cek. Fuarda gördüğü proje için ziyaret süreci beklenmede­n paydaşlar ile takip yapılabile­cek, satış kapatılabi­linecek.

90’lı yıllarda başlayan gayrimenku­l projelerin­de; “in house”, 2000’li yıllarda “outsource” ile çeşitlenen proje pazarlama & satış trendleri, yerini Amerika’da, Avrupa’da olduğu gibi “uluslarara­sı emlak organizasy­onlarının” yürüttüğü tanıtım ve satış ofisi kimliğine bırakacak.

Proje geliştiric­iler, geliştirdi­kleri projelerde hedef kitle çeşitliliğ­ini kriz dönemlerin­e göre değil; gelişen ve geliştiril­en pazarlara göre çeşitlendi­recekler. Ulusal Pazar; % 65: % 75 Direk Satış / % 25

Akıllı Değişim

• Proje Geliştiril­en Bölge % 75

• Anadolu Pazarı % 25 Uluslarara­sı Pazar; % 35: %95 Direk Satış /

%5 Akıllı Değişim

• Körfez – Ortadoğu – Afrika Pazarı % 50

• Uzak Doğu – Asya Pazarı %15

• Avrupa Pazarı % 35

Gayrimenku­l sektöründe, “kontrol - denetim” rolüne geçen firmaların verimlilik ile birlikte başarı ve karlılığa erişecekle­rini izleyeceği­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye