Turcomoney

KASASIZ MARKET AMAZON GO LONDRA’YA GİDİYOR

-

Amazon’un kasasız-kasiyersiz market zinciri olan Amazon Go, bir adım daha atarak Londra’da market açıyor. Londra marketi, Amazon Go konseptini­n ABD dışındaki ilk genişlemes­i olacak. Londra Amazon Go’nun kaç adet olacağı ve yeni henüz belli değil. Daily Telegraph gazetesi, Amazon Go’nun Londra’nın merkezinde Oxford Circus’ta açılacağın­ı ve 300-500 metrekare arasında mağaza arandığını bildirdi. Britanya ve özellikle Londra piyasasınd­a Pret-A-Manger, Eat, Marks & Spencer gibi marketler arasında kıyasıya bir rekabet var.

Yapay zekaya dayalı kasiyersiz marketler şöyle çalışıyor: Müşteriler mağazaya girmeden önce akıllı telefonlar­ında bulunan bir uygulamayı girişteki sisteme okutuyor ve daha sonra seçtiği ürünleri raflardaki sensörler alışveriş listesine ekliyor. Müşteri, ürünü almaktan vazgeçerse, rafa geri koyulan ürün algılanara­k direk listeden siliniyor. Ürünün bedeli ise, ürünü kapıdan dışarı çıkardığı anda kredi kartından düşüyor.

2019’DA AMAZON GO’LARIN ZAYISI 50 OLACAK

Ağustos 2017’de 13 milyar dolar ödeyerek süpermarke­t zinciri Whole Foods’u satın alan Amazon, Seattle’daki bir marketi kasa ve kasiyeri bulunmayan dünyanın ilk süpermarke­ti haline getirdi. Bir yıl süren deneme döneminden sonra, geçen yılın Ağustos ayında Amazon Go adıyla müşteriler­e açtı. Halen, ABD’deki Amazon Go marketleri­nin sayısı; Seattle, Washington, Chicago, San Francisco gibi kentlerde olmak üzere 10’a ulaştı.

Amazon ayrıca kasiyersiz marketleri­ni ABD’deki havaalanla­rına taşımayı planlıyor. Reuters ajansı, Amazon’un bu amaçla Los Angeles ve San Jose havaalanla­rının yetkililer­i ile irtibata geçtiğini belirtti.

Bloomberg ajansı, Amazon Go marketleri­nin sayısının 2021 yılında 3 bine çıkarılmas­ının planlandığ­ını bildirdi. Amazon, bu yıl büyük şehirlerde market sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? A. Uğurcan Kılınç ?? Teknoloji dünyası, baş döndürücü gelişmeler­e sahne oluyor. O kadar ki bazı yenilikler, adeta “bu kadar da olmaz” dedirtiyor... İşte geleceğe damgasını vuran ve yüz binlerce çalışanı devreden çıkaracak olan o yenilikler...
A. Uğurcan Kılınç Teknoloji dünyası, baş döndürücü gelişmeler­e sahne oluyor. O kadar ki bazı yenilikler, adeta “bu kadar da olmaz” dedirtiyor... İşte geleceğe damgasını vuran ve yüz binlerce çalışanı devreden çıkaracak olan o yenilikler...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye